Τα μηνύματα των τραπεζιτών για την μετά κορονοϊό εποχή

Τα μηνύματα των τραπεζιτών για την μετά κορονοϊό εποχή
Χρηματιστήριο shutterstock

Οι εκτιμήσεις Ψάλτη, Καραβία και Μυλωνά για την πορεία της οικονομίας και η δέσμευση να στηρίξουν με ρευστότητα τους πελάτες. Έγκαιρη η αντίδραση της πολιτείας, διαχειρίσημη η αύξηση των κόκκινων δανείων.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην μετά κορονοϊό εποχή όσο βεβαίως για την δυνατότητα των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων να ανταποκριθούν στις συνέπειες της πανδημίας εμφανίζονται την δεδομένη χρονική στιγμή οι έλληνες τραπεζίτες.

Έχοντας πλέον ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος και το αποτύπωμα της κρίσης στην οικονομία και το πιστωτικό σύστημα, οι Π. Μυλωνάς, Β. Ψάλτης και Φ. Καραβίας δηλώνουν αποφασισμένοι να χρηματοδοτήσουν την οικονομία με νέα δάνεια, αξιοποιώντας βεβαίως και τα εργαλεία της ΕΚΤ και ταυτόχρονα εμφανίζονται καθησυχαστικοί αναφορικά με το μέγεθος της ύφεσης φέτος εκτιμώντας ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης λειτουργούν αποτρεπτικά.

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, οι επικεφαλής της Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας τόνισαν ότι οι τράπεζες προχώρησαν σε σημαντικές χορηγήσεις νέων δανείων για τη στήριξη των πελατών τους έναντι των επιπτώσεων του κορονοϊού, ενώ σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας την εφετινή χρονιά εκτίμησαν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη λόγω των σημαντικών μέτρων τόνωσης που έχουν ληφθεί.

Σε ότι αφορά την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της νέας κρίσης σημείωσαν ότι είναι ακόμα νωρίς για εκτιμήσεις ωστόσο υπογράμμισαν ότι τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Τέλος σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις που σχεδιάζουν οι τράπεζες σημείωσαν ότι αυτές θα μετατεθούν για κάποιους μήνες ωστόσο είναι εφικτό πολλές συναλλαγές να πραγματοποιηθούν εντός του έτους συμβάνοντας έτσι στην σημαντική μείωση του αποθέματος κόκκινων δανείων.

Β. Ψάλτης: Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank

Η διεθνής αναγνώριση που κέρδισε η Ελληνική Κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του Covid19, καθώς και η έγκαιρη υλοποίηση ενός γενναίου δημοσιονομικού πακέτου μέτρων, επιτρέπουν την επιστροφή μας στην κανονικότητα με αυξανόμενη αυτοπεποίθηση, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Β. Ψάλτης μιλώντας στους αναλυτές. Τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, πρόσθεσε, που ανέρχονται σε Ευρώ 24 δισ. και αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ, αναμένουμε πως θα περιορίσουν την ύφεση εξαιτίας του Covid-19 κατά το τρέχον έτος και, παράλληλα θα προετοιμάσουν το έδαφος για ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Παράλληλα ο κ. Ψάλτης στάθηκε και στην στρατηγική επιλογή της Alpha Bank να στηρίξει τους πελάτες της και την ελληνική οικονομία συνολικά καθώς οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020, εκ των οποίων τα 0,7 δισ. ευρώ αφορούν σε εκταμιεύσεις αναξιοποίητων πιστωτικών ορίων από επιχειρήσεις υψηλής διαβάθμισης, κυρίως στους κλάδους των μεταφορών, της μεταποίησης, του εμπορίου και της ενέργειας. Ως αποτέλεσμα της στρατηγικής αυτής, οι νέες χρηματοδοτήσεις έχουν ανέλθει στα 2,1 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους.

Παράλληλα όχι μόνο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της Alpha Bank στις προτεραιότητες του Στρατηγικού Σχεδίου που ανακοίνωσε στα τέλη του 2019, αλλά προχωράει με την επανεκκίνηση μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 την τιτλοποίηση του Galaxy, γεγονός που θα επιτρέψει την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας που έχει θέσει με παράλληλη μείωση των κόκκινων δανείων.

Φ. Καραβίας: Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank

Η στήριξη των πελατών ήταν το πρώτο μέλημα της Eurobank όταν ξέσπασε η πανδημία και επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα, όπως τόνισε στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.

Ιδιαίτερα στις βιώσιμες επιχειρήσεις, χορηγήσαμε ρευστότητα για τις άμεσες ανάγκες τους και συνεχίζουμε να τις στηρίζουμε καθώς η οικονομία σταδιακά επανεκκινεί. Το Μάρτιο και Απρίλιο είχαμε σημαντική αύξηση των υπολοίπων χορηγήσεων σε επιχειρήσεις κατά € 0,7δισ. Ανακοινώσαμε ήδη ένα ειδικό πακέτο στήριξης €750εκατ. για τους πελάτες μας στον κλάδο των ξενοδοχείων. Αξιοποιούμε πλήρως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που παρέχει η ΕΚΤ και το Δημόσιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και διαπιστώνουμε ισχυρή ζήτηση, με βάση την οποία εκτιμούμε ότι η συνολική αύξηση των χορηγήσεων θα φτάσει τα €2δισ. για το σύνολο του έτους.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εικόνα που παρουσίασε ο κ. Καραβίας είναι ενθαρρυντική. Το πρώτο τρίμηνο και χωρίς να γίνουν κάποιες κινήσεις από την πλευρά της τράπεζας, η αύξηση των προβληματικών δανείων ήταν μηδενική. Για το δεύτερο τρίμηνο, ο κ. Καραβίας ήταν επίσης αισιόδοξος, λέγοντας ότι η καμπύλη των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμείνει «σχετικά επίπεδη», προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένεται αύξηση των προβλέψεων λόγω της κρίσης.

Παράλληλα η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε προς τους αναλυτές ότι «η σταδιακή επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε κανονικούς ρυθμούς παράλληλα με την δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που επιτυγχάνεται με την ολοκλήρωση της συναλλαγής του Cairo και της FPS μας θωρακίζει ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση του κορωνοϊού».

Μ. Μυλωνάς: Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, έχει δεσμευτεί να στηρίζει τους πελάτες της ώστε να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στην τρέχουσα περίοδο έντονης αβεβαιότητας, παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα μέσω τόσο της διευκόλυνσης καταβολής οφειλών, όσο και της χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης, σε συνδυασμό με τη σημαντική δέσμη μέτρων της Κυβέρνησης.

Οι εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 53% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €1,1 δισ. το Α’ τρίμηνο 2020, ως αποτέλεσμα των εκταμιεύσεων δανείων προς επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε επαναδιαπραγμάτευση με τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι πελάτες της για το κόστους δανεισμού τους, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ποσοστό μικρότερο από το 20% των πελατών της αντιμετώπισαν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους λόγω της πανδημίας.

Όσον αφορά το μέλλον, παρά την πρωτοφανή αβεβαιότητα, ορισμένα θέματα διαφαίνονται, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά ξεκάθαρα: Πρώτον, η ψηφιακή τραπεζική εξελίσσεται ραγδαία. Δεύτερον, θα εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, ένα νέο, πιο αποτελεσματικό λειτουργικό μοντέλο για τις εταιρείες και ειδικότερα τις τράπεζες. Τρίτον, η κρίση θα επιφέρει διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, τις οποίες θα αξιοποιήσουν όσοι επιδείξουν τη απαιτούμενη ευελιξία και ικανότητα.

Σε ότι αφορά το μέγεθος της ύφεσης για φέτος ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι η για το 2020 η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 7,5% διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να διαμορφωθεί και σε χαμηλότερα επίπεδα, ανάλογα με την ανάκαμψη βασικών τομέων της οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός. Μάλιστα πρόσθεσε ότι για το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι της τάξης του 5%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα