Τα repo φούσκωσαν το χρέος για το πρώτο τρίμηνο

Τα repo φούσκωσαν το χρέος για το πρώτο τρίμηνο
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi

Η αύξηση των εσωτερικού δανεισμού μέσω συμφωνιών επαναγοράς (repo) ήταν η βασική αιτία για την αύξηση του χρέους της Κεντρικής διοίκησης.

Ακολουθώντας την φιλοσοφία της μείωσης του βραχυπρόθεσμου δανεισμού ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους μείωσε το πρώτο τρίμηνο του χρόνου (προ της κρίσης του κορονοϊού) μείωσε το ύψους του υπολοίπου του χρέους σε έντοκα γραμμάτια από τα 12,6 δις ευρώ στα 11 δις ευρώ και παράλληλα αύξησε το δανεισμό της μέσω repo από τα 28,9 δις στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου στα 33,83 δις ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου το 75,2% του χρέους 272,7 δις ευρώ είχε ωρίμανση πάνω από 5 χρόνια 40,7 δις ευρώ ( 11,2%) είχε ωρίμανση από ένα έως και πέντε χρόνια και το υπόλοιιπον 13,4% ( 44,4 δις ευρώ ) είχε λήξη ίση ή μικρότερη του ενός χρόνου . Ο νέος δανεισμός του 2020 έχει μέση σταθμική διάρκεια 8,56 χρόνια έναντι 4,05 χρόνια του δανεισμού για το 2019.

Το ίδιο διάστημα τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου αυξήθηκαν κατά περίπου 2,8 δις ευρώ στα 25,65 δις ευρώ τον Μάρτιο από 22,82 δις ευρώ τον Δεκέμβριο.

Αξιόλογη σταθερότητα εμφάνισαν και οι εγγυήσεις δανείων του ελληνικού δημοσίου που αυξήθηκαν οριακά σε ένα τρίμηνο στα 9,99 δις ευρώ από 9,98 δις στο τέλος του Δεκεμβρίου . Σταθερά στα 3,4 δις έμειναν και εγγυήσεις του δημοσίου για δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών που στα οποία έρχεται συνέχεια η κουβέντα κυρίως από τις τράπεζες με τις ρυθμίσεις δανείων.

Τέλος παγωμένες λίγο πάνω από τα 4 δις ευρώ είναι και οι εγγυήσεις στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης οι οποίες ούτε αύξησαν ούτε και μείωσαν σημαντικά τα κόκκινα δάνειά τους .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα