Θετική αντίδραση ΕΚΤ: Αύξησε κατά 1,1 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση μέσω ELA

Θετική αντίδραση ΕΚΤ: Αύξησε κατά 1,1 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση μέσω ELA

Στα 80 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση μέσω ELA, από 78,9 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί την περασμένη εβδομάδα. Η κίνηση της ΕΚΤ έρχεται μία μέρα μετά το Eurogroup της Τρίτης και την θετική δήλωση για την πορεία των συζητήσεων

Η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει κατά 1,1 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση μέσω ELA για τη χώρα μας. Την προηγούμενη εβδομάδα η χρηματοδότηση ανερχόταν στα 78,9 δισ. ευρώ και πλέον ανεβαίνει στα 80 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Η κίνηση της ΕΚΤ έρχεται μία μέρα μετά το Eurogroup της Τρίτης και την θετική δήλωση για την πορεία των συζητήσεων.

Ο Β. Σόιμπλε βέβαια χαμήλωσε τις προσδοκίες σήμερα λέγοντας πως χθες απλά σημειώθηκε μια πρόοδος στη διαδικασία και όχι στην ουσία των διαπραγματεύσεων. Την Τρίτη είχε αναφέρει πως αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία και εκκίνηση των εφαρμογών, δεν θα μπορέσει να υπάρξει και η χρηματοδότηση που περιμένει η χώρα μέσω ΕΚΤ και όχι μέσω του έκτακτου μηχανισμού του ELA που στην ουσία δίνει λεφτά “με το σταγονόμετρο”.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού του ELA κατά 2 δισ. ευρω, στα 78,9 δισ. ευρω, ενώ είχε μετατεθεί για αυτή την εβδομάδα η συζήτηση για το καθεστώς των collateral που θέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό.

Συγκεκριμένα, αρκετά από τα μέλη της ΕΚΤ φέρονται να πιέζουν προκειμένου το καθεστώς να γίνει πιο αυστηρό (να αυξηθεί δηλαδή το ποσοστό του “κουρέματος” που επιβάλλεται στα ενέχυρα), αίτημα που αν γίνει τελικώς αποδεκτό θα περιορίσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα