Το παρασκήνιο μιας ηχηρής παραίτησης

Το παρασκήνιο μιας ηχηρής παραίτησης

Τα "στραβά μάτια" της κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή και είσπραξη προστίμων του υπ. Οικονομικών από τους πρατηριούχους οδήγησαν στην αποχώρηση Δ. Σπινέλλη. Διαβάστε στο NEWS 247 τα αίτια παραίτησης (Pic)

Η ακύρωση προστίμων για παραβάσεις στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, που είχαν εντοπιστεί ύστερα από ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν σε παραίτηση τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλλη.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή", παρά το προσωπικό ενδιαφέρον του Γιώργου Παπανδρέου για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δε δίστασε να αναστείλει, με σχετική εγκύκλιο, την επιβολή προστίμων σε πρατηριούχους για καθυστερήσεις στην υποβολή των παραστατικών που σχετίζονται με τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης την περίοδο από τις αρχές του 2010 έως τις 15 Μαΐου του ίδιου έτους.

Τι και αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έστελνε συνεχώς e-mail με σκοπό να ενημερωθεί για την πρόοδο της πάταξης φαινομένων εκτεταμένης φοροδιαφυγής που στερούσαν ετησίως πάνω από δύο δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Ο Διομήδης Σπινέλλης, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα "Η Καθημερινή", έρχονταν πάντα αντιμέτωπος με "επικοινωνιακούς σκοπέλους" του υπουργείου Οικονομικών που δεν του επέτρεπαν να αποκαλύψει τα "λαβράκια" στο χώρο της εμπορίας καυσίμων.

Το ζήτημα θεωρείται εδώ και χρόνια "καυτό", και γι’ αυτό πρώην υφυπουργός Οικονομικών (επί Ν.Δ.) είχε δηλώσει ότι "αν βγάλω τον σχετικό φάκελο από τα συρτάρια μου, θα χρειαστώ πολύ βαριά θωρακισμένο αυτοκίνητο".

Τις υποψίες για τα αίτια παραίτησης του ίδιου από το τιμόνι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ενισχύει η αναδημοσίευση του άρθρου της εφημερίδας "Η Καθημερινή" από τον ίδιο τον Διομήδη Σπινέλλη στο προσωπικό του twitter (http://twitter.com/#!/DSpinellis) .

"Αν ισχύει μην τους κάνετε τη χάρη να φύγετε. Βγείτε στα ΜΜΕ να το μάθει όλη η Ελλάδα", σχολιάζει χρήστης του διαδικτύου, ενώ άλλος αναγνώστης σχολιάζει: "Το ότι ο κ. Σπινέλλης έχει παραιτηθεί είναι δεδομένο. Το αν θα βγει και θα μιλήσει, είναι ασφαλώς δικό του θέμα".

Το παρασκήνιο μιας ηχηρής παραίτησης

Ο κ. Σπινέλλης, ένας άνθρωπος με μεγάλη πείρα στα ηλεκτρονικά συστήματα συγκέντρωσης και διασταύρωσης στοιχείων, είχε φτάσει στα όριά του με την άρνηση των αρμοδίων υπηρεσιών να προχωρήσουν στην επιβολή προστίμων.

Αυτό που τον εξόργιζε ήταν ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις και εντοπίζονται φορολογικές παραβάσεις, τα πρόστιμα δεν εισπράττονται ή, ακόμη χειρότερα, ακυρώνονται με διάφορα προσχήματα.

Αποκαλυπτική είναι η εγκύκλιος με ημερομηνία 26 Αυγούστου και ένδειξη "Εξαιρετικά επείγον", την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Ιωάννης Καπελέρης, και η οποία προβλέπει την αναστολή των προστίμων για όσους κατέθεσαν εκπρόθεσμα παραστατικά για πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης.

Στην εγκύκλιο αυτή ζητείται:

* Η μη έκδοση αποφάσεων επιβολής προστίμων

* Η μη κοινοποίηση των προστίμων, ακόμα κι αν έχουν συνταχθεί οι εκθέσεις ελέγχου

* Η υπαγωγή των αιτήσεων διοικητικής επίλυσης των διαφορών σε εκκρεμότητα

Ωστόσο, ακόμα και μετά από όλα αυτά, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αποφάσισε στα τέλη του Αυγούστου, να μην επιβάλει κυρώσεις και να βάλει στον "πάγο" κάθε απόφαση επιβολής προστίμων για παραβάσεις που αφορούν περιστατικά που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα από τους πρατηριούχους για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Και όλα αυτά, όταν οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ είχαν εντοπίσει μεγάλο αριθμό παραβάσεων στα πρατήρια που διέθεταν στους καταναλωτές πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός αυτό αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους λόγους της παραίτησης του επικεφαλής της ΓΓΠΣ, κ. Διομήδη Σπινέλλη, ενώ φήμες θέλουν τον ίδιο να μη  διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παραιτήθηκε ο Διομήδης Σπινέλλης

SHARE:

24Media Network