Απειλή για τις διακοπές των Ελλήνων και τα ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς ο φόρος διαμονής

Διαβάζεται σε 6'
tourismos
Διακοπές σε ορεινό προορισμό iStock

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με το τέλος διαμονής και τη βραχυχρόνια μίσθωση αποτελούν επιπλέον επιβάρυνση για τις διακοπές των Ελλήνων και απειλούν τα ορεινά ξενοδοχεία. Στο NEWS 247 μιλούν οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Δράμας και Καλαβρύτων.

Ακόμη μια επιβάρυνση για τις διακοπές των ελλήνων, αλλά και ακόμη ένα πρόβλημα που απειλεί τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων στους ορεινούς προορισμούς της χώρας προσθέτουν οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, για το τέλος διαμονής και τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν στους ορεινούς προορισμούς όλης της χώρας, εντάσσονται χωρίς καμία εξαίρεση στις νέες ρυθμίσεις του τέλους διαμονής, το οποίο αυξάνεται και επιβαρύνει την πελατεία τους, που είναι κυρίως έλληνες ταξιδιώτες. Ο φόρος διαμονής, που μπήκε στα ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και που οι ξενοδόχοι ήλπιζαν να καταργηθεί, τελικά αυξάνεται και αλλάζει όνομα και σκοπό είσπραξης. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι για να καλυφθεί σε μόνιμη βάση το ετήσιο κόστος των φυσικών καταστροφών, επιβάλλεται τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα τουριστικά καταλύματα, και πλέον στη βραχυχρόνια μίσθωση, το οποίο αντικαθιστά το φόρο διαμονής. Το όφελος από αυτό το τέλος, σύμφωνα με την κυβέρνηση υπολογίζεται σε 240 εκατ. ετησίως και χρησιμοποιείται για την ανωτέρω μόνιμη αύξηση του λογαριασμού που καλύπτει το κόστος αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης των ξενοδοχείων 1-2 αστέρων και ενοικιαζομένων δωματίων θα πληρώνει ανά νύχτα 1,5 ευρώ (από 0,50€), στα 3 αστέρων 3 ευρώ, στα τεσσάρων 7 ευρώ και στα πεντάστερα 10 ευρώ από 4 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Από 1,5 ευρώ θα πληρώνουν ανά νύχτα ενοικίασης και όλα τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ταφόπλακα τα οριζόντια μέτρα

Ο επικεφαλής της Ομάδας Ορεινών Ξενοδοχείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας μιλώντας στο NEWS 247 αποκάλεσε τα οριζόντια μέτρα που λαμβάνονται για τα ξενοδοχεία ως «ταφόπλακα για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε ορεινούς προορισμούς».

Όπως ο ίδιος είπε, η αύξηση του τέλος διαμονής είναι ακόμη ένας φόρος ο οποίος επιβαρύνει τις διακοπές του Έλληνα. «Με δεδομένο γεγονός ότι τα ξενοδοχεία στους ορεινούς προορισμούς της χώρας δέχονται σχεδόν αποκλειστικά ελληνική πελατεία, η οποία φτάνει ακόμα και το 95%, ουσιαστικά ο εσωτερικός τουρισμός καλείται να πληρώσει αυτό το φόρο, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο. Οι τιμές των ξενοδοχείων μας αναγκαστικά είναι ιδιαίτερα χαμηλές και τα περισσότερα ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών. Το τέλος διαμονής πλέον είναι ένα σημαντικό ποσοστό επί της τιμής του δωματίου και θα λειτουργήσει αρνητικά».

Ο κ. Καλλίας λέει ότι είναι αδιανόητο ένας μόνο κλάδος, αυτός των ξενοδοχείων να «πάρει στις πλάτες» του το ταμείο για την κάλυψη των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές. «Με ποια ευκολία βάζουμε ένα φόρο διαμονής σε ένα ξενοδοχειακό δωμάτιο και όχι ας πούμε στην ξαπλώστρα σε μια παραλία ή αλλου», τονίζει και υποστηρίζει ότι ήδη τα ξενοδοχεία στους χειμερινούς προορισμούς έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια πολλά επιπλέον βάρη και καθόλου επιδοτήσεις ή διευκολύνσεις. «Το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε πάρα πολύ, όπως και το εργοδοτικό αλλά και οι πρώτες ύλες. Το κράτος επιδοτεί κατά καιρούς το ρεύμα ή το φυσικό αέριο, όχι όμως το πετρέλαιο που τα ξενοδοχεία στα ορεινά χρησιμοποιούν για θέρμανση. Δεν έχουν επιλογές, καθώς τα υψόμετρα που έχουμε τις επιχειρήσεις μας δεν επιτρέπουν τη χρήση άλλων πηγών ενέργειας πέραν του πετρελαίου». Ο κ. Καλλίας λέει ότι ακόμη και τα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα που βγήκαν για την Ενεργειακή Αναβάθμιση, αφορούσαν ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, αφήνοντας εκτός τα καταλύματα μικρότερων κατηγοριών, που είναι και η πλειονότητα στους ορεινούς προορισμούς.

Προβλήματα στα ξενοδοχεία στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές

Σχετικά με τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από τις καταστροφικές πλημμύρες, ο κ. Καλλίας τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζουν μόνο τα προβλήματα του σήμερα, αλλά και οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. «Η χρονιά θα είναι δύσκολη για τις πληγήσες περιοχές, καθώς μπορεί να ξενοδοχεία να έχουν αποκαταστήσει τις ζημιές τους, όμως υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση, αλλά και οι έλληνες ταξιδιώτες θα έχουν μια ανησυχία στο πίσω μέρος του μυαλού τους για αυτούς τους προορισμούς». Σχολιάζοντας τις νέες ρυθμίσεις της Κυβέρνησης για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ο κ. Καλλίας λέει, ότι όσον αφορά τους χειμερινούς προορισμούς το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού δεν λύνεται, ενώ παραμένει το κοινωνικό θέμα με την έλλειψη στέγης, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να νομοθετηθεί ο περιορισμός των ημερών.

Συνεχίζεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τη βραχυχρόνια μίσθωση

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων κ. Κωνσταντίνος Νταφαλιάς, ο οποίος μιλώντας στο NEWS 247 τόνισε ότι τα νέα μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση δεν θα επιφέρουν απολύτως καμία αλλαγή στην περιοχή του. «Οι νέες ρυθμίσεις, δεν ακουμπούν καθόλου τις περιοχές μας, δεν αλλάζει κάτι, καθώς ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στα καταλύματα βραχυχρόνιας και τα ξενοδοχεία παραμένει. Είμαστε λίγα μικρά ξενοδοχεία και δεκάδες σπίτια σε μια περιοχή με ένα χιονοδρομικό κέντρο, όπου οι ξενοδόχοι πληρώνουμε φόρους και έχουμε τεράστια έξοδα, ενώ οι ιδιοκτήτες της βραχυχρόνιας τίποτα. Θετικό αυτό που έγινε όπως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά βήματα για να ρυθμιστεί η αγορά».

Αναφορικά με το νέο αυξημένο φόρο διαμονής ο κ. Νταφαλιάς λέει, ότι τα ξενοδοχεία τους στις ορεινές περιοχές τα επισκέπτονται κυρίως Έλληνες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν πλέον ένα σημαντικό ποσό πάνω από την τιμή του δωματίου, στις ήδη χαμηλές τιμές που χρεώνουν αυτά τα καταλύματα. «Τα ξενοδοχεία μας δεν είναι τετράστερα ή πεντάστερα με υψηλές τιμές, ώστε ο φόρος διαμονής να μην είναι υπολογίσιμος από τον πελάτη. Είμαστε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η πελατεία μας είναι Έλληνες αστοί και μικροαστοί με όχι υψηλό οικονομικό προφίλ. Ο νέος φόρος διαμονής πολλούς θα τους αποτρέψει από το να κάνουν κράτηση σε ένα ξενοδοχείο και θα προτιμήσουν καταλύματα τύπου airBnB και άλλους θα αναγκάσει να μειώσουν τις διανυκτερεύσεις». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το μέτρο αυτό δεν θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση του 15ημέρου των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά θα επιδράσει αρνητικά για όλη την υπόλοιπη σεζόν. «Και τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές που έρχονται σκιερ για το χιονοδρομικό μας θα επηρεαστούν, καθώς αυτά τα 10 ευρώ επιπλέον στο φόρο διαμονής, θα λείψουν από την αγορά, κυρίως της εστίασης».

Ο κ. Νταφαλιάς τονίσει ότι το μέτρο ήταν αιφνιδιαστικό και δεν προέκυψε από συζητήσεις ή κάποια διαβούλευση και θεωρεί ότι ο φόρος θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικός και ο κλάδος του τουρισμού να κερδίζει κάτι από αυτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα