Ποιος είναι ο Έλληνας που αγοράζει ξενοδοχεία στη Ζανζιβάρη και προωθεί τον αναγεννητικό τουρισμό

Διαβάζεται σε 8'
Ποιος είναι ο Έλληνας που αγοράζει ξενοδοχεία στη Ζανζιβάρη και προωθεί τον αναγεννητικό τουρισμό

Η ελληνική εταιρεία Orama Hospitality επαναπροσδιορίζει την έννοια του βιώσιμου τουρισμού, σε έναν εξωτικό παράδεισο της Ανατολικής Αφρικής, μέσω δύο ξενοδοχειακών μονάδων και σχεδίων για το μέλλον.

Στον εξωτικό νησιωτικό παράδεισο της Ζανζιβάρης, στην Ανατολική Αφρική, η ελληνική εταιρεία Orama Hospitality, επιχειρεί επιτυχημένα εδώ και πέντε χρόνια να επαναπροσδιορίζει την ιδέα της φιλοξενίας. Διαθέτει ήδη δύο ξενοδοχειακές μονάδες, που απευθύνονται σε ταξιδιώτες που υποστηρίζουν τον αναγεννητικό τουρισμό, ή αλλιώς τον τουρισμό αναβίωσης (regenerative tourism). Στόχος τους είναι οι πελάτες των ξενοδοχείων τους να βοηθούν την τοπική κοινωνία, την οικονομία και ουσιαστικά την αναβίωση του προορισμού, μια διεθνώς ανοδική τάση.

Η Ζανζιβάρη είναι μια ημιαυτόνομη περιοχή της Τανζανίας, που αποτελείται από το Αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης στον Ινδικό Ωκεανό και συνίσταται από πολυάριθμα μικρά νησιά και δύο μεγάλα, την Ουνγκούτζα – το κύριο νησί, που αναφέρεται ανεπίσημα ως Ζανζιβάρη – και την Πέμπα.

Ο Γιώργος Κοτρώνης, ιδιοκτήτης της εταιρείας μίλησε στο NEWS 24/7 για το πώς βρέθηκε στη Ζανζιβάρη και δημιούργησε την εταιρεία του, ποια είναι η φιλοσοφία και οι στόχοι του και αποκάλυψε ότι σκοπεύει να μεγαλώσει το χαρτοφυλάκιο του στη χώρα, χωρίς να έχει προς το παρόν σχέδια για την Ελλάδα. Η εταιρεία του Orama Hospitality και τα ξενοδοχεία τους απευθύνονται σε ταξιδιώτες που αναζητούν μοναδικές, βιώσιμες και αξέχαστες εμπειρίες και η αποστολή τους είναι να μετατρέψουν αυτές τις ταξιδιωτικές εμπειρίες σε μια δύναμη για το καλό.

Τα ξενοδοχεία του «Zoi Boutique Hotel» και «F-Zeen Boutique Hotel», βρίσκονται στην καρδιά της Ζανζιβάρης και προσφέρουν μια σειρά από εμπειρίες που έχουν σχεδιαστεί για να εκπαιδεύουν, να εμπνέουν και να προσελκύουν επισκέπτες. Από εργαστήρια σε τοπικές χειροτεχνίες και μαθήματα μαγειρικής, μέχρι περιπάτους στη φύση και πολιτιστικές περιηγήσεις, οι επισκέπτες των ξενοδοχείων έχουν την ευκαιρία να καταλάβουν σε βάθος το ποικίλο οικοσύστημα και την κληρονομιά της Ζανζιβάρης.

Πώς βρεθήκατε στη Ζανζιβάρη και πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ξενοδοχειακή αγορά της περιοχής;

Μετά από πολύχρονη θητεία στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, με πολύτιμες εμπειρίες που απέκτησα σε αξιόλογα ξενοδοχεία διαφόρων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και της Ελβετίας, της Ελλάδας και χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας, αρχές του 2018 βρέθηκα με τη σύζυγο μου για διακοπές στη Ζανζιβάρη. Εκεί γνωριστήκαμε με τον ιδιοκτήτη ενός ξενοδοχείου ο οποίος μου έκανε μια ενδιαφέρουσα προσφορά για τη διεύθυνση του ξενοδοχείου του 170 δωματίων. Αποφάσισα να αποδεχτώ την προσφορά αυτή και έμεινα για έναν χρόνο στο πρώτο αυτό ξενοδοχείο, βάζοντας έτσι τις βάσεις για να συνεχίσω τα επόμενα χρόνια σε ένα δεύτερο.
Από την πρώτη στιγμή, ήταν μια πραγματική πρόκληση και χαρά να προσφέρω υψηλής ποιότητας φιλοξενία σε αυτόν τον εξωτικό παράδεισο.

Το 2019 μέσω γνωριμιών μου έγινε η πρόταση να αναλάβω το ξενοδοχείο Zoi Boutique Hotel 16 δωματίων στη περιοχή Matemwe σαν διευθυντής το οποίο λειτουργούσε στο μεγαλύτερο κομμάτι του με τουριστικά γραφεία τα οποία δούλευαν με πελάτες οι οποίοι έκαναν πρώτα Safari στην Τανζανία και στη συνέχεια ερχόντουσαν στη Ζανζιβάρη. Το 2021 λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας του ιδιοκτήτη, έπρεπε να εγκαταλείψει τη Ζανζιβάρη. Μου πρότεινε λοιπόν, βασιζόμενος στην άψογη έως τότε συνεργασία μας, να αναλάβω την ολική διαχείριση του καταλύματος κάνοντας μια συνεργασία σε επίπεδο leasing. Έτσι ιδρύθηκε και η δική μου εταιρεία Orama Hospitality με έδρα τη Ζανζιβάρη, με δραστηριότητα Hotel Management σε επίπεδο Operation, Πωλήσεων και Marketing.

Ποια είναι η δραστηριότητα της Orama Hospitality Management στη Ζανζιβάρη σήμερα;

Από τη στιγμή που ανέλαβα το Zoi Boutique Hotel το ξενοδοχείο αύξησε τις πωλήσεις του ειδικότερα σε επίπεδο individual και online sales και συνεχίζει να πηγαίνει πολύ καλά.

Το 2023 λόγω καλής εικόνας (operation, πωλήσεις/marketing) του Zoi Boutique Hotel είχα πολλές προτάσεις για να αναλάβω και άλλα ξενοδοχεία σε επίπεδο leasing. Πήρα την απόφαση το 2023 να αναλάβω ακόμα ένα ξενοδοχείο, το F-Zeen Boutique Hotel 26 δωματίων στη περιοχή Uroa το οποίο δουλεύει με tour operators, travel agencies και individuals.

Προωθείτε τον αναγεννητικό τουρισμό. Τι σημαίνει αυτό και πως καλύπτετε το θέμα του προσωπικού;

Η φιλοσοφία μας γενικά δίνει έμφαση στο Regenerative Tourism, μια σημαντική τάση που στοχεύει στο να αφήσει κάποιος ένα μέρος σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι το βρήκε. Πηγαίνοντας πέρα από τη βιωσιμότητα, εστιάζουμε σε πρωτοβουλίες όπως το Low/Zero Carbon Footprint, τη διατήρηση της άγριας ζωής, του θαλάσσιου οικοσυστήματος και τη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες για να προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην τοπική κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες μας, όλοι οι εργαζόμενοι είναι από τη Τανζανία και από τη Ζανζιβάρη. Προσπαθούμε συνεχώς να τους εκπαιδεύουμε γιατί αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για όλους μας, δηλαδή έχουμε εργαζομένους οι οποίοι δεν έχουν τελειώσει καν το αντίστοιχο δικό μας δημοτικό. Θεωρούμε τους εργαζομένους μας οικογένεια και αυτό έχει θετικό αντίκτυπο προφανώς και στο πως αντιμετωπίζουν οι συνεργάτες μας τους επισκέπτες μας. Επίσης όλοι οι προμηθευτές μας είναι local και προσπαθούμε όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στα εστιατόρια μας να είναι ντόπια, φρέσκα και οργανικά.

Τέλος για τις συνεργασίες μας δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην ελληνική εταιρεία, Revitup.direct η οποία από τη πρώτη μέρα που ξεκίνησα τη πορεία μου ήταν δίπλα μου σε όλα τα ξενοδοχεία που δούλεψα προσφέροντας μου υπηρεσίες revenue management, performance marketing, διαχείριση ψηφιακής παρουσίας και το revenue management. Το ότι όλα τα καταλύματα που συνεργάστηκα και εξακολουθώ να διαχειρίζομαι πηγαίνουν πολύ καλά, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην Revitup.direct η οποία έχει μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία αυτή.

Τα ξενοδοχεία σας έχουν ελληνικά ονόματα. Πως καταφέρνετε να συνδέετε τη Ζανζιβάρη με την Ελλάδα;

Το κομμάτι της ονοματολογίας των ξενοδοχείων, επίσης βασίστηκε και αυτό πάνω στο Regenerative Tourism δηλαδή στη καλή Ζωή (Zoi) και στην Ευζωία (F-zeen). Τα ξενοδοχεία μετονομάστηκαν και έγινε ένα συνολικό rebranding με βάση πάντα το Regenerative Tourism.

Η Ζανζιβάρη, με το ευνοϊκό κλίμα της, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν να απολαύσουν την εξωτική και πολυπολιτισμική αυτή εμπειρία όλο τον χρόνο. Η δωδεκάμηνη διάρκεια της τουριστικής σεζόν αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τον κλάδο της φιλοξενίας, επιτρέποντας μας να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να απολαύσουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του νησιού, ανεξαρτήτως της περιόδου του έτους. Με αυτήν τη στρατηγική προσέγγιση, σκοπεύουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη θέση μας ως έναν εξαιρετικό προορισμό «Ελληνικής» φιλοξενίας σε αυτό το μαγευτικό μέρος.

Ποια είναι η πελατεία σας, έχετε έλληνες επισκέπτες;

Κύριες αγορές μας αποτελούν πρωταρχικά ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και χώρες της Αμερικανικής και Ασιατικής ηπείρου αντανακλώντας έτσι τη διεθνή μας προσέγγιση και την επιτυχημένη πορεία συνεργασίας με τουριστικούς πράκτορες αλλά και μεμονωμένους πελάτες από όλο τον κόσμο. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, έχουμε τη χαρά να καλωσορίζουμε όλο και περισσότερους επισκέπτες από την πατρίδα, πράγμα που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Μάλιστα το ρεύμα από Ελλάδα προς Τανζανία αυξάνεται συνεχώς, καθώς είδαμε και τουριστικούς πράκτορες να το επιβεβαιώνουν.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στα ξενοδοχεία μας και μελλοντικά να αυξήσουμε το portfolio μας στο νησί της Ζανζιβάρης. Είμαστε σε ένα προορισμό που έχει μια τεράστια ανάπτυξη και αυτό επιβεβαιώνεται από τις επενδύσεις που γίνονται από παγκόσμιους παίχτες όπως η TUI ή η Four Seasons. Ακολούθως, τα σχέδια που έχουμε προς το παρόν δεν συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα