Τράπεζες, αγορές και ρύθμιση 120 δόσεων στην ατζέντα της συνάντησης με Μοσκοβισί

Τράπεζες, αγορές και ρύθμιση 120 δόσεων στην ατζέντα της συνάντησης με Μοσκοβισί
Ο Ε.Τσακαλώτος με τον Επίτροπο Μοσκοβισί AP

Παρόντες στη συνάντηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιάννης Δραγασάκης, η Έφη Αχτσιόγλου, και ο Γιώργος Σταθάκης.

Τράπεζες, κόκκινα δάνεια και έξοδος στην αγορές, αλλά και η επέκταση των 120 δόσεων θα είναι τα πρώτα θέματα στην εφ’ όλης της ύλης συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Πιέρ Μοσκοβισί με το οικονομικό επιτελείο.

Στην συνάντηση του επιτρόπου για θέματα οικονομίας φορολογίας και τελωνείων που θα γίνει σήμερα το απόγευμα, θα είναι παρόντες εκτός από τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης, η υπουργός εργασίας κ Εφη Αχτσιόγλου, και ο υπουργός ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης.

Ο κάθε υπουργός έχει μια πλούσια ατζέντα θεμάτων που θα καθορίσουν λίγο ως πολύ την οικονομική πολιτική μέσα στο 2019. Ωστόσο πληροφορίες θέλουν και τις δύο πλευρές να θέλουν περισσότερο να συζητήσουν δύο συν ένα θέματα.

Το πρώτο είναι το σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών σε συνδυασμό και με τον διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη Σταθάκη. Ο κ. Τσακαλώτος θα ενημερώσει για την συνεργασία που έχει με το ΤΧΣ και την ΤτΕ για την εφαρμογή του « Ιταλικού μοντέλου» και την Ελλάδα με την μεταφορά των κόκκινων δανείων σε εταιρίες ειδικού σκοπού και την παροχή εγγυήσεων ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κεφαλαιακές απώλειες των εμπορικών Τραπεζών.

Ο κ. Δραγασάκης θέλει να ενημερώσει για το σχέδιο συνέχισης της προστασίας της πρώτης κατοικίας με ένα ικανοποιητικό όριο κάλυψης για κατοικίες με αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ εφαρμόζοντας βέβαια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σε αυτό θα ζητήσει την υποστήριξη του κ. Μοσκοβισί καθώς τράπεζες και θεσμοί θέλουν το όριο προστασίας να μειωθεί σχεδόν στο μισό ( περίπου στις 70.000 ευρώ ) από αυτό που προτείνει το υπουργείο.

 Η ρύθμιση των 120 δόσεων

Ο υπουργός οικονομικών μαζί με την υπουργό εργασίας και τον κ. Δρασγασάκη θα θέσουν και το θέμα της επέκτασης των 120 δόσεων σε όλους όσους χρωστούν στο δημόσιο ώστε να ρυθμιστεί οριστικά το τεράστιο ιδιωτικό χρέος που ξεπερνά τα 220 δις ευρώ σε εφορία ταμεία και τράπεζες τα περίπου 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Και σε αυτό θα χρειαστούν την υποστήριξη του κ. Πιέρ Μοσκοβισί ώστε να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις των στελεχών των θεσμών την πλήρη επέκταση της ρύθμισης Τούτο παρά τις δεσμεύσεις για την εφαρμογή αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που παρέχει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει για το θέμα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

 Το σχέδιο ανάπτυξης

Παράλληλα, οι τέσσερις υπουργοί θα ενημερώσουν και για τα επόμενα βήματα εφαρμογής του ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά και πλέον μπαίνει σε στάδιο εφαρμογής.

Θέματα πιο γνωστά όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού και η πλήρης επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και αμιγώς αναπτυξιακά, όπως η σύσταση και η λειτουργία της αναπτυξιακής τράπεζας, οι αλλαγές στην αγορά προϊόντων, θα είναι στο τραπέζι της συνάντησης με τον κ.. Μοσκοβισί.

 Τι μήνυμα φέρνει ο Μοσκοβισί

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γάλλος επίτροπος αφού θα αναπτύξει τις δυσκολίες που υπάρχουν με το Brexit την δύσκολη συνύπαρξη με την Ιταλική Κυβέρνηση και την διαφαινόμενη επιβράδυνση της Ευρωζώνης, θα ζητήσει προσήλωση από όλους στις δεσμεύσεις της χώρας.

Θα ζητήσεις επίσης να επιταχυνθούν όλες οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης ούτως ώστε η Ελλάδα μετά τα οκτώ δύσκολα χρόνια των μνημονίων να μπορέσει να αποκαταστήσει ένα υψηλό και βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης βελτιώνοντας και το βιοτικό επίπεδο των πωλητών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα