Τράπεζες: Απόβαση των διεθνών τραπεζικών κολοσσών στην Αθήνα

Τράπεζες: Απόβαση των διεθνών τραπεζικών κολοσσών στην Αθήνα
Goldman Sachs AP Photo/Richard Drew

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι 6 τράπεζες ανοίγουν υποκαταστήματα στην Αθήνα την επόμενη χρονιά και άλλες 2 επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Γιατί η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρο των τραπεζικών κολοσσών.

Στο «στόχαστρο» όλων των διεθνών τραπεζικών και επενδυτικών κολοσσών, έπειτα από μια δεκαετία, βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία καθώς σύμφωνα με τραπεζικές πηγές 6 τράπεζες ανοίγουν ή εξετάζουν να ανοίξουν τον επόμενο χρόνο υποκαταστήματα στην Αθήνα και άλλες 2 επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Είναι γεγονός ότι το 2022 θα φέρει σημαντικές εξελίξει στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, αλλάζοντας τις συνθήκες του ανταγωνισμού και για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ οι ξένες τράπεζες βλέπουν, αναμφίβολα, ευκαιρίες υψηλών αποδόσεων στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί στο news.247.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος «οι επενδυτικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και το Brexit, προσελκύουν έντονο τραπεζικό ενδιαφέρον για την χώρα και προσθέτει ότι οι αποφάσεις τους να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους εδώ, δείχνουν επιστροφή της εμπιστοσύνης τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Οι λόγοι του ενδιαφέροντος

Όλοι οι διεθνείς αναλυτές έχουν μέχρι στιγμής προεξοφλήσει για την ελληνική οικονομία μια περίοδο με ευνοϊκές εξελίξεις στα μακροοικονομικά μεγέθη, ενώ διαβλέπουν και σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις πιστωτικές δραστηριότητες, με εφαλτήριο το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, προοπτικές παρουσιάζει και η διαχείριση κεφαλαίων προσώπων υψηλού πλούτου, που είτε βρίσκονται ήδη είτε ετοιμάζονται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα όσοι αποκτούν «χρυσή βίζα» μέσα από την απόκτηση κατοικίας.

Κίνητρο αποτελούν επίσης και οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει αποφασίσει να προσφέρει η κυβέρνηση σε όσους επιστρέφουν ή εγκαθίστανται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Ρόλο στην διαμόρφωση του κλίματος παίζει και το Brexit καθώς οι μεγάλες τράπεζες μεταφέρουν δραστηριότητες εκτός Λονδίνου, προκειμένου να βρίσκονται σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διαφοροποιούν τη στρατηγική τους, αναπτύσσοντας τις περιφερειακές αγορές. Ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις βρίσκει, όπως όλα δείχνουν, τη θέση της και η Ελλάδα.

6 τραπεζικές αφίξεις

Αρχικά μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες επενδύσεων του πλανήτη, η Goldman Sachs, με σταθερή και έντονη παρουσία στην ελληνική αγορά, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και προχωράει στο άνοιγμα εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 πλήρους υποκαταστήματος στην Αθήνα, το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα καλύπτει ευρύτερα την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Goldman Sachs, έχοντας διαδραματίσει κομβικό ρόλο στα περισσότερα deals στην χώρα με πιο χαρακτηριστικό τον ρόλο συμβούλου στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και σε πολλές εκδόσεις τραπεζών και επιχειρήσεων, θα βρίσκεται πλέον πιο κοντά στις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις. Σε πρώτη φάση, το investment banking θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της, αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί στο private banking και στη διαχείριση assets.

H JP Morgan έχει ήδη ανοίξει υποκατάστημα στην Αθήνα από τον Ιούνιο με senior country officer τον Στέλιο Παπαδόπουλο, πρώην γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ. Η ήδη σημαντική δραστηριότητά της στο investment banking αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω τον επόμενο χρόνο, ενώ στα σχέδιά της περιλαμβάνεται η επέκταση και στο private banking. Σημαντική εξέλιξη θα αποτελέσει όμως και η έκβαση του εξεταζόμενου σχεδίου της για εξαγορά της Viva Wallet, στην οποία αναφέρθηκαν πρόσφατα δημοσιεύματα. Εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί, είναι προφανές ότι θα δρομολογήσει και άλλες πρωτοβουλίες του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού στην Ελλάδα.

Η Deutsche Bank, με ήδη θεμελιωμένη παρουσία στην Αθήνα, όρισε πρόσφατα τον Δήμο Αρχοντίδη, έναν έμπειρο επαγγελματία του τραπεζικού χώρου, ως Chief Country Officer στην Ελλάδα, ο οποίος θα ηγηθεί των δραστηριοτήτων επενδυτικής στρατηγικής για την Ελλάδα και την Κύπρο. «H τοποθέτηση του Δήμου Αρχοντίδη ενίσχυσε το τοπικό franchise της τράπεζας και ενισχύει τη βαθιά της δέσμευση στους πελάτες της εδώ, σημειώνουν στην Deutsche Bank. Στο άμεσο μέλλον, η Deutsche Bank σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω τις υφιστάμενες σχέσεις της στην Ελλάδα και να διερευνήσει νέες δυνατότητες επέκτασης.

Υποκατάστημα στην Αθήνα, το οποίο πιθανώς θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή, εξετάζει να ανοίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Bank of America. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι οι αναλυτές της πολυεθνικής επενδυτικής τράπεζας προέβλεψαν προ μηνός ανάπτυξη 8,6% στην Ελλάδα.

Επίσης, η ιαπωνική Nomura, με σημαντική παρουσία στις εκδοτικές δραστηριότητες του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, έχοντας αναπτύξει τραπεζικές εργασίες εκτός Λονδίνου, μετά το Brexit, εξετάζει το άνοιγμα γραφείου και στην Αθήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ενδιαφέρονται να ιδρύσουν υποκαταστήματα εδώ μια μεγάλη γαλλική, μια σουηδική και μια βουλγαρική τράπεζα. Γραφείο αντιπροσωπείας, εξάλλου, άνοιξε μια κινεζική τράπεζα, η Commercial Bank of China.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα