Τράπεζες: Αρωγός των επιχειρήσεων που σπεύδουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Τράπεζες: Αρωγός των επιχειρήσεων που σπεύδουν στο Ταμείο Ανάκαμψης
Τράπεζες Getty Images/iStockphoto

Αποφασισμένες να καλύψουν την ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και το 2023 δηλώνουν οι τράπεζες. Οι λόγοι της αισιοδοξίας. Ζωηρό το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης. Αναλυτικά οι μέχρι σήμερα συμβάσεις.

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την άνοδο των επιτοκίων, οι ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως μεγαλύτερου μεγέθους, θα κάνουν τελικά αυξημένη χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία.

Ως εκ τούτου δηλώνουν αποφασισμένες να κρατήσουν ανοικτές τις γραμμές χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και το 2023 καλύπτοντας όλη την ζήτηση που θα υπάρξει. Ένα πρώτο σαφές μήνυμα έδωσαν οι τραπεζίτες στις αρχές της εβδομάδας στο συνέδριο του Economist παραθέτοντας μάλιστα και τους λόγους για τους οποίους, παρά την νέα κρίση, υπάρχει προθυμία και δυνατότητα των τραπεζών να δώσουν νέα δάνεια.

Ισχυρό ενδιαφέρον για το Ταμείο Aνάκαμψης

Χθες η Εθνική Τράπεζα με σχετική οικονομική ανάλυση, επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον των ΜμΕ για συμμετοχή σε δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης διατηρείται υγιές, καλύπτοντας σχεδόν το 1/2 του τομέα. Υψηλότερη διάθεση χρήσης του Ταμείου Ανάκαμψης δείχνουν οι μεσαίες επιχειρήσεις (55% του τομέα έναντι 36% για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις).

Η ΕΤΕ σημειώνει πως για τα επενδυτικά σχέδια των ΜμE, το 1/4 των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης δηλώνει πως έχει πλέον ώριμα επενδυτικά πλάνα (από μόλις 1% το προηγούμενο εξάμηνο). Παρά την βελτίωση ετοιμότητας, είναι σημαντικό να τονιστεί η ανάγκη επίσπευσης του υπόλοιπου 75% του τομέα, δεδομένης τόσο της πεπερασμένης διάρκειας διάθεσης των δανείων (έως το 2026) όσο και της αναμενόμενης αύξησης του κόστους χρηματοδότησης (αύξηση επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ κατά 125 μ.β. από τον περασμένο Ιούλιο).

Το κυρίαρχο συμπέρασμα που εξάγεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με την ΕΤΕ, είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται αποφασισμένες να επενδύσουν στην επόμενη μέρα, αξιοποιώντας όλο το φάσμα διαθέσιμων πόρων.

1 δις δάνεια μέχρι τέλος του έτους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι τράπεζες, μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί από τις τράπεζες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δάνεια ύψους 650 εκατ. ευρώ 20 επιχειρήσεων.

Τα δάνεια αυτά αντιστοιχούν σε σύνολο επενδύσεων περίπου 1,4 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθούν την ερχόμενη τριετία, ενώ η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ και περίπου επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ θα συμβασιοποιηθούν εντός του 2023.

Οι τράπεζες θεωρούν επιτυχία του Προγράμματος το γεγονός ότι το Ταμείο έχει ήδη «καλύψει» όλες τις προϋποθέσεις της δεύτερης δόσης, ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα ζητηθεί άμεσα, ενώ κάνουν λόγο για ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία λόγω της ανόδου των κυμαινόμενων επιτοκίων που καθιστά τα δάνεια του RRF ιδιαίτερα ελκυστικά λόγο της σταθερής φύσης των επιτοκίων καθώς και του ανταγωνιστικού τους ύψους, ιδιαίτερα για επιχειρήσεις και projects υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης που προσφέρουν και αξιόλογες εξασφαλίσεις.

Αναλυτική εικόνα

Χθες και το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε αναλυτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο συνολικός προϋπολογισμός των 372 έργων που έχουν ενταχθεί προς το παρόν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται σε 13,5 δισ. ευρώ.

Στα 230 έργα, που είχαν ανακοινωθεί έως τον Μάιο του 2022, προστέθηκαν ακόμη 142 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 3,28 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στο «Ελλάδα 2.0», με αποφάσεις που υπέγραψε ο αρμόδιος για την υλοποίησή του, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ειδικότερα, από τα 142 έργα, 21 αφορούν στην «Πράσινη μετάβαση», 10 στην «Ψηφιακή μετάβαση», 43 σε «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και 68 έργα σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».

Υπενθυμίζεται πως έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών πέντε ακόμη «πακέτων» εντάξεων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 10 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι εντάξεις και ο προϋπολογισμός αυτών, με χρονολογική σειρά:

Ιούλιος 2021: 12 έργα (1,42 δισ. ευρώ)

Οκτώβριος 2021: 36 έργα (1,34 δισ. ευρώ)

Ιανουάριος 2022: 55 έργα (3,35 δισ. ευρώ)

Μάρτιος 2022: 70 έργα (2,40 δισ. ευρώ)

Μάιος 2022: 57 έργα (1,70 δισ. ευρώ).

Ανοιχτές οι στρόφιγγες

Τραπεζικές πηγές εξηγούν στο NEWS24/7 τους λόγους που το εγχώριο πιστωτικό σύστημα θα κρατήσει ανοικτές τις στρόφιγγες της πιστωτικής επέκτασης. Καταρχάς, λόγω της επιτυχούς μείωσης των κόκκινων δανείων το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εισέρχεται σε μεγάλο βαθμό απελευθερωμένο από τα προβλήματα του παρελθόντος, με μέσο όρο προβληματικών δανείων περίπου 7% από 47% τον Ιούλιο του 2019.

Τα κόκκινα δάνεια βαρύνουν σημαντικά λιγότερο σήμερα τους ισολογισμούς των τραπεζών και δεσμεύουν πολύ λιγότερα κεφάλαια για προβλέψεις. Περαιτέρω, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διατηρεί δυνατή κεφαλαιακή βάση με συνολικά κεφαλαία που ξεπερνούν το 16% για όλες τις τράπεζες, καλή κερδοφορία και ισχυρή ρευστότητα με μέσο όρο δανείων προς καταθέσεις κάτω του 75%.

Τη δυναμική του τραπεζικού συστήματος για να χορηγήσει νέα δάνεια, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, υποστηρίζουν και εξωτερικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, αρχής γενομένης από την ανάκαμψη της οικονομίας. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να τρέξει φέτος με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 5% και να διατηρήσει ποσοστά αύξησης 2% – 3% το 2023, χρονιά κατά την οποία οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινδυνεύουν με ύφεση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version