Τράπεζες – Επιχειρήσεις: Ξεκίνησε το πάγωμα δανείων – Προχωράει σχέδιο χρηματοδότησης

Τράπεζες – Επιχειρήσεις: Ξεκίνησε το πάγωμα δανείων – Προχωράει σχέδιο χρηματοδότησης
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi

Τράπεζες και υπουργείο Ανάπτυξης συζήτησαν την Τρίτη το σχέδιο χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ξεκίνησε ήδη το πάγωμα δανείων για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Την εξέλιξη του υφιστάμενου σχεδίου δράσης των ελληνικών τραπεζών που προβλέπει το πάγωμα των δόσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και την άμεση ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας ανέλυσαν χθες αργά το απόγευμα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Στόχος κυβέρνησης και τραπεζών είναι να προετοιμάσουν τις επόμενες εβδομάδες τις συνθήκες ώστε αμέσως μετά τον έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού να είναι σε θέση να προκαλέσουν ένα πραγματικό «σοκ ρευστότητας» στην αγορά ώστε όχι μόνο να επανεκκινήσει αμέσως η πραγματική οικονομία αλλά και να μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Οι πρώτες βάσεις τέθηκαν χθες το απόγευμα κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από την αξιοποίηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, την οποία η Κυβέρνηση σκοπεύει όχι μόνο να αναμορφώσει αλλά και να την καταστήσει σε πρωταγωνίστρια της αναπτυξιακής στρατηγικής που σχεδιάζει για την ενίσχυση της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την σημαντική χρηματοδότηση μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας όσων επιχειρήσεων είχαν ενήμερες υποχρεώσεις προς το πιστωτικό σύστημα μέχρι τις 31/12/2019. Μάλιστα τα συγκεκριμένα δάνεια θα απολαμβάνουν της εγγύησης του δημοσίου και συνολικά πολύ χαμηλού κόστους χρήματος.

Στη μάχη της ενίσχυσης των υγιών επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και της διατήρησης των θέσεων εργασίας η κυβέρνηση θα ρίξει και το Ταμείο Εγγυοδοσίας μέσω το οποίου θα διατεθούν για κεφάλαια κίνησης τραπεζικά δάνεια άνω των 5 δις. ευρώ.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε χθες ότι στόχος είναι η δανειοδότηση κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων, να ξεκινήσει το συντομότερο, ενδεχομένως και από τις αρχές Μαΐου, διευκρινίζοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί και από τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Χθες πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι «θα υπάρξει λύση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές κατά τα πρότυπα των «capitalcontrols» χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους ζητούν την παράταση του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών από 8 ημέρες που ισχύει σήμερα σε 60 ημέρες και τη μη αναγγελία στο «Τειρεσίας».

Ξεκίνησαν οι ρυθμίσεις δανείων

Στην ίδια σύσκεψη οι τραπεζίτες ενημέρωσαν τον υπουργό Ανάπτυξης ότι έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόσουν πάγωμα δόσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά επικοινωνώντας απευθείας με τους πελάτες τους μέσω τηλεφωνικών κλήσεων ή ακόμα και μέσω μηνυμάτων στο κινητό (sms). Οι τράπεζες προχωρούν σε εξ αποστάσεις ρυθμίσεις, με στόχο όχι μόνο να αποτρέψουν τους πελάτες τους να επισκέπτονται τα τραπεζικά καταστήματα, αλλά κυρίως για να επιταχύνουν τις διαδικασίες παγώματος. Οι ρυθμίσεις γίνονται με αυτοματοποιημένο τρόπο και χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς δηλαδή να απαιτείται φυσική παρουσία του πελάτη στο κατάστημα. Η απόδειξη της δυσκολίας ή της αδυναμίας του πελάτη με βάση τα εισοδήματά του και το είδος της δραστηριότητάς του, αρκεί για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αναστολής δόσεων.

Έμφαση δίνεται στις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης και του λιανεμπορίου, ενώ σταδιακά στα προγράμματα αναστολής δόσεων εντάσσονται ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα