Τράπεζες: Έτοιμα για χρηματοδότηση τα πρώτα μεγάλα επενδυτικά σχέδια

Τράπεζες: Έτοιμα για χρηματοδότηση τα πρώτα μεγάλα επενδυτικά σχέδια
istockphoto

Με αφορμή την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης οι τράπεζες έδωσαν στοιχεία που δείχνουν την μεγάλη ζήτηση και επιβεβαιώνουν ότι οι διαδικασίες προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Την ώρα που την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκε η εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, οι διοικήσεις των τραπεζών έδωσαν στο πρόσφατο Delphi Economic Forum στοιχεία που δείχνουν την μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται για τα δάνεια του, χαρακτηρίζοντας το ταυτόχρονα ως το καλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί ιστορικά.

Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης είναι το γεγονός ότι μόνο η Τράπεζα Πειραιώς έχει στα σκαριά επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ έτοιμες για να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για οκτώ επενδύσεις, που σύμφωνα με τον εκτελεστικό γενικό διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς Θεόδωρο Τζούρο, αφορούν σε μεγάλες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, ξενοδοχεία, μια μεταποιητική μονάδα στην Θράκη κ.ά.

Οι επενδύσεις αυτές δείχνουν και στην πράξη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης στο σκέλος των δανείων θα προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη αυτή φάση το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει διαθέσει 1,57 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 970 εκατ. ευρώ αφορούν στις έξι ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κ. Τζούρο τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι το καλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί ιστορικά. Προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια, χωρίς ταυτόχρονα να εμπλέκεται το δημόσιο στην έγκριση του επενδυτικού σχεδίου. «Είναι μια απλή διαδικασία η οποία δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία του παρελθόντος», είπε, προσθέτοντας ότι «χρονικά δεν διαφοροποιείται σε τίποτε με τις άλλες δανειοδοτήσεις στα άλλα αντίστοιχα έργα».

Το δεύτερο σημαντικό με τη διαδικασία που επελέγη είναι η αξιοκρατία στην αξιολόγηση της επένδυσης. Όπως ανέφεραν τα τραπεζικά στελέχη αυτοί που αξιολογούν την επένδυση είναι αυτοί που ξέρουν τη συγκεκριμένη δουλειά, δηλαδή οι τράπεζες.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής χορηγήσεων της Alpha Bank Γιάννης Εμίρης, σημείωσε ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι πολύ πιο αποδοτικά σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. «Το όφελος από το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται στο βαθμό που τα δάνεια θα είναι σημαντικά και μεγάλα σε διάρκεια. Όσο πιο μεγάλο το δάνειο, και όσο μεγαλύτερη η διάρκεια, τόσο το καλύτερο».

Δεν λείπουν και εκτιμήσεις όπως του επικεφαλής της Optima Bank Δημήτρη Κυπαρρίση που ζήτησε διεύρυνση των κινήτρων, προκειμένου να προκληθούν περισσότερες επενδύσεις. Για παράδειγμα ανέφερε ότι θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι επιχορηγήσεις σε ένα συνδυασμό κινήτρων που προέρχονται από το ταμείο Ανάκαμψης και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Ικανοποιητικά τα κίνητρα

Ωστόσο στην τοποθέτησή του ο αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι τα κίνητρα προς το παρόν, επαρκούν και είναι αρκετά για να τροφοδοτήσουν τις επενδύσεις στην χώρα. Σημείωσε δε, ότι καθώς τα επιτόκια θα αυξάνουν, τα δάνεια που θα δίνονται με χαμηλότερο επιτόκιο (στο 50%) θα γίνονται ανάρπαστα. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προέβλεψε έκρηξη επενδύσεων στην Ελλάδα, αμέσως μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και τελειώσει ο πόλεμος.

Ο κ. Σκυλακάκης γνωστοποίησε ότι πολύ σύντομα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) θα παρουσιάσει μια πλατφόρμα όπου θα παρουσιάζονται όλα τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι παρέχοντας ασφάλεια και μεγαλύτερο έλεγχο.

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της πρώτης δόσης

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκε η εκταμίευση της πρώτης, μετά την προκαταβολή, δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισ. αφορά επιδοτήσεις και 1,84 δισ. δάνεια.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα που εισπράττει δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η εκταμίευση έγινε ύστερα από την ικανοποίηση 15 προαπαιτούμενων, ορόσημων και στόχων, όπως αποκαλούνται.

Όπως εξάλλου ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, δημοσιεύθηκαν επίσης και οι προσκλήσεις, ύψους 510 εκατ. ευρώ, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αγροτοδιατροφικού τομέα και τα συλλογικά αγροτικά σχήματα, κάτι που δείχνει ότι «το εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Παράλληλα, ξεκινάει η υλοποίηση σειράς έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως:

  1. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων (Δ΄ φάση), για την οποία ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες.
  2. Τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια.
  3. Η προστασία των δασών, με την έναρξη καθαρισμού τους και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
  4. Η ψηφιοποίηση αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.
  5. Οι στρατηγικές αστικές αναπλάσεις.
  6. Οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, με τη σχετική πρόσκληση να είναι ενεργή (έως 30.4.2022) για την υποβολή προτάσεων από τους δήμους.
  7. Μεγάλα ψηφιακά έργα που εκσυγχρονίζουν τον δημόσιο τομέα.
  8. Η ψηφιοποίηση των αρχείων του e-ΕΦΚΑ, η οποία αφορά το ιστορικό των ασφαλισμένων και θα συνεισφέρει στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων (βρίσκεται σε στάδιο διακήρυξης).
  9. Τα ερευνητικά κέντρα, για τα οποία έχει εκδοθεί πρόσκληση για την αναβάθμιση των δομών τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα