Τράπεζες: Ετοιμάζουν επενδυτικά προϊόντα ως αντίδοτο στον υψηλό πληθωρισμό

Τραπεζικό κατάστημα
Τραπεζικό κατάστημα ISTOCK

Πρόκειται για προγράμματα που με οριοθετημένο ρίσκο μπορούν να δώσουν ακόμη και διψήφιες αποδόσεις, ανάλογα με την πορεία χρηματοοικονομικών δεικτών και μέσων, με τα οποία είναι συνδεδεμένα.

Σειρά λύσεων και επενδυτικών προτάσεων ετοιμάζονται να λανσάρουν άμεσα στους καταθέτες τους οι συστιμικές τράπεζες, οι οποίοι όχι μόνο βλέπουν τα επιτόκια καταθέσεων να είναι μηδενικά τους τελευταίους μήνες αλλά ήρθε και η έκρηξη του πληθωρισμού να οδηγήσει τις πραγματικές αποδόσεις σε αρνητικά επίπεδα.

Όπως εξηγεί στο news247.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή «οι αποδόσεις για τις καταθέσεις είναι εδώ και αρκετό καιρό λόγω του πληθωρισμού αρνητικές, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι ειδικά φέτος, που ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3%, οι πραγματικές αποδόσεις, για το σύνολο των καταθέσεων, υπολογίζονται σε -2,6%. Το ποσοστό αυτό, σε απόλυτα μεγέθη, αντιστοιχεί σε απώλεια αγοραστικής δύναμης ή μείωσης της αξίας των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 4 δισ. ευρώ μόνο το 2022» καταλήγει η ίδια πηγή.

ADVERTISING

Στόχος είναι η μετακίνηση μέρους των καταθέσεων, με βασικό όχημα των ενημέρωση, την υπεύθυνη τραπεζική και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη, παρά τη μεγάλη αύξηση των καταθέσεων, υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή. Η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες είναι η αντιμετώπιση της δυσπιστίας των καταθετών, η οποία δικαιολογημένα έχει προέλθει από τις δυσμενείς εξελίξεις από το χρηματιστηριακό 1999 και την κρίση που ακολούθησε το 2008.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν προϊόντα σχεδιασμένα ειδικά για τους άπειρους των αγορών που για χρόνια χρησιμοποιούσαν τις προθεσμιακές καταθέσεις για την δημιουργία εισοδήματος.

Πρόκειται για προγράμματα που με οριοθετημένο ρίσκο μπορούν να δώσουν ακόμη και διψήφιες αποδόσεις, ανάλογα με την πορεία χρηματοοικονομικών δεικτών και μέσων, με τα οποία είναι συνδεδεμένα.

Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι ένα μεγάλο μέρος, τουλάχιστον το 50%, του αρχικού κεφαλαίου είναι εγγυημένο. Το υπόλοιπο είναι εκτεθειμένο στους κινδύνους των αγορών, βρίσκεται όμως υπό επαγγελματική διαχείριση. Η διάρκεια μπορεί να είναι είτε προκαθορισμένη, φτάνοντας ακόμη και τα 10 χρόνια είτε όχι, δίνοντας με τον τρόπο αυτό στον επενδυτή τη δυνατότητα να επιλέξει το χρόνο εξόδου από το προϊόν. Τέλος, το ελάχιστο ποσό της επένδυσης εξαρτάται από το πρόγραμμα που θα επιλεγεί. Μπορεί να ξεκινά από τα 1.000 ευρώ και να φτάνει έως και τις 30.000 ευρώ.

Νέα προσέγγιση

Η πολιτική των τραπεζών για το 85% των καταθετών που μπορούν να επενδύσουν σε εναλλακτικές μορφές, στηρίζεται στα εξής:

1. Δημιουργία προσωποποιημένων λύσεων με συνδυασμό αμοιβαίων κεφαλαίων και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Οι λύσεις λαμβάνουν υπόψη την οικογενειακή κατάσταση, τις ανάγκες, τους στόχους, κ.ά.

2. Όχι όλα τα λεφτά της κατάθεσης σε εναλλακτικές μορφές, αλλά μόνο μέρος.

3. Δημιουργία αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου, ανάλογα με το προφίλ και το ύψος κινδύνου που ανέχεται ο κάθε πελάτης.

4. Δημιουργία προϊόντων όπου είναι η δυνατή η σταδιακή καταβολή για την επένδυση.

5. Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

6. Συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση της πελατείας.

Οι δύο κατηγορίες

Τα επενδυτικά προϊόντα με εγγυημένο ένα μέρος του αρχικού κεφαλαίου διακρίνονται σε δύο γενικές κατηγορίες:

Α. Δομημένα προγράμματα

Ο επενδυτής καταβάλλει ένα εφάπαξ ποσό, το οποίο βρίσκεται υπό την διαχείριση επαγγελματιών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει η ευχέρεια πρόσθετων καταβολών. Η διάρκεια είναι καθορισμένη και μπορεί να κυμαίνεται από 3 έως 15 χρόνια.

Ο εκδότης του προϊόντος, τράπεζα ή ασφαλιστική εταιρεία, εγγυάται στον αποταμιευτή πως ό,τι και να γίνει στις αγορές, θα πάρει πίσω ένα μεγάλο μέρος του αρχικού του κεφαλαίου, συνήθως 80% – 90%.

Ταυτόχρονα, υπάρχει η προοπτική επίτευξης υψηλών αποδόσεων, καθώς τα χρήματα τοποθετούνται σε διάφορους τύπους επενδύσεων, ανάλογα με το ρίσκο που αναλαμβάνεται από το εκάστοτε πρόγραμμα.

Σε γενικές γραμμές όσο πιο υψηλό είναι το εγγυημένο ποσοστό της επένδυσης, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος και φυσικά η δυνητική τελική απόδοση.

Με τον τρόπο αυτό ο επενδυτής γνωρίζει εξ αρχής το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει και ποντάρει στην άνοδο των αγορών, έχοντας διασφαλισμένη την επαγγελματική διαχείριση των χρημάτων του.

Β. Επενδυτικά καλάθια

Ο λόγος γίνεται για προγράμματα που συνδυάζουν την τοποθέτηση σε προθεσμιακές καταθέσεις και σε αμοιβαία κεφάλαια.

Με τον τρόπο αυτό ένας μέρος της επένδυσης, μέσω της προθεσμιακής κατάθεσης, που κυμαίνεται από 50% έως 85%, είναι απόλυτα εξασφαλισμένο και με κλειδωμένη μία ετησιοποιημένη απόδοση έως 0,40%. Η διάρκειά της δεν ξεπερνά τους 12 μήνες.

Το υπόλοιπο τοποθετείται σε αμοιβαία κεφάλαια ή μακροχρόνια αποταμιευτικά προγράμματα, το είδος των οποίων επιλέγει ο επενδυτής ανάλογα με το ρίσκο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει.

Η διαφορά σε σχέση με τα δομημένα προϊόντα είναι ότι η εγγύηση έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, ίση με το διάστημα ισχύος της προθεσμιακής κατάθεσης.

Ως εκ τούτου, τα προϊόντα αυτά συστήνονται σε όσους θέτουν ως προϋπόθεση την διασφάλιση ενός σημαντικού ποσοστού του αρχικού τους κεφαλαίου και θέλουν να στοιχηματίσουν στις αγορές βραχυπρόθεσμα.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από κάποιους που δεν επιθυμούν να μπουν απευθείας στα βαθιά των επενδύσεων και χρειάζονται ένα διάστημα εξοικείωσης με τις αγορές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες, Επενδύσεις
SHARE:

24Media Network