Τράπεζες: Μετά από 10 χρόνια σπεύδουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία

Τράπεζες: Μετά από 10 χρόνια σπεύδουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία
Τράπεζα - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η απόφαση της Alpha Bank να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσει την οικονομία επιβεβαιώνει τον συνολικό στόχο για νέα δάνεια 15 δις φέτος χρηματοδοτώντας έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το χθεσινό ξεκάθαρο μήνυμα του Διευθύνοντος Σύμβουλου της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η Τράπεζα, αποσκοπεί στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν την εγγύηση ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έπειτα από 10 χρόνια, είναι επιτέλους έτοιμο να ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η διοίκηση της Alpha Bank μετά το πέρας της αύξησης κεφαλαίου σχεδιάζει να διαθέσει στην ελληνική οικονομία έως το 2024 καθαρές νέες εκταμιεύσεις δανείων το ύψος των οποίων θα ανέλθει στα 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 δισ. θα αφορούν δάνεια επιχειρήσεων και 3 δις. ευρώ δάνεια νοικοκυριών. Στο παραπάνω ποσό θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 2 δισ. ευρώ καθαρές νέες εκταμιεύσεις στη Ρουμανία.

Αντίστοιχους στόχους αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο, την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι διοικήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας αντίστοιχα.

Νέα δάνεια 15 δις. φέτος

Έτσι, αναμένεται να τηρηθούν τα αρχικά τους πλάνα για συνολικές χρηματοδοτήσεις 15 έως 20 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, στηρίζοντας κυρίως την πραγματική οικονομία κατά την επανεκκίνηση και χρηματοδοτώντας έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.

Και οι τέσσερις τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ρευστότητας για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, καθώς η υγειονομική κρίση ξεπερνιέται και το ζητούμενο είναι τώρα η γρήγορη ανάκαμψη της Οικονομίας με την ώθηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η ταχύτητα ανταπόκρισης του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας είναι επιτακτική, με κρίσιμα χρόνια κυρίως το 2021 και 2022» τονίζει στο NEWS 24/7 υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Ήδη, από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή εν μέσω lockdown, οι τράπεζες εκταμίευσαν δάνεια σχεδόν 1 δισ. ευρώ προς μεταποίηση, τουρισμό (ξενοδοχεία και εστίαση), εμπόριο και ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές και αγροτικές επιχειρήσεις.

Τα δάνεια αυτά αφορούσαν κυρίως σε αναδιάρθρωση χρέους και σε αναγκαία κεφάλαια για την προετοιμασία των κλάδων αυτών εν όψει της επανεκκίνησης, το άνοιγμα της αγοράς και της τουριστικής σεζόν.

Παράλληλα, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η αξιολόγηση του πελατολογίου τους και των επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 30.000 επιχειρήσεις και επιχειρηματικά σχέδια τα οποία μπορούν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και να προσελκύσουν το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων που έχουν προγραμματιστεί για το 2021, δηλαδή το ποσό των 15 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί στα 20 δισ. ευρώ με παράλληλα προγράμματα, όπως το “Εξοικονομώ” και με πράσινες λύσεις για στεγαστικά δάνεια και για δάνεια αυτοκινήτων.

Έμφαση στις ΜμΕ

Έμφαση δίνεται και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως στους δυναμικούς κλάδους που σχετίζονται με την τεχνολογία και την πράσινη ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη λιανική τραπεζική και στην καταναλωτική πίστη, η έμφαση θα δοθεί στις αγορές πράσινων εξοπλισμών και πράσινων/ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι τράπεζες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν έναν αγώνα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού πρώτα ολοκληρώσουν τον διαχωρισμό των βιώσιμων από τις μη βιώσιμες. Προς αυτή την κατεύθυνση και προκειμένου να βελτιώσουν τους όρους χρηματοδότησης, χωρίς όμως να παραβούν τα κριτήρια για τις πιστοδοτήσεις και να διακινδυνεύσουν νέα αύξηση των κόκκινων δανείων, θα εντατικοποιήσουν την παρακολούθηση της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών τους ώστε να είναι σίγουροι για την βιωσιμότητα τους και ταυτόχρονα να προσφέρουν καλύτερα επιτόκια δανεισμού.

Νέα προϊόντα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που σταδιακά υλοποιούν οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών το αμέσως προσεχές διάστημα τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να βγουν στην αγορά με νέα προϊόντα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάνοντας χρήση και των ψηφιακών καναλιών, ενώ θα εντείνουν την επικοινωνία με το πελατολόγιό τους προκειμένου να εντοπίσουν τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Στόχος είναι να αυξηθεί το εύρος των χρηματοδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς από το πελατολόγιο της κατηγορίας αυτής που υπολογίζεται γύρω στις 600.000, από το τραπεζικό γκισέ έχουν περάσει μόλις μία στις τρεις ΜμΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα