Τράπεζες: Παράταση στα moratoria για λίγους

Τράπεζες: Παράταση στα moratoria για λίγους
Εθνική Τράπεζα Eurokinissi

Παράταση στις αναστολές πληρωμών δανείων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 ανακοίνωσε η EBA θέτοντας ωστόσο δύο όρους που αποκλείουν τα περισσότερα δάνεια. Οι δύο όροι και η αντίδραση της Εθνικής Τράπεζας.

Νέες αναστολές ή άλλου τύπου ευνοϊκές ρυθμίσεις, σε σχετικά περιορισμένο αριθμό δανειοληπτών, θα μπορούν να προσφέρουν ως τις 31 Μαρτίου 2021 οι ελληνικές τράπεζες, μετά την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority – EBA) για μικρή παράταση στα moratoria πληρωμών δανείων.

Όπως εξηγούν στο News247.gr έμπειρα τραπεζικά στελέχη «μπορεί η απόφαση της EBA να ήρθε μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να μειωθεί η πίεση που προκαλεί στα χαρτοφυλάκια δανείων τους το νέο κύμα της πανδημίας ωστόσο συνοδεύεται από δύο όρους που μειώνουν σημαντικά την περίμετρο των ωφελούμενων δανειοληπτών».

Παράταση υπό όρους

Συγκεκριμένα η χθεσινή ανακοίνωσή της EBA ορίζει ότι μόνο δάνεια που έχουν τεθεί σε αναστολή, μετάθεση πληρωμής ή έχουν μειωθεί στο πλαίσιο γενικής αναστολής όχι περισσότερο από 9 μήνες συνολικά μπορούν να επωφεληθούν από την εφαρμογή των νέων Κατευθυντηρίων Γραμμών.

Στην Ελλάδα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα περισσότερα από τα δάνεια που έχουν τεθεί σε αναστολή εντάχθηκαν σε ευνοϊκή ρύθμιση ήδη από τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2020, συνεπώς βρίσκονται πολύ κοντά στο ανώτατο όριο των 9 μηνών που θέτει η EBA και δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν για παράταση ευνοϊκών μέτρων.

Ωστόσο στις τράπεζες εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος όρος «ανοίγει ένα παράθυρο», ώστε όσα δάνεια δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα αναστολή να μπορούν να πάρουν ως τις 31 Μαρτίου. Αυτό για παράδειγμα θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που άντεχαν ως τώρα στην πίεση της κρίσης, αλλά βλέπουν τις αντοχές τους να εξαντλούνται μετά το δεύτερο lockdown, να ζητήσουν από τις τράπεζες την αναστολή πληρωμής των δανείων τους.

Ο δεύτερος αρκετά αυστηρός όρος που θέτει η EBA για τις τράπεζες προβλέπει ότι για τα δάνεια που βρίσκονται στα αναστολή, θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν την εποπτική αρχή, δηλαδή τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, για το σχέδιο που έχουν ώστε αυτά τα δάνεια να μην γίνουν «κόκκινα». Παράλληλα, η εποπτική αρχή καθοδηγείται από την EBA να παρεμβαίνει όταν κρίνει σκόπιμο και να επιβάλλει στις τράπεζες να αναγνωρίζουν ζημιές, όταν κρίνει ότι δάνεια έχουν υψηλό βαθμό κινδύνου να καταστούν μη εξυπηρετούμενα.

Η επιλογή της ΕΒΑ να θέσει αυστηρούς περιορισμούς για την παράσταση στα moratoria μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 υπαγορεύτηκε από την ανάγκη για συνέχιση του δανεισμού σε περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και κινδύνων εν μέσω όμως αυξημένης προσοχής για αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν στους ισολογισμούς των τραπεζών από προβληματικά δάνεια.

Τα moratoria ανά τράπεζα

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έχουν θέσει σε αναστολή δάνεια άνω των 25 δις. ευρώ, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις των διοικήσεων θέλουν τουλάχιστον τα 5 δις. ευρώ εξ’ αυτών να καθίστανται σύντομα λόγω της επέλασης της πανδημίας, μη εξηπηρετούμενα.

Η Alpha Bank έχει προσφέρει στους πελάτες της αναστολή καταβολής εξυπηρετούμενων οφειλών ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank έχει προσφέρει σε πελάτες αναστολές πληρωμών για δάνεια 4,9 δις. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους.

Η Τράπεζα Πειραιώς παρείχε στους ενήμερους πελάτες που έχουν πληγεί από την πανδημία αναστολή καταβολής των δανειακών οφειλών τους, ύψους συνολικά άνω των 4 δισ. ευρώ.

Στην Εθνική Τράπεζα τα μέτρα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων αντιστοιχούν σε εγκεκριμένα υπόλοιπα δανείων ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, 0,2 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια και δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και 2,1 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια

Σημειώνεται ότι η ΕΒΑ ανακοίνωσε τις αρχικές Κατευθυντήριες Γραμμές στις 2 Απριλίου 2020 για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα μπορούν να προσφέρουν αναστολές πληρωμών δανείων στους πελάτες τους, αποφεύγοντας το χαρακτηρισμό αυτών των δανείων ως μη εξυπηρετούμενων, ώστε να μην είναι υποχρεωμένες να αναγνωρίζουν πρόσθετες ζημιές.

Πρωτοβουλίες από την Εθνική Τράπεζα

Υπό αυτές τις συνθήκες η Εθνική Τράπεζα, με μια σημαντική ταμειακή διευκόλυνση επιχειρεί να επαναφέρει σε κανονικότητα πληρωμών τους δανειολήπτες της, που υφίστανται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, έχοντας ενταχθεί στο οριζόντιο μέτρο αναστολής καταβολής δόσεων (moratorium).

Υλοποιώντας την προαναγγελία-δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου της Π. Μυλωνά, η Εθνική προσφέρει, από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, τη δυνατότητα εξόδου από το moratorium, με καταβολή για τους επόμενους 12 μήνες μόνο του 50% της δόσης. Η διευκόλυνση παρέχεται σε δανειολήπτες με στεγαστικά, κυρίως, δάνεια.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εθνογέφυρα», που αποσκοπεί να λειτουργήσει ως «σκαλοπάτι» σταδιακής επιστροφής των δανειοληπτών στα κανονικά ποσά των δόσεων, παρέχοντας πρόσθετο χρόνο ανάνηψης σε όσους έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων, λόγω πανδημίας. Χρήση του «Εθνογέφυρα» μπορούν να κάνουν μόνο όσοι δεν έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και επομένως δεν επιδοτείται για 9 μήνες από το Δημόσιο η καταβολή δόσης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα