Τράπεζες: Πληρώνεται σήμερα η επιδότηση στους δανειολήπτες που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Γέφυρα

Τράπεζες: Πληρώνεται σήμερα η επιδότηση στους δανειολήπτες που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Γέφυρα
Σπίτια στον Πειραιά Eurokinissi

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η αξία των μέχρι σήμερα εγκεκριμένων δανείων προσεγγίζει τα 8 δις. ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το σύνολο των δανείων που θα επιδοτηθεί θα ανέλθει περί τα 12 δις. ευρώ περίπου.

Στους λογαριασμούς τους θα δουν σήμερα την επιδότηση της δόσης του δανείου τους όσοι δανειολήπτες έχουν κάνει αίτηση στο Πρόγραμμα Γέφυρα για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη ελέγξει περί τις 100.000 αιτήσεις από το σύνολο των περίπου 160.000 που υποβλήθηκαν στην σχετική πλατφόρμα, με την συντριπτική πλειονότητά τους (πάνω από 90.000 σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες) να πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, με τις υπόλοιπες να απορρίπτονται καθώς δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν στο News247.gr ότι η αξία των μέχρι σήμερα εγκεκριμένων δανείων προσεγγίζει τα 8 δις. ευρώ ενώ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το σύνολο των δανείων που θα επιδοτηθεί θα ανέλθει περί τα 12 δις. ευρώ περίπου.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες 60.000 αιτήσεις, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι διαδικασία ελέγχου θα είναι ταχύτατη προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα και μαζικά η πληρωμή της επιδότησης, ενώ διορία λίγων ημερών έχει ένας σημαντικός αριθμός αιτούντων – περί τις 12.000 – που δεν έχει συναινέσει στην άρση του απορρήτου για τον ή τη σύζυγο ή τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας τους, να το πράξει καθώς η αίτησή τους θα απορριφθεί από το σύστημα.

Που θα καταβληθεί η επιδότηση

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση θα καταβάλλεται σε δεσμευμένους και ακατάσχετους λογαριασμούς και προϋπόθεση για την εκταμίευσή της είναι ο δανειολήπτης να είναι συνεπής ως προς την καταβολή του τμήματος της μηνιαίας δόσης που του αναλογεί, δηλαδή να καταβάλλει εμπρόθεσμα το ποσό της οφειλής που βαρύνει τον ίδιο για χρονικό διάστημα από 6 έως και 18 μήνες ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. Σε περίπτωση έκπτωσης του οφειλέτη από τη συνεισφορά του Δημοσίου τα καταβληθέντα ποσά της συνεισφοράς αναζητούνται, καταλογίζονται στον οφειλέτη και επιστρέφονται εντόκως με επιτόκιο 2% από τον χρόνο καταβολής τους.

Οι προϋποθέσεις

Η διαδικασία για να μπορέσει κάποιος δανειολήπτης να λάβει την επιδότηση είναι η εξής:

1. Εφόσον το δάνειο ήταν ενήμερο έως τις 29 Φεβρουαρίου, αλλά στη συνέχεια μπήκε σε καθεστώς αναστολής δόσης, δηλαδή σε μαρατόριουμ πληρωμών, προϋπόθεση είναι να διακόψει την αναστολή. Με δεδομένο ότι πολλές αναστολές δανείων λήγουν στα τέλη Δεκεμβρίου, η επιδότηση σε αυτές τις περιπτώσεις θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον Ιανουάριο και εφόσον η τράπεζα αποστείλει στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους την ενημέρωση ότι ο οφειλέτης πλήρωσε το τμήμα της δόσης που του αναλογεί.

2. Εφόσον το δάνειο ήταν σε καθυστέρηση, ο δανειολήπτης θα πρέπει να ρυθμίσει το δάνειό του με την τράπεζα. Για τις περιπτώσεις αυτές οι τράπεζες θα προτείνουν προγράμματα σταδιακής καταβολής δόσης, προσαρμοσμένα δηλαδή στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που δημιουργεί η κρίση, έτσι ώστε τα δάνεια αυτά να μπορέσουν να αναβιώσουν και να αρχίσουν να εξυπηρετούνται, απολαμβάνοντας και την επιδότηση.

Οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι πληγέντες από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, έχοντας υποστεί μείωση του εισοδήματός τους και στους οποίους έχει παρασχεθεί οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών ή φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Μεταξύ των βασικών κριτηρίων είναι επίσης η αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος να μην υπερβαίνει τις 24.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη) και η ακίνητη περιουσία του να μην υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ.

Από τις αιτήσεις που έχουν μέχρι σήμερα ελεγχθεί προκύπτει ότι το 85% όσων έκαναν αίτηση, είχαν έως τις 29 Φεβρουαρίου ενήμερο δάνειο, ενώ στο 15% περιορίζεται το ποσοστό αυτών που είχαν δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη τους κατοικία, αλλά είχαν πάψει να το εξυπηρετούν για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.

Η κρατική επιδότηση καλύπτει χρονικό διάστημα 9 μηνών και ξεκινάει από το 90% της μηνιαίας δόσης για το πρώτο τρίμηνο στο 80% για το δεύτερο τρίμηνο και στο 70% για το τρίτο τρίμηνο για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες το ποσοστό επιδότησης της δόσης διαμορφώνεται στο 80% για το πρώτο τρίμηνο, στο 70% για το δεύτερο τρίμηνο και στο 60% για το τρίτο τρίμηνο.

Για όσους έχουν δάνεια που έχουν καταγγελθεί η επιδότηση διαμορφώνεται στο 60% για το πρώτο τρίμηνο, στο 50% για το δεύτερο τρίμηνο και στο 30% για το τρίτο τρίμηνο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα