Τράπεζες: Προωθείται λύση στο πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών

Τράπεζες: Προωθείται λύση στο πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών
Επιταγή shutterstock

Δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη ότι επίκειται λύση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές στα πρότυπα των capital controls.

Λύση στο πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών, που απασχολεί αυτή την περίοδο χιλιάδες επιχειρήσεις, δρομολογεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Από τις πρώτες μέρες της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, ένα από τα καθολικά αιτήματα του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας ήταν η δυνατότητα παράτασης του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών από τις 8 ημέρες που ισχύει σήμερα.

Ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε λίγο νωρίτερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «θα υπάρξει λύση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές κατά τα πρότυπα των «capital controls» χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους ζητούν την παράταση του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών από 8 ημέρες που ισχύει σήμερα σε 60 ημέρες και η μη αναγγελία στο «Τειρεσίας».

Το θέμα αναμένεται να τεθεί, μεταξύ άλλων, στη νέα σύσκεψη που θα έχουν το απόγευμα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στη συνάντηση αφού αξιολογηθούν τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσαν τόσο η ΕΚΤ όσο και ο SSM θα αποφασιστούν και τα περιθώρια πρωτοβουλιών που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να διαχειριστούν όσο γίνεται αποτελεσματικότερα τις συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού.

Εκτός από το μείζον ζήτημα των επιταγών που απασχολεί τις επιχειρήσεις, τραπεζίτες και Διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να χαράξουν την συνολική στρατηγική τόσο σε ότι αφορά στη συνολική διαχείριση των κόκκινων δανείων όσο και στη διαφαινόμενη αλλαγή του χρονικού προσδιορισμού που καθιστά ένα δάνειο υπερήμερο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα