Τράπεζες: Προτεραιότητα της κυβέρνησης τα κόκκινα δάνεια

Τράπεζες: Προτεραιότητα της κυβέρνησης τα κόκκινα δάνεια
Τράπεζα Πειραιώς (φωτογραφία αρχείου) George Vitsaras / SOOC

Πλέγμα μέτρων που περιλαμβάνουν βελτιώσεις στον εξωδικαστικό, κανόνες διαφάνειας για τους Servicers, επέκταση του Ηρακλή και ανασχεδιασμό του Φορέα Ακινήτων, στην ατζέντα Χατζηδάκη. Σήμερα συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με τους τραπεζίτες.

Η αποτελεσματικότερη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια μέσα από το πρόγραμμα Ηρακλής, αποτελούν, μεταξύ άλλων, από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Από το βήμα της Βουλής το Σάββατο ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έδωσε το πλαίσιο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων για το τραπεζικό σύστημα και την κεφαλαιαγορά, ενώ σήμερα οι πρωτοβουλίες αυτές αναμένεται να συζητηθούν κατά την προγραμματισμένη πρώτη συνάντηση που θα έχει με τους επικεφαλής των τραπεζών κατά την οποία θα εξειδικευθούν και οι επόμενες κινήσεις για την υλοποίηση αυτών των στόχων.

Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα – πιθανότατα την Τετάρτη – θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τους εκπροσώπους των εταριειών διαχείρισης.

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό

Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους μελετώνται νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό έτσι ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων. Μέχρι σήμερα έχουν διαγραφεί οφειλές, ύψους 670 εκατ. ευρώ, μέσω ρυθμίσεων που αντιστοιχούν σε 2,33 δισ. ευρώ αρχικές οφειλές.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι τ. Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και οι servicers μελετούν μεταξύ άλλων βελτιώσεις στον αλγόριθμο από τον οποίο προκύπτει η αυτοματοποιήμενη πρόταση ρύθμιση ώστε να είναι πιο ρεαλιστικές και βιώσιμες οι ρυθμίσεις. Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη υπήρξε συνάντηση ώστε να συζητηθούν οι τρόποι ώστε να ανεβάσει «ταχύτητες» ο εξωδικαστικός.

Παράλληλα θα προωθηθούν κανόνες και υποχρεώσεις ενημέρωσης και διαφάνειας για τους servicers με στόχο να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες σε θέματα όπως το σύνολο της οφειλής τους οι οφειλόμενες δόσεις το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Οι υποχρεώσεις σε σχέση με τους νέους κανόνες πληροφόρησης και διαφάνειας θα συνοδεύονται με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες. Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα πρέπει να ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία 2167/2021 για τα NPLs, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην ΤτΕ να προχωρά ακόμη και σε ανάκληση της άδειας του διαχειριστή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Πράσινο φως για τον “Ηρακλή ΙΙΙ”

Ειλημμένη είναι η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του Ηρακλή 3, σύμφωνα με όσα ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Ηρακλής, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος».

Μάλιστα όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές «η εκκίνηση του «Ηρακλή ΙΙΙ» βρίσκεται προς μία απολύτως σωστή και δίκαιη κατεύθυνση, καθώς για πρώτη φορά θα δοθεί η ευκαιρία και στις μη συστημικές τράπεζες να εξυγιάνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια – επί ίσοις όροις με τις συστημικές-, για τα οποία, άλλωστε, διαθέτουν ικανές εξασφαλίσεις».

Παράλληλα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές «ο Ηρακλής ΙΙΙ, θα συμβάλλει όχι μόνο στη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των μη συστημικών τραπεζών, αλλά και στην προσπάθεια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

O νέος «Ηρακλής ΙΙΙ» θα δώσει την ευκαιρία να απαλλαγούν οι μικρότερες τράπεζες, όπως είναι η Attica Bank και η Παγκρήτια, από τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια τους καθώς και οι δύο τράπεζες έχουν δείκτες καθυστερήσεων σημαντικά πάνω από το 60%.

Επίσης εκτός του «Ηρακλή ΙΙ» έχουν μείνει και τρεις τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών. Πρόκειται για το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1,5 δις ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ ευρώ που περιλαμβάνει στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά δάνεια και το Solar, που είναι η κοινή τιτλοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ύψους 1,5 δις ευρώ.

Τέλος σημειώνουμε ότι συνολικά για το πρόγραμμα «Ηρακλής», έχουν προϋπολογιστεί εγγυήσεις ύψους 21,5 δισ. ευρώ κι από αυτό το ποσό έχουν χορηγηθεί τα 17,4 εκατ ευρώ.

Δίλημμα Χατζηδάκη για τον Φορέα Ακινήτων

Την ίδια στιγμή απάντηση στο δύσκολο δίλλημα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ή ριζικό ανασχεδιασμό, καλείται να βρει άμεσα ο νέος υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης για τον Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Το θέμα της σύστασης του Φορέα Ακινήτων βρίσκεται τώρα στην φάση κατά την οποία έχουν ολοκληρωθεί οι συναντήσεις με καθέναν ξεχωριστά από τους τέσσερις ενδιαφερόμενους επενδυτές και έχουν τεθεί τα ζητούμενά τους και πλέον το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου του Φορέα ή αν θα τον επανασχεδιάσει εξ ολοκλήρου.

Σημειώνεται ότι η ανταπόκριση στο μεταβατικό καθεστώς προστασίας της α΄ κατοικίας είναι εξαιρετικά χαμηλή καθώς με στοιχεία 27/6/23, στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Συνεισφοράς Δημοσίου Ευάλωτου Οφειλέτη είχαν δημιουργηθεί 565 αιτήσεις, εκ των οποίων 402 αιτήσεις είναι ενεργές και μη οριστικοποιημένες, 69 αιτήσεις είναι οριστικοποιημένες και αναμένεται η αξιολόγησή τους από Επισπεύδοντα Πιστωτή / Σύνδικο και 94 αιτήσεις βρίσκονται σε στάδιο Παρακολούθηση Επιδότησης.

Τα βασικότερα σημεία που έχουν θέσει οι επενδυτές στη φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου έχουν να κάνουν με

  • την τιμή στην οποία ο Φορέας θα αγοράζει τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς.
  • ποιος θα επιβαρύνεται με τα κόστη του ακινήτου κατά την επαναπώλησή του από τον επενδυτή στον οφειλέτη.
  • Θέματα εξόδων όπως π.χ. ποιος θα πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ ή αν ο επενδυτής που θα «τρέξει» τον Φορέα θα επιβαρύνεται με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας καθώς και
  • τι θα γίνεται στην περίπτωση που ο πτωχευμένος ευάλωτος οφειλέτης δεν πληρώσει τη συμμετοχή του στο ενοίκιο.

Σενάριο κρατικής επιδότησης

Πάντως με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων από την νέα κυβέρνηση, έμπειρα στελέχη της αγοράς θέτουν στον τραπέζι και το ενδεχόμενο ανασχεδιασμού του Φορέα με την στήριξη του κράτους και πιο συγκεκριμένα με την μορφή επιδοτήσεων.

Συγκεκριμένα εκτιμούν ότι η χρονική και η πολιτική συγκυρία επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην λήψη μια “γενναίας” απόφασης, παρακάμπτοντας πιθανές αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες, που θα ξεμπλοκάρει οριστικά τον Φορέα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα