Τράπεζες: Θέμα ημερών ο διαγωνισμός για Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Τράπεζες: Θέμα ημερών ο διαγωνισμός για Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Ακίνητα ISTOCK

Η σχετική προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευτεί ακόμη και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ ο Φορέας πρόκειται να αρχίσει τη λειτουργία του 15 μήνες μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού. Οι ενδιαφερόμενοι και οι ενστάσεις.

Μαζικό ενδιαφέρον, παρά τις μέχρι σήμερα ενστάσεις που καταγράφονται από την αγορά, αναμένεται να συγκεντρώσει ο διαγωνισμός για την απόκτησης της άδειας του Ειδικού Φορέα που θα επαναμισθώνει τα ακίνητα των «ευάλωτων» οφειλετών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρών στον σχετικό διαγωνισμό θα δώσουν όλες οι Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων, είτε μεμονωμένα είτε σε συμπράξεις για την δημιουργία μεγαλύτερων και οικονομικά ισχυρότερων σχημάτων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης είναι θέμα ημερών και αναμένεται να δημοσιευτεί ακόμη και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ όπως είναι γνωστό ο Φορέας πρόκειται να να αρχίσει τη λειτουργία του 15 μήνες μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού.

Μετά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την προεπιλογή των επιλέξιμων υποψηφίων θα ακολουθήσει διεξαγωγή ανταγωνιστικού διαλόγου και η υποβολή προσφορών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος έχει ήδη προσληφθεί η Morgan Stanley η οποία και έχει ξεκινήσει τον διάλογο με τους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου εν συνεχεία να καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες των όρων του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ανάλογα με το πόσοι επενδυτές θα ενδιαφερθούν, στο πρώτο στάδιο θα καθοριστούν και οι τελικοί όροι του διεθνούς διαγωνισμού.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να επιδείξουν και οι τρεις Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων που πρωταγωνιστούν από πλευρά μεγέθους στην ελληνική αγορά (doValue, Intrum, Cepal) καθώς και η Qquant Master Services. Λόγω, όμως, των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν καθώς θα αγοραστούν χιλιάδες κατοικίες, προβλέπεται να συμπράξει η καθεμία με funds.

Πράσινο φως από την Eurostat

Προκειμένου να τρέξει τον διαγωνισμό για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα κληθούν να διαχειριστούν τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει λάβει και το σχετικό «πράσινο φως» από την Eurostat.

Όπως εξηγούν στο NEWS 24/7 καλά ενημερωμένες πηγές, η Eurostat είχε ήδη στα χέρια της το τελικό draft για την σύσταση του φορέα και κατά την τελευταία προγραμματισμένη επίσκεψη του κλιμακίου στην Αθήνα για επαφές με το οικονομικό επιτελείο, έδωσε και την τελευταία έγκριση που απόμενε για να τρέξει, έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση, ο σχετικός διαγωνισμός.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι υπ’ αυτή την προϋπόθεση ο διαγωνισμός είναι έτοιμος να τρέξει ακόμη και πριν το τέλος Απριλίου.

Άλλωστε το θέμα καθώς και το ενδιάμεσο πρόγραμμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών συζητήθηκε στις πρόσφατες επαφές που είχαν οι θεσμοί με το υπουργείο Οικονομικών και εκπροσώπους των τραπεζών.

Ωστόσο μπορεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα κληθούν να διαχειριστούν τον Φορέα είναι έτοιμη και αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά με βάση το χρονοδιάγραμμα η λειτουργία του δεν αναμένεται πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Όπως έχει αναλύσει το NEWS 24/7, το θέμα του Φορέα αποτελεί κομβικό σημείο για την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου.

Ερωτηματικά από την αγορά

Στελέχη πάντως της αγοράς αναφέρουν ότι για να προχωρήσει το εγχείρημα και να εκδηλωθεί ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον θα απαιτηθούν σημαντικές αλλαγές καθώς όπως είναι δομημένος μέχρι στιγμής ο Φορέας, δεν θα βρει ανταπόκριση από ιδιώτες επενδυτές.

Ίσως το σημαντικότερο ζήτημα που θέτουν είναι η παροχή εγγυήσεων από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου για τα δάνεια – ακίνητα που θα πάρει ο ιδιώτης που θα στήσει και θα τρέξει τον Φορέα. Οι υπολογισμοί που κάνουν οι δυνητικοί επενδυτές δείχνουν ότι αν μπουν στο εγχείρημα χωρίς να έχουν κρατικές εγγυήσεις, δεν θα έχουν αποδόσεις στην επένδυσή τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα