Τράπεζες: Τρία βήματα για τα πρώτα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Τράπεζες: Τρία βήματα για τα πρώτα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
Τράπεζα iStockphoto

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για να ξεκινήσουν οι πρώτες χρηματοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων από τις Τράπεζες στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα τρία τελευταία βήματα και οι επιλέξιμες επενδύσεις.

Τρία τελευταία βήματα απομένουν να κάνουν Τράπεζες και Δημόσιο προκειμένου να εκταμιευτούν τα πρώτα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις Επιχειρήσεις μέχρι το Πάσχα.

Τραπεζικές πηγές αναλύοντας όλη την διαδικασία που απαιτείται για να ξεκινήσουν οι πρώτες χρηματοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων, θέτουν βήμα τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι με βάση τα δεδομένα των τραπεζών, οι δανειακές συμβάσεις που αναμένεται να υπογράψουν για τα χρηματοδοτούμενα επενδυτικά σχέδια μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν το 2022 από 200 έως 400 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα εκταμιεύσουν το σύνολο των παραπάνω ποσό.

Δυνάμει των συμφωνιών Τραπεζών – ΥΠΟΙΚ, θα εκταμιευθούν άμεσα 970 εκατ. ευρώ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Έχει προηγηθεί η υπογραφή ανάλογων συμβάσεων με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), για τα οποία αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ποσό ύψους 1,570 δισ. ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια.

Τα τρία βήματα

Το πρώτο βήμα αφορά στην δημόσια πρόσκληση που θα απευθύνουν οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις με στόχο την ένταξη των business plans που έχουν καταρτίσει στη χρηματοδοτούμενη από την δεξαμενή ρευστότητας του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν συμφωνήσει οι διοικήσεις των τραπεζών με το οικονομικό επιτελείο η συγκεκριμένη δημόσια πρόσκληση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 9 Φεβρουαρίου.

Το δεύτερο βήμα πρέπει να γίνει από το Δημόσιο το οποίο από την πλευρά του οφείλει να ολοκληρώσει το στάδιο της τοποθέτησης των ανεξάρτητων ελεγκτών όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του σκέλους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το τρίτο και τελευταία βήμα που απομένει αφορά και πάλι τις τράπεζες οι οποίες θα πρέπει να φτιάξουν την σχετική πλατφόρμα, στην οποία θα ανεβαίνουν όλα τα στοιχεία που θα αφορούν τα προς χρηματοδότηση business plans. Τις τράπεζες, σε επίπεδο Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, θα συνδράμει στην υλοποίηση αυτού του βήματος σύμφωνα με πληροφορίες η ελεγκτική – συμβουλευτική εταιρεία Grant Thornton.

Οι τράπεζες είναι αποφασισμένες προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος το τρίτο και τελευταίο βήμα που αφορά τη συλλογή στοιχείων σε συνδυασμό με τη σχετική πλατφόρμα να «τρέξει» όσο πιο γρήγορα γίνεται και πριν ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία, προκειμένου, όταν ολοκληρωθεί η δημιουργία της πλατφόρμας, να είναι έτοιμη η δεξαμενή των στοιχείων που απαιτούνται.

Στην κατεύθυνση αυτή πολύτιμος αρωγός των τραπεζών είναι η σημαντική προεργασία που έχει ήδη γίνει και αφορά στα business plans που είναι ώριμα να μπουν αμέσως στη διαδικασία χρηματοδότησης και σε εκείνα που έπονται και θα χρειασθούν κάποιους μήνες μέχρι να φθάσουν στο ώριμο στάδιο.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη με γνώση της διαδικασίας, τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την πελατεία τους, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση για την διαδικασία και φυσικά η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κεφαλαίων. Μετά από συστηματική προετοιμασία τους τελευταίους μήνες «είμαστε έτοιμοι τόσο στο επίπεδο υποδομών και οργάνωσης, όσο και στο επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού να διαχειριστούμε με την μεγαλύτερη δυνατόν ταχύτητα, διαφάνεια και ποιότητα στην εξυπηρέτηση τα αιτήματα δανειοδότησης» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Στο παιχνίδι και οι ΜμΕ

Οι διοικήσεις των τραπεζών με κάθε ευκαιρία επισημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια δεν αφορούν μόνον τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και τις μικρομεσαίες, οι οποίες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές από την αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων και θα ενδυναμωθούν. Παράλληλα διευκρινίζουν ότι ο ρόλος των ίδιων δεν θα περιοριστεί μόνον σε δανειοδοτήσεις, αλλά έμφαση θα δοθεί και στον συμβουλευτικό τομέα, όπου οι τράπεζες αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο.

Από τις τράπεζες τονίζεται επίσης ότι οι επιχειρήσεις που θα αιτηθούν χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) θα έχουν ως ουσιαστικό αντισυμβαλλόμενο μόνο την τράπεζά τους καθώς το Κράτος δεν θα συμμετάσχει στην επιλογή των επενδυτικών σχεδίων που θα δανειοδοτηθούν και τον ρόλο αυτό θα αναλάβει η τράπεζα.

Σημειώνεται ότι για να επιλέξιμες, οι επενδύσεις θα πρέπει να συμβάλλουν σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω στόχους:

1) πράσινη μετάβαση,

2) ψηφιακός μετασχηματισμός,

3) καινοτομία – έρευνα και ανάπτυξη,

4) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και συνενώσεων και

5) εξωστρέφεια.

Από τα 30,5 δισ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0», τα 12,7 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια και τα υπόλοιπα 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Το συνολικό ποσό για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κινητοποιηθεί, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα