Τριπλός στόχος: Σχέδιο για κόκκινα δάνεια, έξοδος στις αγορές, αξιολόγηση

Τριπλός στόχος: Σχέδιο για κόκκινα δάνεια, έξοδος στις αγορές, αξιολόγηση
Πρόσοψη του υπουργείου Οικονομικών Eurokinissi

Η τελική φάση του σχεδίου για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, το πρώτο μεταμνημονιακό ομόλογο και μια επιτυχής δεύτερη αξιολόγηση είναι οι τρεις στόχοι του ΥΠΟΙΚ για το επόμενο 15ήμερο.

Η δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ξεκινά επί της ουσίας αύριο, θα επιταχύνει την ολοκλήρωση του σχεδίου του ΥΠΟΙΚ και του ΤΧΣ για την ταχύτερη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Το σχέδιο για την άμεση μεταφορά 20 δισ. κόκκινων δανείων σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) και στην συνέχεια η παροχή κρατικών εγγυήσεων έναντι κεφαλαιακών απωλειών των τραπεζών είναι το θέμα που θα θέσει άμεσα η ελληνική πλευρά στις συναντήσεις με τους θεσμούς.

Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι εγκρίσεις από όλους τους εποπτικούς φορείς (ΕΕ, ΕΚΤ, SSM, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) ώστε το σχέδιο να είναι έτοιμο μέσα στην άνοιξη καθησυχάζοντας τις ανησυχίες των αγορών για την πορεία των ελληνικών τραπεζών. Το μεγαλύτερο εμπόδιο – η έγκριση κρατικών εγγυήσεων από την DG Com – θεωρείται ότι δεν θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα καθώς το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ βασίζεται σε αντίστοιχο μηχανισμό που λειτούργησε στην Ιταλία.

Η επίσημη συζήτηση θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες με στόχο το σχέδιο θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Η αίσθηση ότι το φλέγον για την Ελλάδα των κόκκινων δανείων βαίνει προς λύση θεωρείται ότι θα συμπληρώσει τις «κατάλληλες συνθήκες» ώστε η Ελλάδα να επιχειρήσει την πρώτη έξοδο για δανεισμό από τις αγορές μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων. Από την μέση της περασμένης εβδομάδας οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά με το 10ετές να διαπραγματεύεται πλέον με επιτόκιο κοντά στο 4,2% ενώ στο πενταετές η απόδοση βρίσκεται στο όριο του 3%. Το σχέδιο είναι η έκδοση ενός νέου πενταετούς ομολόγου αναφοράς για 3 δισ. ευρώ ως πρώτο μέρος από το περιορισμένο πρόγραμμα δανεισμού του 2019 που θέλει την άντληση κατ ανώτερο 7 – 7,5 δισ. ευρώ από τις αγορές χρήματος.

Επόμενο βήμα θα είναι η εξαγορά ακριβού χρέους ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ από ΕΚΤ και ΔΝΤ με χρήση κεφαλαίων από το μαξιλάρι ρευστότητας των 24 δισ. ευρώ.

Κρίσιμη και η αξιολόγηση

Με δεδομένα τα σχέδια που υπάρχουν κρίσιμη θα είναι και η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μετά τα μνημόνια που θα εξελιχθεί τις επόμενες μέρες.

Τούτο διότι εκτός το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια συμπληρώνεται με το σχεδιασμό για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ως διάδοχο του νόμου Κατσέλη Σταθάκη. Το ελληνικό σχέδιο για επιδότηση της δόσης σε ποσοστό έως και 50% με παράλληλο κούρεμα των δανείων από τις τράπεζες έχει ήδη τεθεί στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η συζήτηση να συνεχιστεί σε επίπεδο ηγεσίας των θεσμών.

Στη δεύτερη αξιολόγηση θα εξεταστεί και η επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς όλους και για όλες τις οφειλές δηλαδή δημόσιο και τράπεζες. Τούτο, έστω και αν άμεσα θα προχωρήσει μόνο η ρύθμιση για τα ταμεία με προοπτική μετά το πρώτο εξάμηνο η ρύθμιση να επεκταθεί και για τους μισθωτούς για οφειλές προς την εφορία.

Από την άλλη θα πρέπει να αναληφθεί δράση για να προχωρήσουν αποκρατικοποιήσεις του καθυστερούν όπως η παραχώρηση της Εγνατίας και η πώληση μετοχών του δημοσίου από το ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Επίσης θα πρέπει να παρακαμφθεί και η καθυστέρηση στις αλλαγές στο δημοσίου και συγκεκριμένα στο διορισμό των ανεξάρτητων νέων Γενικών Γραμματέων που από ότι φαίνεται δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Μαρτίου όπως προέβλεπε η τελευταία προθεσμία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα