Τσακαλώτος: Δεν καταλαβαίνω γιατί το ΔΝΤ ζητάει διαρκώς νέα μέτρα

Τσακαλώτος: Δεν καταλαβαίνω γιατί το ΔΝΤ ζητάει διαρκώς νέα μέτρα
The Greek Finance Mininister, Euclid Tsakalotos, in the economic affairs committee of the European Parliament, in Brussels, on March 2, 2016 / , , 2 , 2016 SOOC

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες από τον Ε. Τσακαλώτο. Μεγάλο αγκάθι χαρακτηρίζει το δημοσιονομικό. Στο στάδιο της επεξεργασίας το σχέδιο νόμου για το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Τι θα σημάνει η ένταξη της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό QE

Το χάσμα που διαπιστώνεται ανάμεσα στους θεσμούς απέναντι στο ελληνικό ζήτημα επιβεβαίωσε – και μάλιστα με αιχμηρή γλώσσα – ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του, παρουσίασε τα πέντε ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης, τα οποία δεν είναι άλλα από:

– Το δημοσιονομικό κενό

– Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

– Οι αλλαγές στη φορολογία

– Τα κόκκινα δάνεια

– Το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Εστιάζοντας στο πρώτο μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης – το δημοσιονομικό κενό – ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων 24ώρων για την άτεγκτη στάση του ΔΝΤ, δηλώνοντας μάλιστα πως «το Ταμείο ζητά περισσότερα μέτρα και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το ύψος του δημοσιονομικού κενού δεν απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες των Ευρωπαίων, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το χάσμα με τα νούμερα που παρουσιάζει το ΔΝΤ παραμένει μεγάλο.

«Το ΔΝΤ ζητά διαρκώς περισσότερα μέτρα, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος και για τον λόγο αυτό απαιτεί μειώσεις συντάξεων», τόνισε ο υπουργός για να καταστήσει ωστόσο σαφές πως «οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέες μειώσεις στις συντάξεις είναι πολιτικά αδύνατες και οικονομικά ασύμφορες».

«Η Ελλάδα έχει περικόψει τις συντάξεις 11 φορές, ήτοι κατά 40% τα τελευταία χρόνια και δεν υπάρχει δυνατότητα και για νέες περικοπές», διεμήνυσε ο υπουργός.

«Το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ,  το οποίο δεν είναι λάθος, είναι ότι η Ελλάδα δαπανά πολλά περισσότερα κεφάλαια για την παροχή συντάξεων απ’ ότι για άλλες κοινωνικές δράσεις. Δεν μπορούμε, όμως, να μειώσουμε περαιτέρω τις συντάξεις», εξήγησε για να επαναλάβει κάτι που τονίζει, με κάθε ευκαιρία το τελευταίο χρονικό διάστημα, ήτοι πως «από τις συντάξεις ζουν πλέον ολόκληρες οικογένειες.

Ο υπουργός Οικονομικών επαναδιατύπωσε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση, γιατί όσο περισσότερο καθυστερεί η διαδικασία, τόσο περισσότερο θα αργήσει η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

«Μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι το πρόγραμμα τείνει προς την αποτυχία. Δεν το αντιλαμβάνομαι αυτό. Οι δανειστές αποχώρησαν από την Αθήνα πριν από λίγο καιρό, είπαν ότι σε 10 μέρες θα επιστρέψουν κι όμως έναν μήνα σχεδόν μετά, ακόμη δεν έχουν έρθει», σημείωσε ο υπουργός.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Τσακαλώτος και αναφερόμενος στο νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, γνωστοποίησε πως το σχετικό σχέδιο νόμο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. «Στον τομέα αυτόν δεν υπάρχουν γκρίνιες από τους δανειστές, ούτε ακόμη κι από το ΔΝΤ», τόνισε.

Εστιάζοντας τέλος στο προσφυγικό, ο υπουργός εξήγησε πως «η Ελλάδα δεν ζητά να αλλάξει το οικονομικό της πρόγραμμα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Αυτό που ζητά η Ελλάδα είναι να ληφθεί υπόψη το ότι μπορεί να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, λόγω της αύξησης των δαπανών λόγω προσφυγικού».

Ελλάδα και ευρωπαϊκό QE

«Τα άμεσα οφέλη για την Ελλάδα από την ενδεχόμενη ένταξή της στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (QE) δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, σίγουρα όμως, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έστελνε θετικά μηνύματα προς τους επενδυτές», εξήγησε, σε άλλο μέρος της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω σε τι εύρος θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, αλλά ούτε και ποιος θα είναι ο πιθανός αντίκτυπος», σημείωσε.

«Εάν η ΕΚΤ συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, αυτή θα είναι μια κίνηση με μεγάλη συμβολική αξία. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο η χώρα στην τρέχουσα συγκυρία είναι ένα μήνυμα προς τους επενδυτές πως… τα πράγματα πάνε καλά και το πρόγραμμα αποδίδει», τόνισε.

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα