Τσακαλώτος: Η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα είναι ευκολότερη από αυτήν της Πορτογαλίας και Ιταλίας

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ε.Τσακαλώτος
Ο Υπουργός Οικονομικών, Ε.Τσακαλώτος EUROKINISSI

Η Ελλάδα έχει αναδιαρθρώσει το χρέος και μπορεί να δανειστεί ευκολότερα από την Ιταλία και την Πορτογαλία λέει ο υπουργός οικονομικών στο Reuters.

Ο κ.Τσακαλώτος παραδέχεται στο πρακτορείο ότι η αναστάτωση στην γειτονική Ιταλία δυσκολεύει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Θυμίζει όμως ότι η Ελλάδα έχει διαθέσιμο το μαξιλάρι των 24,1 δις ευρώ μετά το τέλος του προγράμματος για να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και προαναγγέλλει νέο ομόλογο μεσοπρόθεσμα.

Τονίζει ότι οι πρόσφατες μαζικές πωλήσεις κρατικών ιταλικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες δημιούργησε ανοδικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού των χωρών του νότου της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας. "Η κατάσταση στην Ιταλία το έκανε λίγο πιο δύσκολο αλλά από την άλλη πλευρά νομίζω ότι οι αγορές έγιναν πιο ικανές στο να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμά έχει κάνει ένα τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων, και έχει πλέον ένα απόθεμα ασφαλείας ώστε οι χρηματοδοτικές της ανάγκες να είναι υπό έλεγχο για τουλάχιστον 2,5 χρόνια", είπε ο υπουργός οικονομικών.

"Όπως τονίζει η Ελλάδα συμφώνησε με τους εταίρους της τον Ιούνιο την ελάφρυνση του χρέους της, με στόχο την βελτίωση της βιωσιμότητάς του μεσοπρόθεσμα. Αυτή προβλέπει την επέκταση των λήξεων κάποιων ομολόγων και την ελάφρυνση των επιτοκίων για κάποια άλλα, καθώς επίσης και τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας ύψους 24 δισ. ευρώ το οποίο θα βελτιώσει την βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα.

"Η Ελλάδα έχει πετύχει μία συμφωνία για το χρέος της που σημαίνει ότι η χρηματοδότησή του είναι ευκολότερη από ότι είναι στην Πορτογαλία και την Ιταλία", τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα δοκιμάσει μία πώληση κοινοπρακτικού ομολόγου φέτος, είπε ότι θα αφήσει το χρόνο της έκδοσης στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

"Έχει οδηγίες από την κυβέρνηση ότι θέλουμε να βγούμε όταν οι συνθήκες στις αγορές θα είναι κατάλληλες. Είναι η δουλειά του να κάνει την έρευνα και να μας πει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος", είπε.

"Έχουμε την άνεση να περιμένουμε καθώς έχουμε το μαξιλάρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βγούμε όταν ο χρόνος είναι κατάλληλος, και νομίζω ότι ο χρόνος θα είναι κατάλληλος μεσοπρόθεσμα".

Το πρακτορείο Reuters υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα φαίνεται ότι εξέταζε την έκδοση 10ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου νωρίτερα φέτος, την πρώτη τέτοιας διάρκειας από την έναρξη της κρίσης το 2010.

Από τότε όμως η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου IT10YT=RR έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από το 1,72% τον Απρίλιο, στο 3,31% τη Δευτέρα. Παρασύροντας την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου από το 3,85% στις αρχές Μαΐου στο 4,25%.

Η Ευρώπη πρέπει να έχει κατανόηση με την Ιταλία

Στο θέμα της Ιταλίας και του "προβληματικού" προϋπολογισμού που κατέθεσε ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι η Κομισιόν πρέπει να δείξει κατανόηση στην διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

"Η Ιταλία είναι μια χώρα που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αυξηθεί ελάχιστα τα τελευταία 20 χρόνια και είναι επίσης μια χώρα με μεγάλες περιφερειακές ανισότητες", είπε. "Έτσι είναι σημαντικό για την Κομισιόν και τις χώρες μέλη να λάβουν υπόψιν τους την ιταλική πραγματικότητα και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε συμβιβασμό που θα είναι καλός για τους ανθρώπους στην Ιταλία, αλλά και για την Ευρώπη την ίδια".

Απαντώντας για το εάν η Ιταλία θα έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτική είπε ότι είναι σημαντικό η Ιταλία να μείνει στην ΕΕ.

"Είμαι υπέρ της Ευρώπης για πολλούς λόγους, αλλά ο βασικότερος είναι ότι πάντα φοβόμουν ότι εάν διασπαστεί η Ευρώπη, θα έχει ως αποτέλεσμα μία δυσάρεστη δεξιά λαϊκίστικη πολιτική της δεκαετίας του 30' με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και εθνικισμούς", είπε για να καταλήξει.

"Νομίζω ότι είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους και για την προοδευτική ατζέντα όχι μόνο να το αποφύγουμε, αλλά και να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη με ένα τρόπο που θα αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε όρους κοινωνικής ανισότητας, το ύψος των θέσεων εργασίας που είναι διαθέσιμες και την ποιότητα των θέσεων αυτών".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρέος
SHARE:

24Media Network