“Τσουνάμι φόρων” ύψους 14,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου

“Τσουνάμι φόρων” ύψους 14,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου
"Τσουνάμι φόρων" ύψους 14,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου 123RF

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης , μέχρι και τις 29 του μήνα ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και από τις 31 του μήνα ξεκινούν οι πληρωμές των φορολογικών υποχρεώσεων του 2019.

Συνολικά τα 6,2 δισ. εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 15,5 δισ. ευρώ σε φόρους . Από αυτά 12 δισ. αφορούν το φόρο εισοδήματος 2,4 δις σε ΕΝΦΙΑ και 1,1 δισ. ευρώ σε τέλη κυκλοφορίας.

Ο φόρος εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα θα πληρωθεί και φέτος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις η πρώτη θα είναι στο τέλος Ιουλίου η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η Τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος για τα 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι έχουν εισόδημα από από επιχειρηματική δραστηριότητα στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρους ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ για τα κέρδη που είχαν το προηγούμενο έτος. Ο φόρος καταβάλλεται σε 5 δόσεις με πρώτη δόση το Ιούλιο και τελευταία τον Δεκέμβριο.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3.778.465 δηλώσεις επί συνόλου 6.254.800. Από αυτές περίπου η μια στις 3 ( ποσοστό 30,8% ) είναι χρεωστικές και συνολικά έχει βεβαιωθεί φόρος ύψους 1,23 δισ. ευρώ Με δεδομένο ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο 28 ημερών θα είναι απίθανο να μην έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων εντός της προθεσμίας.

Μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, θα γίνει και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αναμένεται να έχει καθαρή είσπραξη 2,45 δισ. ευρώ μετά την μεσοσταθμική μείωση κατά 10% που έχει νομοθετηθεί από το 2018. Ο υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση τις ισχύουσες τιμές ζώνης, την κλίμακα του κύριου φόρου και την κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος επιβάλλεται στους έχοντες αστικά ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Ωστόσο για άλλη μια χρονιά περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπούν στην διαδικασία της πληρωμής του φόρου σε πέντε δόσεις με την πρώτη να λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία στο τέλος του Ιανουαρίου του 2020.

Το τελευταίο μήνα του χρόνου οι ιδιοκτήτες IX και μοτοσικλετών θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 1,1 δις ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020. Τα τέλη , ως γνωστό πληρώνονται εφάπαξ διαφορετικά επισύρουν πρόστιμο ίσο με το ύψος των τελών κάθε χρόνου.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων

Ειδικά για φέτος εκτός από αυτούς που έχουν ρυθμίσει τα εισοδήματά τους με τις πάγιες 12μηνες ρυθμίσεις τρέχει και η ρύθμιση των 120 δόσεων η οποία έχει προθεσμία μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου . Η διαδικασία ξεκίνησε με ευοίωνες προοπτικές με 190.000 άτομα να ρυθμίζουν οφειλές συνολικού ύψους 950 εκ ευρώ αλλά στην συνέχεια έχασε τον ρυθμό της λόγω της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές.

Η ΑΑΔΕ θα πιέσει με όλα τα μέσα να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότεροι στην ρύθμιση από την οποία το οικονομικό επιτελείο περιμένει για φέτος πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 250 εκ ευρώ. Αυτονόητο είναι ότι όσοι προσέλθουν και ενταχθούν στην νέα ρύθμιση θα πρέπει να πληρώνουν και την δόση της ρύθμιση που θα αφορά τα χρέη μέχρι και το τέλος του 2018 αλλά και τις τρέχουσες υποχρεώσεις για το 2019.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα