Τζακ ποτ πληρωμών: Σήμερα δώρο, συντάξεις, επιδόματα και αναδρομικά

Τζακ ποτ πληρωμών: Σήμερα δώρο, συντάξεις, επιδόματα και αναδρομικά
Εορταστικός στολισμός με ομοίωμα Αγίου Βασίλη Eurokinissi

Σήμερα η τελευταία μέρα πληρωμής του δώρου Χριστουγέννων, ενώ καταβάλλονται συντάξεις και επιδόματα τέκνων και αναδρομικά σε στρατιωτικούς και σώματα ασφαλείας. Για ποιες πληρωμές λήγουν οι προθεσμίες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ημέρα πληρωμών για όλους σήμερα αφού πληρώνονται το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα οι συντάξεις το επίδομα παιδιών το ΚΕΑ και – εφάπαξ – τα αναδρομικά σε στρατιωτικούς και σώματα ασφαλείας.

Ειδικότερα σήμερα ολοκληρώνεται η πίστωση στους λογαριασμούς εν ενεργεία και συνταξιούχων που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στο στρατό και τα σώματα ασφαλείας κλείνοντας έτσι μια εκκρεμότητα που υπάρχει από το 2015 όταν εκδόθηκε η σχετική απόφαση του ΣτΕ Η συνολική δαπάνη φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό ποσό που θα δούν οι περίπου 180.000 δικαιούχοι θα είναι 363 εκ ευρώ. Το ποσό αυτό θα φορολογηθεί εφάπαξ με 20%.

Ο – καταταλαιπωρημένος – ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να πάρει μέχρι και σήμερα το δώρο των Χριστουγέννων που ισούται με ένα ολόκληρο μισθό με μειωμένες για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα ενώ η μη καταβολή του δώρου έχει ποινικές συνέπειες για το εργοδότη.

Σήμερα καταβάλλεται και η δεύτερη ομάδα των συντάξεων για τον Ιανουάριο. Προχθές καταβλήθηκαν οι συντάξεις για τον ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ. Σήμερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του δημοσίου του ΙΚΑ και του ΝΑΤ και ΚΕΑΝ. Το δύσκολο είναι ότι με τα χρήματα αυτά οι συνταξιούχοι θα πρέπει να περάσουν 40 ημέρες μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου πριν πιστωθεί η σύνταξη του Φεβρουαρίου.

Η πληρωμή του ΚΕΑ- που θα γίνει επίσης σήμερα – θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ ημισείας στον λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χωρίς κανέναν περιορισμό, για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Το επίδομα τέκνων – η τρίτη δόση θα πληρωθεί επίσης σήμερα Ι δικαιούχοι θα είναι 886.268 οι οποίοι θα μοιραστούν ένα ποσό ύψους 186 εκατ. ευρώ . Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα θα επαναλειτουργήσει η εφαρμογή για την ηλεκτρονική αίτηση για να υποδεχτεί τις τελευταίες αιτήσεις του 2018.Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως φέτος οι αιτήσεις Α21 ολοκληρώνονται στο σύνολό τους στο τέλος του 2018 και όχι το πρώτο 15ήμερο του 2019 όπως γινόταν μέχρι το 2017.

Η καταληκτική δηλαδή ημερομηνία για αιτήσεις Α21 που αφορούν στο Επίδομα Παιδιού 2018είναι η 31η Δεκεμβρίου 2018 και όχι η 15η Ιανουαρίου όπως ίσχυε το 2017 .

Μετά τις εισροές οι… εκροές

Αν η εργάσιμη εβδομάδα που ολοκληρώνεται για τους περισσότερους σήμερα κλείνει με πληρωμές η επόμενη είναι εβδομάδα πληρωμών που θα φτάσουν περίπου τα 1,7 δισ. ευρώ.

Μέχρι και την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας για το 2019 από τα οποία το δημόσιο αναμένει έσοδα ύψους 1,15 δισ. ευρώ. Αν και -όπως συμβαίνει παραδοσιακά – θα δοθούν κάποιες μέρες παράταση η μη πληρωμή τους θα έχει ως συνέπεια την πληρωμή προστίμου ίσου με τα αναλογούντα κατά περίπτωση τέλη κυκλοφορίας.

Την ίδια ημέρα λήγει και η προθεσμία πληρωμής της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2018 από την οποία το δημόσιο περιμένει έσοδα 616 εκ ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα