Βαθιά ανάσα η μείωση των εισφορών που ανακοίνωσε ο Τσίπρας

Συγκέντρωση εργαζομένων
Συγκέντρωση εργαζομένων EUROKINISSI

Τι σημαίνουν για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, στρατιωτικούς, συνταξιούχους και ιδιοκτήτες ακινήτων οι αλλαγές σε εισφορές, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, και αναδρομικά που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός - Που θα κριθεί η εφαρμογή ή μη του μέτρου της μείωσης των συντάξεων.

Βαθιά ανάσα παίρνουν πλέον περίπου 1,5 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και «μπλοκακέρος» από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.

Η μείωση κατά 35% του συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3% για ελεύθερους επαγγελματίες επιτηδευματίες όσους αμείβονται με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και αγρότες με μικτά εισοδήματα φέρνει ελάφρυνση από ασφαλιστικές εισφορές που ξεκινούν από 156 ευρώ για εισοδήματα περίπου 8.000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ το χρόνο για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ.

ADVERTISING

Επιπλέον οι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) εκτός από την μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς για κύρια σύνταξη θα έχουν λαμβάνειν και την μείωση των εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Με τον τρόπο αυτό εκτός από την αδικία που είχε γίνει με το νέο ασφαλιστικό η Κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει και ένα φρένο στην εισφοροαποφυγή αλλά και την φοροαοφυγή που βαίνει αυξανόμενη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 όσοι έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα δήλωσαν 650 εκατ. ευρώ λιγότερα εισοδήματα ενώ φέτος δήλωσαν 450 εκατ. ευρώ μικρότερα εισοδήματα από το 2017.

Πιο νωρίς η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ένα ακόμη θετικό μέτρο είναι η έναρξη εφαρμογής της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ένα χρόνο νωρίτερα . Ως γνωστό η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% είναι ένα από τα αντίμετρα που έχουν προνομοθετηθεί για το 2020 ως εξισορρόπηση του μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου. Η μεταφορά του και εφαρμογή του ως πρώτη δόση ένα χρόνο νωρίτερα από το 2019 θα έχει καθαρό όφελος για όσους έχουν ακίνητα από τον επόμενο χρόνο. Η πραγματική αλλαγή την οποία ανέφερε γενικά ο Πρωθυπουργός είναι ότι ο φόρος θα μετατραπεί σταδιακά σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.

Ο ένας είναι η λειτουργία του περιουσιολογίου από το 2019 που θα αποκαλύψει εισοδήματα και ακίνητα για την Ελλάδα και το εξωτερικό που σήμερα φορολογούνται πολύ λιγότερο από το εάν θα βρίσκονταν στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος θα είναι η επανεξέταση της ένταξης στον συμπληρωτικό ΕΝΦΙΑ των ακινήτων εκτός σχεδίου που πληρώνουν ελάχιστα έστω και αν βρίσκονται σε τουριστικά νησιά ή παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Αναδρομικά στους στρατιωτικούς, αστυνομικούς δικαστικούς

Η απόδοση με μεγάλη καθυστέρησης των αναδρομικών συνολικού ύψους 970 εκ. ευρώ σε στρατιωτικούς αστυνομικούς πανεπιστημιακούς και δικαστικούς διεκδικεί το τίτλο του «προεκλογικού μέτρου».

Ειδικά για τους ένστολους θα αποδοθούν αναδρομικά περίπου 450 εκατ. ευρώ σε 250.000 εν ενεργεία και συνταξιούχους. Το αναδρομικό ξεκινά από τα 2.100 ευρώ για χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και φτάνουν έως και 12.800 ευρώ για τους ανώτατους αξιωματικούς, ενώ οι αυξήσεις στις συντάξεις ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν τα 180 ευρώ μηνιαίως.

Με τα υπόλοιπα 430 εκ ευρώ του πακέτου θα αποδοθούν επίσης μέχρι και 25.000 ευρώ για καθέναν από τους 11.000 συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς (ΔΕΠ) για το διάστημα από 1/8/2012 έως 30/11/2018.

Περίπου 800 ευρώ κατά μέσο όρο για συνταξιούχους που βρέθηκαν με μεγάλη μείωση λόγω του πλαφόν σύνταξης στις 2.000 ευρώ (μόνο από μία σύνταξη και όχι από άθροισμα). Το όριο αυτό κατέπεσε ως αντισυνταγματικό με απόφαση του Μισθοδικείου για τους δικαστικούς λειτουργούς.

Άμεση ελάφρυνση και στις επιχειρήσεις

Στροφή προς την κανονικότητα σηματοδοτεί και η εξαγγελία για την μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 4% από το 29% στο 25% ως το τέλος του 2022. Υπήρχε ήδη προνομοθετημένο μέτρο για την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 26% το 2020 ως αντίμετρο για την μείωση του αφορολογήτου. Με την αλλαγή που έγινε η μείωση ξεκινά νωρίτερα από τον επόμενο χρόνο και ο συντελεστής μειώνεται περισσότερο από όσο είχε αρχικά υπολογιστεί.

Διευρυμένο στεγαστικό

Η εξαγγελία για το δειυρυμένο στεγαστικό επίδομα με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες είναι ένα από τα κοινωνικά αντίμετρα στην μείωση των συντάξεων από το 2019 και είχε συμφωνηθεί στην λεπτομέρεια του κατά την διάρκεια της τέταρτης αξιολόγησης. Ωστόσο με σταθερή την θέση για την μη μείωση των συντάξεων το 2019 και παρόλα αυτά την εξαγγελία του από την ΔΕΘ σημαίνει ότι είναι ένα από τα αντίμετρα που παραμένουν και θα εφαρμοστούν.

Η μείωση των συντάξεων

Σε ότι αφορά την αναστροφή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων από το 2019 ο Πρωθυπουργός χωρίς να εκτεθεί τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν δεν είναι καθόλου απαραίτητο να εφαρμοστεί για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα το χαρακτήρισε και «άδικο» και «αντιαναπτυξιακό».

Επί της ουσίας όμως η μάχη για τις συντάξεις θα δοθεί κατά την σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 όταν θ υπάρχουν όλα τα στοιχεία που θα το υποστηρίξουν.

Τέλος ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι από 1/1/21 θα μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ. Ο βασικός συντελεστής θα μειωθεί κατά δύο μονάδες, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ασφαλιστικό, Συντάξεις, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΘ, Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΝΔ για Τσίπρα στη ΔΕΘ: Κύκνειο άσμα ενός κυνικού πρωθυπουργού

Καμμένος: Επιστρέφουμε τα αναδρομικά που πήρε παράνομα η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Τι σημαίνει η μείωση ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε ο Τσίπρας με παραδείγματα

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ

SHARE:

24Media Network