"Βουτιά" για τις ευρωπαϊκές μετοχές μετά τις απειλές του Τραμπ για το εμπόριο

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο EUROKINISSI

Ύστερα από την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για νέους δασμούς στην Κίνα, καταγράφηκε πτώση στους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Η κλιμάκωση της διαμάχης στο εμπόριο έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια

Πτώση έως 2% κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών ύστερα από την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για νέους δασμούς στην Κίνα που οδήγησε σε βουτιά τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Δίνοντας απότομα τέλος στην προσωρινή ανακωχή στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αξίας 300 δισεκ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου

Σε μια εξέλιξη που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στους επενδυτές, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι ο Τραμπ αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοίνωση αναφορικά με το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 20:45 ώρα Ελλάδας σήμερα.

Στις 10:11 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,6%, με τον κλάδο των πρώτων υλών να καταγράφει βουτιά 4,3% και τους κλάδους αυτοκινήτων και τεχνολογίας να υποχωρούν περισσότερο από 2,5%.

Ο γερμανικός DAX, που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στο εμπόριο, σημείωσε πτώση 2% ενώ αντίστοιχες ήταν οι απώλειες και για τον γαλλικό CAC 40.

Η κλιμάκωση της διαμάχης στο εμπόριο έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Στις 883,10 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών με πτώση 1,33%

Πτωτικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, ακολουθώντας την έντονη πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών οι οποίες υποχωρούν μετά και τις νέες προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών σε κινέζικα προϊόντα.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 883,14 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,33%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 5,55 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,35%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,16%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οριακή άνοδο σημειώνει μόνο η μετοχή της ΕΧΑΕ(+0,10%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ(-3,98%), του ΟΛΠ(-3,83%), της Πειραιώς (-3,59%), της Alpha Βank (-3,22%) και της ΔΕΗ (-2,70%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,64%) και της Υγείας(-2,10%).

Ανοδικά κινούνται 10 μετοχές, 49 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Πλαστικά Θράκης+2,22% και Καράτζη+1,25%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Περσεύς-10,00% και Unibios-7,44%.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρηματιστήριο, Τραμπ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έρευνα EY: Τι θέλουν οι ξένοι επενδυτές για επιστρέψουν στην Ελλάδα

SHARE: