Βρετανία: Αποκαλύφτηκε το νέο χαρτονόμισμα που απεικονίζει τον Άλαν Τούρινγκ

Βρετανία: Αποκαλύφτηκε το νέο χαρτονόμισμα που απεικονίζει τον Άλαν Τούρινγκ
Το νέο χαρτονόμισμα που απεικονίζει τον Άλαν Τούρινγκ glomex

Ο «πατέρας της Πληροφορικής» Άλαν Τούρινγκ αποκρυπτογράφησε τον γερμανικό στρατιωτικό κώδικα Enigma κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου.

Το νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών, με το πορτρέτο του κρυπτογράφου και πρωτοπόρου της επιστήμης των υπολογιστών Άλαν Τούρινγκ, αποκάλυψε η Τραπεζα της Αγγλίας. Το τραπεζογραμμάτιο θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 23 Ιουνίου, που θα ήταν τα γενέθλια του σπουδαίου μαθηματικού.

Ο Άλαν Τούρινγκ, ο σπουδαίος μαθηματικός και αναλυτής, που κατάφερε να σπάσει τον κώδικα της περίφημης μηχανής των Ναζί, Enigma, είναι το πρόσωπο που θα απεικονίζεται στο νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 λιρών Βρετανίας.

Ο μαθηματικός επιλέχθηκε ανάμεσα σε σπουδαίους επιστήμονες που άλλαξαν την ιστορία με τις ανακαλύψεις τους. Ανάμεσά τους ήταν η Άντα Λάβλεϊς, κόρη του Λόρδου Βύρωνα και πρωτοπόρος μαθηματικός του 19ου αιώνα, η οποία είναι γνωστή και ως «γιαγιά της πληροφορικής», η βραβευμένη με Νόμπελ Ντόροθι Χότζκιν, η Ρόσαλιντ Φράνκλιν, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκωδικοποίηση του DNA, αλλά και ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Ο υποψήφιος έπρεπε να είναι βρετανικής καταγωγής και να έχει αποβιώσει, καθώς η βασίλισσα είναι το μοναδικό πρόσωπο εν ζωή που μπορεί να αποτυπώνεται στα χαρτονομίσματα.

Ο «πατέρας της Πληροφορικής» Άλαν Τούρινγκ αποκρυπτογράφησε τον γερμανικό στρατιωτικό κώδικα Enigma κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο σπουδαίος μαθηματικός μετά την αποκρυπτογράφηση των γερμανικών κωδικών καταδικάστηκε σε ευνουχισμό επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Η ιστορία του μεταφέρθηκε στην ταινία “Το παιχνίδι της μίμησης” που κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2014.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα