Αλλάζουν όλα στα πανεπιστήμια – Με κριτήρια η χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Αλλάζουν όλα στα πανεπιστήμια – Με κριτήρια η χρηματοδότηση των ΑΕΙ
Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Eurokinissi

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια παρουσίασε η Νίκη Κεραμέως. Προβλέπεται Ανεξάρτητη Αρχή που θα καθορίσει τα κριτήρια για τη χρηματοδότησή τους.

Την ίδρυση ανεξάρτητης αρχής η οποία θα καθορίσει τα κριτήρια χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα η υπουργός Παιδείας με τον υφυπουργό αρμόδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση Βασίλη Διγαλάκη, ενώ απλοποιείται και το πλαίσιο λειτουργίας των ειδικών λογαριασμών έρευνας.
Όπως ανέφερε η Νίκη Κεραμέως, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) θα αντικαταστήσει την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Συμβούλιο της ΕΘΑΑΕ θα εισηγείται στον υπουργό:

  • Tο πρόγραμμα εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση

  • Tην ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, κατάργηση πανεπιστημίων, σχολών, τμημάτων

  • Την κατανομή του ετήσιου προϋπολογισμού επιχορήγησης στα ΑΕΙ, με το 80% να κατανέμεται βάσει κριτηρίων, όπως ο αριθμός των φοιτητών, το κόστος ανά φοιτητή και η γεωγραφική διασπορά.

  • Την κατανομή 20% της χρηματοδότησης αυτής μέσω αξιολόγησης (υλοποίηση για πρώτη φορά performance-based funding και παροχή κινήτρων στα ΑΕΙ να βελτιωθούν σε στόχους που τα ίδια επιλέγουν, στο πλαίσιο της αυτονομίας τους, πχ ποιότητα εκπαίδευσης, ερευνητική δραστηριότητα, δράσεις εξωστρέφειας).

  • Τις προγραμματικές συμφωνίες υπουργείου και ΑΕΙ.

   Η νέα αρχή θα διαθέτει και Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης, το οποίο:

  • Θα αξιολογεί τα ΑΕΙ και το εάν πληρούν τις ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α’, β’ και γ’ κύκλου

  • Θα αξιολογεί τις ερευνητικές μονάδες εντός ΑΕΙ

  • Θα πιστοποιεί την ποιότητα:

   -των εσωτερικών συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας των ΑΕΙ

   -των προγραμμάτων σπουδών (εκ των προτέρων για τα μελλοντικά & εκ των υστέρων για τα ήδη ιδρυθέντα)

  • Θα διενεργεί θεματικές αξιολογήσεις των ΑΕΙ (πχ στρατηγική διεθνοποίησης, ισότητα των φύλων, πρόσβαση ΑμεΑ).

Ο πρόεδρος της νέας αρχής θα ορίζεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Παιδείας και σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

   Ο δεύτερος άξονας του νομοσχεδίου αφορά στην απελευθέρωση των ΕΛΚΕ, καθώς ο προϋπολογισμός του έργου/προγράμματος καθίσταται πλέον αυτοτελής και διακριτός σε σχέση με τον προϋπολογισμό των υπόλοιπων έργων, ενώ για τα πολυετή έργα συντάσσεται πλέον συνοπτικός συνολικός προϋπολογισμός χωρίς επιμέρους κατανομή των κονδυλίων στα έτη. Προβλέπεται ακόμη, πως για τη νόμιμη εκτέλεση μιας δαπάνης δεν απαιτείται έκδοση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.

   «Ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας έχει γίνει αντικείμενο άναρχης, αυθαίρετης και άκριτης διάταξης» σημείωσε η υπουργός Παιδείας, τονίζοντας πως οι βασικοί στόχοι είναι ένα αποκεντρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα και η καλύτερη ποιότητα και αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

   Αναφερόμενη στα ειδικά κονδύλια για την έρευνα, η υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε το υπουργείο Ανάπτυξης και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ ο υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε τα εμπόδια που θέτει το υφιστάμενο πλαίσιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα των μεγάλων πανεπιστημίων της περιφέρειας που λόγω των ανατροπών στο πρόγραμμα ερευνητικών έργων χρειάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο έως και 42.422 «αναλήψεις υποχρεώσεων» ή πάνω από 150.000 «αναμορφώσεις προϋπολογισμού».

   Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την αναστολή των πανεπιστημιακών τμημάτων, η έναρξη λειτουργίας των οποίων είχε προγραμματιστεί για το 2020. «Είναι αδιανόητο να ιδρύονται πανεπιστημιακά τμήματα με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής» σημείωσε η κ. Κεραμέως.

   Η ίδια ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση άμεσα, ενώ θα εισαχθεί προς συζήτηση στις αρχές του νέου έτους.

ΚΚΕ: Επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών λαϊκών οικογενειών

«Με τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια, συνεχίζεται ο κύκλος της επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Μετά την κατάργηση του ασύλου, τη βίαιη καταστολή και συκοφάντηση των αγωνιστικών διεργασιών των φοιτητών, έρχεται νέο νομοσχέδιο που εισάγει νέους ταξικούς κόφτες στη νεολαία που σπουδάζει» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας σχετικά με τα πανεπιστήμια.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστά ευθυγραμμισμένη κι αυτή στις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, προχωρά στη συγκρότηση μιας νέας δομής, μετεξέλιξης της παλιάς Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας, που θα συστηματοποιήσει την κατηγοριοποίηση των Ιδρυμάτων, των πτυχίων και των αποφοίτων σε α, β και γ κατηγορίες. Προχωρά η βαθύτερη σύνδεση της αξιολόγησης των Ιδρυμάτων, του προσωπικού τους και κάθε πτυχής της λειτουργίας τους με την κρατική χρηματοδότηση, με κριτήριο τα ζητούμενα της αγοράς. Έτσι, θα ‘ανταμείβονται’ τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τμήματα εκείνα που ‘έχουν πέραση’ στην αγορά, που προσελκύουν ιδιώτες χορηγούς, ενώ όσα Τμήματα “μένουν στα αζήτητα”, δεν αξιολογούνται θετικά από τους επιχειρηματίες, θα υποχρηματοδοτούνται και τελικά θα κλείνουν. Το μάρμαρο για άλλη μια φορά θα το πληρώσουν οι φοιτητές, όπως το πλήρωσαν και με τις ‘πανεπιστημιοποιήσεις’ της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». 

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του προσθέτει ότι «με την περαιτέρω απελευθέρωση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) στην ουσία η έρευνα αποδεσμεύεται από τα τελευταία ψήγματα της σύνδεσής της με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο στα ΑΕΙ. Τα ερευνητικά ινστιτούτα και εργαστήρια, θα γίνουν έτσι καλοστημένες επιχειρήσεις με τις υποδομές των ΑΕΙ, χωρίς καμία υποχρέωση να τροφοδοτούν οικονομικά και επιστημονικά την ακαδημαϊκή λειτουργία». 

«Οι φοιτητές, οι διδάσκοντες, το προσωπικό των ΑΕΙ, δεν πρέπει να επιτρέψουν την παραπέρα παράδοση των ΑΕΙ στα νύχια των μεγάλων επιχειρήσεων που θα κατακρεουργήσουν ό,τι έχει απομείνει από την αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Καμία αξιολόγηση από και για τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, διεκδικούμε τώρα αναβάθμιση των σπουδών, με γενναία αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση σε όλα τα Ιδρύματα, με αποκλειστικό γνώμονα τις ανάγκες της κάθε επιστήμης και με στόχο την πραγματική λαϊκή ευημερία» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα