Καταγγελία: 2.000 Εκπαιδευτικοί και Επιστημονικό προσωπικό χάνουν τη δουλειά τους για… 3 ευρώ

Καταγγελία: 2.000 Εκπαιδευτικοί και Επιστημονικό προσωπικό χάνουν τη δουλειά τους για… 3 ευρώ
Πορεία εκπαιδευτικών Eurokinissi

Οι υποψήφιοι ΑΣΕΠ θεώρησαν ότι η πληρωμή παραβόλου, όπως και η αίτηση τους είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία και διαπίστωσαν κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι κρίνονται απορριπτέοι.

Περίπου 2000 υποψήφιοι κρίνονται απορριπτέοι από τις προκηρύξεις 1ΕΑ, 2ΕΑ και 3ΕΑ του ΑΣΕΠ για πλήρωση κενών θέσεων προσωπικού στην ειδική αγωγή.

Όπως καταγγέλλει στο News 24/7 η ομάδα απορριφθέντων υποψηφίων των προκηρύξεων ειδικής αγωγής, οι υποψήφιοι παρότι διαθέτουν όλα τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, κατέθεσαν εμπρόθεσμα όλα τα δικαιολογητικά τους και εξασφάλισαν ηλεκτρονικά το απαιτούμενο παράβολο για συμμετοχή σε διαγωνισμό του δημοσίου, δεν ολοκλήρωσαν την πληρωμή του από παραπλάνηση.

Οι υποψήφιοι είχαν όλοι τους εκδώσει το αντίστοιχο παράβολο, ο αριθμός του οποίου απαιτούταν και για την αίτηση του ΑΣΕΠ, αλλά ενώ θεωρούσαν ότι είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία πληρωμής αυτό δεν συνέβη.

Όπως οι ίδιοι μας λένε, τα ζητήματα κατά τη διαδικασία της πληρωμής ήταν πολλά:

– Από τις ιστοσελίδες έκδοσης του παραβόλου, κατά τη διαδικασία της έκδοσης ζητούνταν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού. Συμπληρώνοντας τον κωδικό IBAN, οι υποψήφιοι πήραν τον κωδικό παραβόλου, τον δηλώσαν στην αίτηση η οποία και υποβλήθηκε επιτυχώς, και θεώρησαν ότι η πληρωμή είχε δρομολογηθεί μέσω της τράπεζας.

– Σε ιστοσελίδες τραπεζών που έδιναν τη δυνατότητα έκδοσης παραβόλου, η έκδοση βρισκόταν στην κατηγορία «πληρωμές» και οι υποψήφιοι συμπλήρωσαν τα στοιχεία του λογαριασμού τους και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία θεωρώντας και πάλι, ότι ολοκληρώθηκε η πληρωμή και όχι απλά η έκδοση.

– Άλλοι προχώρησαν κανονικά στην πληρωμή του παραβόλου, ωστόσο λειτουργικά προβλήματα στο σύστημα είχαν ως συνέπεια η διαδικασία της πληρωμής να μην ολοκληρωθεί τελικά.

Σημειωτέον, κατά την υποβολή της αίτησης απαιτούνταν μόνο η αναγραφή του αριθμού του εκδοθέντος παραβόλου και όχι η απόδειξη πληρωμής του, όπως απαιτείται στις περισσότερες περιπτώσεις. Παράλληλα, στο σύστημα δεν προβλεπόταν αδυναμία υποβολής της αίτησης λόγω μη πληρωμής του παραβόλου που θα καθοδηγούσε τους υποψηφίους υποχρεωτικά στην πληρωμή του ως αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή υποβολή της αίτησής τους. Οι υποψήφιοι έλαβαν αριθμό μητρώου και δεν υπήρξε ποτέ καμιάς μορφής ειδοποίηση πως υπάρχει κάποια εκκρεμότητα στην αίτησή τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι υποψήφιοι θεώρησαν ότι η πληρωμή του παραβόλου, όπως και η αίτησή τους είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία και με μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι κρίνονται απορριπτέοι.

Σημειώνεται πως πλέον κινδυνεύουν όχι μόνο να αποκλειστούν από τους μόνιμους διορισμούς, αλλά δε θα μπορούν να προσληφθούν ούτε ως αναπληρωτές για τα επόμενα τρία χρόνια, δεδομένου ότι οι πίνακες “κλειδώνουν”.

Όπως αναφέρουν οι απορριφθέντες υποψήφιοι, “η μη καταβολή του παραβόλου των τριών ευρώ, που σε καμία περίπτωση δεν έγινε με δόλο, από ανθρώπους που οι περισσότεροι διαθέτουν πτυχία και μεταπτυχιακά και δεν μπορούν να θεωρηθούν ηλεκτρονικά αναλφάβητοι, τους αποκλείει από την εργασία. Μετά από χρόνια εμπειρίας και προσφοράς κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που επί σειρά ετών όργωναν την Ελλάδα με μια βαλίτσα στο χέρι αποκλείονται από την οποιαδήποτε εργασία στη δημόσια εκπαίδευση για τα επόμενα τρία χρόνια”.

“Η αρχή της αξιοκρατίας επιβάλλει την στελέχωση του Δημοσίου με το αξιότερο και καταλληλότερο προσωπικό, η δε μη καταβολή ενός παραβόλου ποσού 3 ευρώ το οποίο δεν μοριοδοτείται και δεν αποτελεί τυπικό προσόν, δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσκομμα στην εφαρμογή της αρχής αυτής”, προσθέτουν.

Δεδομένου πως μέχρι σήμερα το ΑΣΕΠ είναι “άκαμπτο”, αναμένεται πλέον από την κυβέρνηση το αν θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των υποψηφίων στους πίνακες αξιολογικής κατάταξής, βάσει των προσόντων τους.

Υπουργείο Παιδείας Eurokinissi

 

Αντιδράσεις

Συνάντηση για την επίλυση του ζητήματος πραγματοποίησε άλλωστε το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) με τη διοίκηση του ΑΣΕΠ. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι θετική έκβαση μπορεί να υπάρξει μόνο αν η υπουργός Παιδείας προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία να δίνει τη δυνατότητα να πληρωθεί ακόμη και εκπρόθεσμα το παράβολο των τριών ευρώ, ώστε να μπορέσει και το ΑΣΕΠ να κινηθεί με βάση το νέο νομικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΑΣΕΠ μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2019.

Ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κατέθεσε άλλωστε στις 25/11/2019, σχετική Ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Οικονομικών ζητώντας την παρέμβασή τους ώστε να μην αποκλειστούν οι υποψήφιοι από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019 για την ειδική αγωγή λόγω μη καταβολής του παραβόλου.

Την Ερώτηση συνυπογράφουν ο αρμόδιος Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής κ. Νίκος Φίλης και 29 ακόμα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Αναλυτικά η Ερώτηση παρακάτω:

“Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

1)Παιδείας & Θρησκευμάτων

2)Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος αποκλεισμού υποψηφίων από το διαγωνισμότου ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019 για τηνειδική αγωγή λόγω μη καταβολής παραβόλου 3 ευρώ

Μετά την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019 για την πλήρωση κενών θέσεων προσωπικού στην ειδική αγωγή την Τετάρτη 20/11/2019, περίπου 1750 υποψήφιοι οι οποίοι κατέθεσαν εμπρόθεσμα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τον ενιαίο πίνακα εξαιτίας διαφόρων τεχνικών προβλημάτων, ασαφειών και δυσλειτουργιών του συστήματος κατά τη διαδικασία πληρωμής του παραβόλου. Συγκεκριμένα:

Ορισμένοι ενώ εξασφάλισαν ηλεκτρονικά το απαιτούμενο παράβολο ως τις 24 Μαΐου, όπως προβλεπόταν στη συγκεκριμένη προκήρυξη, δεν πλήρωσαν το παράβολο έγκαιρα γιατί στην ηλεκτρονική εφαρμογή του e-παραβόλου δινόταν η δυνατότητα αποπληρωμής του σε ύστερο χρονικό διάστημα.

Σε άλλες περιπτώσεις, αφού συμπλήρωσαν τον κωδικό IBAN, έχοντας πάρει κωδικό παραβόλου και δηλώνοντάς τον στην αίτηση θεώρησαν ότι η αίτηση ήταν ενεργή και υποβλήθηκε επιτυχώς και ότι η πληρωμή είχε δρομολογηθεί μέσω της τράπεζας.

Άλλοι προχώρησαν κανονικά στην πληρωμή του παραβόλου, ωστόσο λειτουργικά προβλήματα στο σύστημα είχαν ως συνέπεια η διαδικασία της πληρωμής να μην ολοκληρωθεί τελικά.

Σημειωτέον, κατά την υποβολή της αίτησης απαιτούνταν μόνο η αναγραφή του αριθμού του εκδοθέντος παραβόλου και όχι η απόδειξη πληρωμής του, όπως απαιτείται στις περισσότερες περιπτώσεις. Παράλληλα, στο σύστημα δεν προβλεπόταν αδυναμία υποβολής της αίτησης λόγω μη πληρωμής του παραβόλου που θα καθοδηγούσε τους υποψηφίους υποχρεωτικά στην πληρωμή του ως αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή υποβολή της αίτησής τους.

Αφού το πρόβλημα έγινε αντιληπτό, οι υποψήφιοι προσπάθησαν να καταβάλουν το αντίτιμο του παραβόλου που είναι μόλις τρία (3) ευρώ, μέσω τράπεζας ή μέσω taxis, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό αφού το παράβολο είχε ήδη ακυρωθεί. Επιπλέον, παρότι δόθηκε δυνατότητα πληρωμής για  μέρος των εκκρεμών παραβόλων, πολλοί εκπαιδευτικοί δεν προχώρησαν σε κάποια ενέργεια πιστεύοντας ότι είχαν ολοκληρώσει με ορθό και επαρκή τρόπο τη διαδικασία. Η πεποίθηση αυτή βασίστηκε κυρίως αφενός στο γεγονός ότι είχαν λάβει αριθμό μητρώου και αφετέρου στο ότι δεν υπήρξε ποτέ καμιάς μορφής ειδοποίηση πως υπάρχει κάποια εκκρεμότητα στην αίτησή τους.

Τα δικαστήρια με σειρά αποφάσεων έκριναν ότι το Α.Σ.Ε.Π. μπορεί να κάνει δεκτά δικαιολογητικά υποψηφίων τα οποία δεν είναι νέα, αλλά συμπληρωματικά αυτών που έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα και η ύπαρξή τους συνάγεται κατά λογική αναγκαιότητα από άλλα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί. Στο πνεύμα αυτό είναι δυνατό να θεραπευτεί η μη εμπρόθεσμη πληρωμή του παραβόλου λόγω των προαναφερθέντων προβλημάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (Δ.Ο.Ε.) έχει ήδη ενεργοποιηθεί για το κρίσιμο ζήτημα που έχει προκύψει και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος με θετικό τρόπο για τους υποψηφίους.

Επειδή, μεγάλος αριθμός υποψηφίων που διαθέτουν τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα κινδυνεύουν να αποκλειστούν όχι μόνο από τους προσεχείς μόνιμους διορισμούς, αλλά δε θα μπορούν να προσληφθούν ούτε ως αναπληρωτές για τα επόμενα τρία (3) χρόνια δεδομένου ότι οι πίνακες κλειδώνουν.

Επειδή, ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων που κινδυνεύουν να αποκλειστούν υποδηλώνει ότι όντως υπήρξαν ασάφειες και λειτουργικά προβλήματα στο σύστημα που τους άφησαν εκτεθειμένους και ιδιαίτερα όσους δεν είχαν προηγούμενη ανάλογη εμπειρία της διαδικασίας.

Επειδή, το ποσό του παραβόλου είναι εξαιρετικά χαμηλό και δεν αφήνει περιθώρια να θεωρηθεί ότι οι υποψήφιοι λειτούργησαν κακόπιστα ή με δόλο και σκοπιμότητα.

Επειδή, οι εκπαιδευτικοί δίνουν ένα δύσκολο αγώνα σε αντίξοες συχνά συνθήκες με διαρκείς μετακινήσεις σε κάθε άκρη της Ελλάδας και η προσφορά τους στη δημόσια παιδεία είναι ανεκτίμητη.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Πώς προτίθενται να παρέμβουν ώστε να μην αποκλειστούν οι υποψήφιοι από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019 για την ειδική αγωγή λόγω μη καταβολής παραβόλου;

Προτίθενται να παρέμβουν προκειμένου να δοθεί χρονικό περιθώριο για να διευθετηθεί η πληρωμή του παραβόλου;”.

Μετά την ερώτηση 31 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ερώτηση για το ίδιο ζήτημα προς την υπουργό Παιδείας και τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών κατέθεσε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης, ενώ επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα