Κεραμέως: Παρουσίασε το σχέδιο για το “αυτόνομο” σχολείο – Πολλά τα ερωτηματικά

Κεραμέως: Παρουσίασε το σχέδιο για το “αυτόνομο” σχολείο – Πολλά τα ερωτηματικά
" " , 28 2021. (EUROKINISSI/ ) Eurokinissi

Η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για την "αυτονομία" των σχολικών μονάδων και την αναβάθμισή τους το οποίο όμως έχει σημαντικά κενά.

Στο «Στρογγυλό» Σχολείο που στεγάζει το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο ΓΕΛ και το πρώτο ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην οποία παρουσιάστηκε το νέο, “αναβαθμισμένο”, όπως το χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, σχολείο που θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια, για παρεμβάσεις που δοκιμάστηκαν πιλοτικά και πλέον θα εφαρμοστούν καθολικά από το Σεπτέμβριο, αλλά και για νέες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο που τίθεται αυτήν την εβδομάδα σε διαβούλευση, για ένα σχολείο, που όπως τονίζεται θα είναι “πιο ελεύθερο, πιο αυτόνομο, αλλά και με περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία. Ένα σχολείο που λειτουργεί ως ο πλέον καθοριστικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας για κάθε παιδί”. Ειδικότερα, η Υπουργός περιέγραψε τους 4 βασικούς άξονες, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του σχολείου και η παιδεία αλλάζει στην πράξη:

1. Το σχολείο των σύγχρονων δεξιοτήτων

2. Ίσες ευκαιρίες για όλους

3. Εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές με επαγγελματική προοπτική, μέσω της ουσιαστικής αναβάθμισης και ανάδειξης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

4. Ενίσχυση της θέσης των εκπαιδευτικών μας, περισσότερη αυτονομία στα σχολεία μας και αξιολόγηση με ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο υπό κατάθεση. Δείχνοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας, τους παρέχεται η δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες πιο δημιουργικά, πιο ελεύθερα, πιο αυτόνομα, με παράλληλους μηχανισμούς αξιολόγησης και διαφάνειας όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το πως αυτές οι πρωτοβουλίες θα εξελίσσονται και θα σχεδιάζονται και, το πιο σημαντικό, ποιος θα τις χρηματοδοτεί. Οι εκπαιδευτικοί, ως προς αυτό το κομμάτι, έχουν εκφράσει φόβους ότι προωθείται το μοντέλο του διευθυντή-μάνατζερ ο οποίος θα είναι ικανός εκτός των άλλων να βρίσκει και χορηγούς.

Εν συνεχεία ακούστηκαν και προβλήθηκαν μέσα του video wall προτάσεις εκπαιδευτικών και μαθητών που κατατέθηκαν στο προσωπικό site της Νίκης Κεραμέως, το metiniki.gr, το οποίο βρίσκεται στον αέρα εδώ και αρκετές ημέρες.

Κατά…σύμπτωση όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν συμφωνούσαν απόλυτα με το κυβερνητικό σχέδιο και…υιοθετήθηκαν από την Υπουργό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα