Εν καιρώ πανδημίας μεγαλώνουν τα τμήματα στο Λύκειο της Ελασσόνας – Τι γίνεται στην Οικονόμειο Σχολής Τσαριτσάνης

Εν καιρώ πανδημίας μεγαλώνουν τα τμήματα στο Λύκειο της Ελασσόνας – Τι γίνεται στην Οικονόμειο Σχολής Τσαριτσάνης
Η Νίκη Κεραμέως Eurokinissi

Κατακλύζεται από διαμαρτυρίες-βουλευτών και δημάρχων- το Υπουργείο Παιδείας που αποφάσισε να "κλείσει" την Γ' Λυκείου στην Οικονόμειο Σχολή Τσαριτσάνης. Μεγαλώνουν τα τμήματα στο Λυκείο της Ελασσόνας.

Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού οδηγεί-πανευρωπαϊκά-στην απόφαση για όσο το δυνατόν μικρότερα τμήματα στα σχολεία, στην Ελλάδα το Υπουργείο Παιδείας επιμένει να λειτουργήσουν τα σχολεία σε πλήρη σύνθεση σε ότι αφορά τα τμήματα.

Αυτό όμως που γίνεται στην εξαιρετική Οικονόμειο Σχολή Τσαριτσάνης στο νομό Λαρίσης (σημειωτέον ότι πρόκειται για το παλαιότερο σχολείο της Θεσσαλίας το οποίο λειτουργεί από το 1690) δεν έχει προηγούμενο ούτε και λογική.

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, ( 105342/Δ2 της 12-08-2020) κοινοποιήθηκε ότι η Γ’ Λυκείου του σχολείου δεν μπορεί να λειτουργήσει αφού δεν δόθηκε η σχετική έγκριση. Τουτέστιν οι τέσσερις μαθητές του σχολείου θα πρέπει να μετακινηθούν στο Λύκειο της Ελασσόνας το οποίο απέχει από την Τσαριτσάνη 6 χιλιόμετρα.

Τα σχετικά τμήματα όμως στην Ελασσόνα (θετικής και ανθρωπιστικής κατεύθυνσης) είναι “20άρια” κάτι που σημαίνει ότι εν καιρώ πανδημίας αντί ο αριθμός των μαθητών να μειωθεί, αυτός θα αυξηθεί με τα παιδιά που θα αφιχθούν από την Οικονόμειο Σχολή. Πρόκειται για παραλογισμό.

Και όλα αυτά ενώ η Οικονόμειος Σχολή διαθέτει το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό για να καλύψει τις υποχρεώσεις της Γ’ Λυκείο, μάλιστα με μόνιμους εκπαιδευτικούς! Το Υπουργείο δηλαδή δεν χρειάζεται να κάνει για το εν λόγω σχολείο ούτε μισή πρόσληψη αναπληρωτή.

Εδώ και ένα μήνα, όπως πληροφορείται το News24/7 τόσο ο Δήμαρχος Ελασσόνας όσο και οι βουλευτές του Νομού Λάρισας έχουν εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους στο Υπουργείο Παιδείας. Το δε σχολείο έχει αποστείλει τις αντιρρήσεις του εγγράφως και υπηρεσιακά όπως προβλέπεται και περιμένει ότι έστω και την ύστατη ώρα, θα αποτραπεί αυτός ο παραλογισμός.

Τα τέσσερα παιδιά την ίδια ώρα ζουν τη δική τους αγωνία. Είχαν καταστρώσει ήδη τα πλάνα τους για την τελευταία σεζόν της σχολικής τους ζωής αλλά βλέπουν ότι ο προγραμματισμός τους ανατρέπεται βίαια. Το διδακτικό προσωπικό από την πλευρά του ανησυχεί ότι το σχολείο (των 70 μαθητών) υποβαθμίζεται περαιτέρω.

Και όλα αυτά ενώ στο Νομό Λάρισας έχει γίνει σφαγή τα τελευταία 9 χρόνια στο χώρο της δημόσιας παιδείας με τα σχολεία (όλων των βαθμίδων) να κλείνουν το ένα μετά το άλλο (λόγω των μνημονιακών περικοπών).

Ομως στην περίπτωση της Οικονόμειου Σχολής δεν έχουμε να κάνουμε με περικοπή του κόστους αλλά με περικοπής της… λογικής. Το Υπουργείο Παιδείας έχει πάντως την ευκαιρία να επανορθώσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα