Σχολεία: Ανοίγουν τη Δευτέρα με νέο πρωτόκολλο - Πώς θα δοθούν self test στις 7 το πρωί

Άνοιγμα σχολείων
Άνοιγμα σχολείων SOOC

Επιστροφή στα θρανία τη Δευτέρα για τους μαθητές μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Τι ισχύει για όσους δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν self test. Όλες οι λεπτομέρειες.

Ανοίγουν το πρωί της Δευτέρας (10/01) τα σχολεία, ενώ έχουν δοθεί νέες οδηγίες σχετικά με τη διάθεση των δωρεάν self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που δεν έχουν καταφέρει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία, λόγω της έλλειψης που καταγράφηκε κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ολοκληρώθηκε νωρίτερα την Κυριακή (09/01) ο εφοδιασμός των σχολικών διευθύνσεων της χώρας με έξτρα self test από το απόθεμα του κράτους, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν ανάγκες.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, υπολογίζεται ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα αυτοδιαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ. Δηλαδή πάνω από 1 εκατ. τεστ στις σχολικές μονάδες της χώρας έναντι 200.000 (12%) μαθητών και εκπαιδευτικών που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα τεστ τους.

Η διαδικασία διάθεσης των self test στα σχολεία

Όσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν έχουν λάβει self test, θα μπορούν να προμηθευτούν από τις σχολικές τους μονάδες στις 7:00 το πρωί της Δευτέρας (10/01).

Σύμφωνα με τον γγ του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, οι δικαιούχοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα μπορούν να λάβουν 5 self test στην είσοδο του σχολείου, ενώ στην περιφέρεια θα λάβουν 1 self test.

Στο σχολείο θα βρίσκεται από τις 7:00 το πρωί ο διευθυντής ή κάποιος εκπαιδευτικός του σχολείου που θα δίνει το απαραίτητο self test και θα μπορούν να τα παραλάβουν οι γονείς των μαθητών.

Ωστόσο, το self test δεν θα γίνεται στο χώρο του σχολείου, ενώ διευθυντές σχολικών μονάδων με τους οποίους συνομίλησε το NEWS24/7 ξεκαθάρισαν ότι κανείς εκπαιδευτικός δεν πρόκειται να κάνει self test σε παιδί.

Οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν το self test εκτός σχολείου και μόνο εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα μπορούν να μπουν και πάλι στο χώρο του σχολείου.

Παράλληλα, θα πρέπει να δηλώσουν το αρνητικό αποτέλεσμα και στη σχετική πλατφόρμα.

Τι ισχύει για το άνοιγμα των σχολείων - Οι αλλαγές

Συνοπτικά προβλέπονται τα εξής για το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων:

1. Ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αυτή την εβδομάδα αντί για δύο.

2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, πάλι δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.

3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Self test, Σχολεία, Covid-19
SHARE:

24Media Network