Σχολεία: Εμφανίζεται το σύνδρομο της άδειας τάξης-Πολλές οι απουσίες παιδιών τη Δευτέρα

Σχολεία: Εμφανίζεται το σύνδρομο της άδειας τάξης-Πολλές οι απουσίες παιδιών τη Δευτέρα
Σχολείο στην Αγία Παρασκευή Stringer / SOOC

Πολλοί ήταν μαθητές που δεν πήγαν τη Δευτέρα στο σχολείο παρά το γεγονός ότι δεν νοσούν από κορονοϊό. Ο φόβος κύρια αιτία των πολλών απουσίων.

Tα σχολεία άνοιξαν αλλά πόσοι πραγματικά μαθητές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας για τη διασπορά του κορονοϊού πηγαίνοντας για μάθημα;

Κρίνοντας από τα πρώτα στοιχεία που συλλέγουν τόσο οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα όσο και οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, τα νούμερα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα δημοτικά σχολεία.

Ανάλογα την περιοχή τα ποσοστά απουσιών κυμάνθηκαν από 30 έως 50% πράγμα που σημαίνει ότι οι δάσκαλοι έκαναν μάθημα με τα μισά παιδιά παρόντα και τα άλλα μισά στο σπίτι για διάφορους λόγους εκ των οποίων ο σημαντικότερος είναι ο φόβος της νόσησης και όχι η ίδια η νόσηση.

Περισσότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες, ωστόσο ήδη μπορούμε να μιλήσουμε για το σύνδρομο της άδειας τάξης λόγο φόβου.

Από την πλευρά της επιδημιολογικής επιτήρησης προκύπτουν ερωτηματικά αφού είναι πολύ πιθανόν οι μαθητές που έμειναν στο σπίτι να μην υπέβαλλαν τους εαυτούς τους στη διαδικασία του self test. Υπό αυτά τα δεδομένα, ο αριθμός των 15000 κρουσμάτων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να μην είναι απλά μεγάλος αλλά θηριώδης.

Σε καθαρά παιδαγωγικό επίπεδο, το σύνδρομο της άδειας τάξης βάζει τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας σε πολύ μεγάλο δίλημμα. Να προχωρήσουν κανονικά την ύλη με πολλούς μαθητές απόντες μέχρι νεωτέρας ή να επιβραδύνουν τους ρυθμούς περιμένοντας να επιστρέψουν άπαντες όταν το σφοδρό κύμα της πανδημίας αποτελέσει παρελθόν;

Σε κάθε περίπτωση η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται με προβλήματα και αστερίσκους στα οποία καλούνται να βρουν επίλυση και εξήγηση οι εκπαιδευτικοί έχοντας όμως ελάχιστα μέσα στη διάθεσή τους.

Την ίδια ώρα νοσούν 6500 εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων δεδομένο που αντιστοιχεί στην καταγραφή 6500 κενών στα σχολεία όλης της χώρας για την περίοδο που διανύουμε. Με δεδομένο ότι η μεγάλη διασπορά θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις, ο αριθμός των κενών είναι πολύ πιθανόν να μεγαλώσει στο άμεσο μέλλον.

Το Υπουργείο γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε 850 περίπου προσλήψεις αναπληρωτών Π.Ε. & Δ.Ε. Γενικής και Ειδικής Αγωγής, αριθμός που πάντως θεωρείται μη επαρκής σύμφωνα με την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία της επικράτειας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα