Βγαίνει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Παρουσίαση από το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ της Ετήσιας Έκθεσης 2016 για την Εκπαίδευση με θέμα "Τα βασικά μεγέθη της εκπαίδευσης: η ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση" την Τρίτη 25 Απριλίου 2017, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Στην έκθεση επιχειρείται η αποτύπωση και ποιοτική ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων και των δεικτών «εισροών» και «εκροών» της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Παρουσίαση από το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ της Ετήσιας Έκθεσης 2016 για την Εκπαίδευση με θέμα "Τα βασικά μεγέθη της εκπαίδευσης: η ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση" την Τρίτη 25 Απριλίου 2017, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στην έκθεση επιχειρείται η αποτύπωση και ποιοτική ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων και των δεικτών «εισροών» και «εκροών» της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση στις 25 Μαΐου περιλαμβάνει ένα σύνολο ρυθμίσεων για την τριτοβάθμια, σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Στην τρίτη και τελευταία ημέρα συνεδρίασης της Συνόδου των Πρυτάνεων, παραβρέθηκε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, προκειμένου να παρουσιάσει το περιεχόμενο του τριετούς πλάνου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, «άνοιξε το παράθυρο» για αυξήσεις στους μισθούς των καθηγητών, αλλά και για την κάλυψη του συνόλου των ανελαστικών εξόδων, από το 2018. «Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το τριετές πλάνο, αλλά και δύο δεσμεύσεις: η μια για αύξηση του μισθού των μελών ΔΕΠ και η άλλη να καλύψουμε από το 2018 το σύνολο των ανελαστικών εξόδων», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «είμαστε πια στην αρχή της ανάκαμψης».

«Έγινε μια σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και συμφωνήθηκε να δοθούν χρήματα από τα αποθεματικά και τα πλεονάσματα», τόνισε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε ότι η διάθεση να βρεθούν τα χρήματα δείχνει και την πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς η υγεία και η παιδεία είναι σοβαρές προτεραιότητες.

Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι στις 25 Μαΐου θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ένα σύνολο ρυθμίσεων για την τριτοβάθμια. «Ακούσαμε όλες τις απόψεις. Υπήρξαν κάποιες επιμέρους διαφωνίες. Κάποιες, θα τις λάβουμε υπ'οψιν», είπε.

Επίσης, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι υπήρξαν ορισμένες διαφωνίες για τον τρόπο εκλογής των πρυτανικών Αρχών, αλλά και για το ύψος των αμοιβών στα μεταπτυχιακά.

Από την πλευρά των πρυτάνεων, ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του ΕΜΠ, Γιάννης Γκόλιας, εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στις εξαγγελίες, χαρακτήρισε ωστόσο «διαφωτιστική» τη σημερινή συζήτηση με τον υπουργό.

«Συζητήσαμε επί των αξόνων του νομοσχεδίου, δεν έχουμε το ακριβές κείμενο», ανέφερε ο κ. Γκόλιας και πρόσθεσε: «Υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις για το πώς ακριβώς θα λειτουργούν τα περιφερειακά συμβούλια. Επίσης, ακούσαμε για 65 εκατ. ευρώ που το 2018 θα καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες. Εκφράσαμε την άποψη ότι θα υπάρξουν δυσκολίες να βρεθούν τα χρήματα».

Ο κ. Γκόλιας, εξάλλου, χαρακτήρισε «μικρές» τις αυξήσεις που εξήγγειλε ο υπουργός, αναγνώρισε ωστόσο ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση «μετά από 7-8 χρόνια».

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος, όταν το νομοσχέδιο τεθεί σε διαβούλευση. «Είναι καλύτερη από το τίποτα, απλά σε σχέση με την απώλεια», είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έρχεται το νέο Πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής. Όλες οι αλλαγές στη δημόσια Παιδεία

SHARE:

24Media Network