Climate Change Conference: Κυβέρνηση και ΕΛΠΕ παρουσίασαν τους άξονες της περιβαλλοντικής πολιτικής

Climate Change Conference: Κυβέρνηση και ΕΛΠΕ παρουσίασαν τους άξονες της περιβαλλοντικής πολιτικής
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης Eurokinissi

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη σταδιακή απολιγνιτοποίηση έως το 2028, ενώ ο ο κ. Παπαθανασίου τη σταδιακή υποκατάσταση του αργού πετρελαίου από πρώτες ύλες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Τους άξονες της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Climate Change Conference 2019, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο Maroussi Plaza.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη σταδιακή απολιγνιτοποίηση έως το 2028, όπως δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ, με παράλληλη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επηρεάζονται από την αλλαγή. Παρουσίασε επίσης τις πρωτοβουλίες για περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης, καθώς και τις δράσεις για την ανακύκλωση, τη διαχείριση αποβλήτων, την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια προσυπογράφουν τους στόχους της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης, επεσήμανε στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Παρουσιάζοντας την στρατηγική των ΕΛΠΕ ο κ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι «στον πυρήνα του ενεργειακού μετασχηματισμού που υλοποιούμε, βρίσκονται η αναβάθμιση των υποδομών παραγωγής ενέργειας και καυσίμων, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση των εκπομπών CO2, οι επενδύσεις στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας και των βιοκαυσίμων 2ης και 3ης γενιάς, η σταδιακή υποκατάσταση του αργού πετρελαίου από πρώτες ύλες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, καθώς και η έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών και εφαρμογών, ομοίως χαμηλού αποτυπώματος. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουν αναπτυχθεί συνέργειες με την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική κοινότητα, με την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην επιστημονική κατάρτιση και στην παροχή καινοτόμων λύσεων για την παραγωγή ενεργειακών προϊόντων περιορισμένου ή και μηδενικού αποτυπώματος. Παράλληλα, εφαρμόζουμε εκτεταμένα προγράμματα μείωσης της παραγωγής αποβλήτων, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης στα διυλιστήρια, στην εμπορία και σε όλες τις θυγατρικές εταιρείες», σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι σημαντικότεροι δείκτες των αέριων εκπομπών (ανά τόνο τροφοδοσίας) έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% την τελευταία 5ετία, ενώ την προηγούμενη χρονιά βελτιώθηκε σημαντικά το ποσοστό ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης του νερού σε σχέση με το 2017. Παράλληλα, τα απόβλητα των εγκαταστάσεων αξιοποιήθηκαν κατά τουλάχιστον 75%, με μελλοντικό στόχο το ποσοστό να σταθεροποιηθεί σε άνω του 85%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version