Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ: Μέχρι και 3 βαθμοί πάνω η θερμοκρασία στη δυτική Ευρώπη

Καύσωνας στο Παρίσι.
Καύσωνας στο Παρίσι. AP

Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν δεν υπήρχε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το θερμόμετρο θα έδειχε 1,5 έως 3 βαθμούς λιγότερους, στο πρόσφατο κύμα καύσωνα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στο κύμα καύσωνα που έπληξε τη δυτική Ευρώπη στα τέλη του Ιουλίου, οι θερμοκρασίες θα ήταν κατά "περίπου 1,5 ως 3 βαθμούς Κελσίου λιγότερο ανεβασμένες", αν δεν υπήρχε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με υπολογισμούς επιστημόνων, οι οποίοι δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

"Χωρίς τις κλιματικές αλλαγές που προκαλούν οι άνθρωποι, σε έναν καύσωνα τέτοιου μεγέθους όσο αυτός θα καταγράφονταν θερμοκρασίες χαμηλότερες κατά περίπου 1,5 ως 3 βαθμούς Κελσίου", δηλώνουν οι ερευνητές του δικτύου World Weather Attribution.

Κατά το πρόσφατο αυτό κύμα καύσωνα του Ιουλίου το οποίο ήταν σύντομο, αλλά δυνατό, καταρρίφθηκαν προηγούμενα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης:

  • 42,6 βαθμοί Κελσίου στη Γαλλία και τη Γερμανία,
  • 41,8 βαθμοί Κελσίου στο Βέλγιο και
  • 40,4 βαθμοί Κελσίου στην Ολλανδία.

Άνευ προηγουμένου υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και στη Βρετανία, όπου ο υδράργυρος έδειξε 38,7 βαθμούς Κελσίου στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Οι επιστήμονες αυτού του δικτύου εξέλαβαν ως σημείο αναφοράς τις τρεις διαδοχικές πιο ζεστές ημέρες του πρόσφατου κύματος καύσωνα.

Πιο συγκεκριμένα για τη Γαλλία, οι επιστήμονες έκριναν έπειτα από τον συνδυασμό διαφόρων στοιχείων ότι "η πιθανότητα να προκύψει ένα τέτοιο γεγονός τουλάχιστον δεκαπλασιάστηκε", σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Όσον αφορά το κύμα καύσωνα που έπληξε τη Γαλλία στα τέλη Ιουνίου, είχαν ήδη προβλέψει ότι θα είχε πέντε φορές λιγότερες πιθανότητες να συμβεί αν ο άνθρωπος δεν είχε αλλοιώσει το κλίμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κλιματική Αλλαγή, Καύσωνας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καύσωνας στην Ευρώπη: Τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά και πιο ακραία προειδοποιούν επιστήμονες

2019: Ακόμη μια χρονιά με ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας - Η Ευρώπη στο "έλεος" του καύσωνα

SHARE: