Το Ισραήλ δημιουργεί Εθνικό Κέντρο Υπολογιστών για το Κλίμα

Το Ισραήλ δημιουργεί Εθνικό Κέντρο Υπολογιστών για το Κλίμα
Επιστήμονας Getty Images

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την ίδρυση ενός Εθνικού Κέντρου Υπολογιστών που θα διοικείται από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Με πρόσφατή του ανάρτηση ο Διευθυντής της Ισραηλινής Μετεωρολογικής Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα τη δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Υπολογιστών για το Κλίμα, το οποίο θα επιτρέψει πιο λεπτομερείς προβλέψεις σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην περιοχή μας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την ίδρυση ενός Εθνικού Κέντρου Υπολογιστών για το κλίμα που θα διοικείται από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ισραήλ και θα καθοδηγείται από μια συντονιστική επιτροπή που αποτελείται από τους επικεφαλής επιστήμονες των συμμετεχόντων υπουργείων καθώς και τον πρόεδρο της επιτροπής για το κλίμα στην Ακαδημία Επιστημών του Ισραήλ και Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Λόγω της ανάγκης για ακριβή δεδομένα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των γενικών συνεπειών της, η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 20 εκατομμύρια NIS ( 5.6 εκατομύρια δολάρια) τα επόμενα πέντε χρόνια για τη δημιουργία εθνικής ερευνητικής υποδομής για έρευνα υψηλής ανάλυσης για την κλιματική αλλαγή στο Ισραήλ. Η κλιματική αλλαγή έχει ευρείες επιπτώσεις σε όλους τους οικονομικούς τομείς όπως την γεωργία, τον ενεργειακό τομέα, τις μεταφορές, τις λεκάνες ύδρευσης και αποχέτευσης, τα βιολογικά και οικοσυστήματα, το περιβάλλον σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και για ενέργειες που αφορούν την εθνική ανθεκτικότητα και την εθνική ασφάλεια. Ενώ η κυβέρνηση εργάζεται σθεναρά ως μέρος των διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, πρέπει επίσης να προετοιμαστεί με ενημερωμένο τρόπο για τις αλλαγές, που δυστυχώς θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες δεκαετίες.

Τα κυβερνητικά υπουργεία πρέπει να βασίσουν τα σχέδια προσαρμογής και τις αποφάσεις τους σε υγιείς έρευνες και επιστημονικές γνώσεις. Οι λεπτομερείς προσομοιώσεις απαιτούν σημαντικούς υπολογιστικούς πόρους – έναν υπερυπολογιστή με χιλιάδες μικροεπεξεργαστές και τεράστια χωρητικότητα αποθήκευσης. Ένα εθνικό κέντρο υπολογιστών για το κλίμα που θα βασίζεται σε υπερυπολογιστές θα ενισχύσει την έρευνα για το κλίμα και θα επιτρέψει την κατασκευή μιας ανοιχτής βάσης δεδομένων λεπτομερών κλιματικών προβολών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια υγιής βάση γνώσης για τη λήψη αποφάσεων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε μια περιοχή που θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και είναι πολύ ευαίσθητη στην κλιματική αλλαγή λόγω των περιορισμένων φυσικών υδάτινων πόρων και της γειτνίασης με τις λωρίδες της ερήμου. Η μικρή γεωγραφική περιοχή του Ισραήλ χαρακτηρίζεται από μια ευρεία τοπογραφία και κλίμα που απαιτεί προσομοιώσεις υψηλής ανάλυσης προκειμένου να περιγραφούν σωστά οι τοπικές μετεωρολογικές διεργασίες και οι κλιματικές αλλαγές κατά μήκος των ακτών και των οροσειρών, καθώς και στην κοιλάδα του Ιορδάνη και στην Αράβα. Δεδομένης της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας της IMS στην εκτέλεση προσομοιώσεων κλίματος σε υπολογιστές πολλαπλών επεξεργαστών, η IMS θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και τη διαχείριση της υποδομής, η οποία θα είναι ανοιχτή σε όλους τους ερευνητές για το κλίμα στην κυβέρνηση και στον ακαδημαϊκό κόσμο. Δεδομένου ότι οι προσομοιώσεις καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή γύρω μας, η ανοιχτή βάση δεδομένων προβολών υψηλής ανάλυσης θα μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις χώρες της περιοχής και να τις βοηθήσει να λάβουν ενημερωμένες και κατάλληλες αποφάσεις εγκλιματισμού.

Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα συνεργάζεται στενά με την Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ισραήλ και της Κύπρου σε σχέση με την ονοματοδοσία των κακοκαιριών και θα είναι ευχής έργο να ξεκινήσουν ανάλογες ενέργειες και από την χώρα μας

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version