Πρότυπος ελαιώνας της BASF «Αειφόρο Λιοστάσι»

Πρότυπος ελαιώνας της BASF «Αειφόρο Λιοστάσι»

Αειφόρες πρακτικές ελαιοκομίας σε τρεις άξονες: περιβάλλον, κοινωνία, οικονομία.

Το όραμα τους για μία βιώσιμη ελαιοκομία παρουσίασαν οι συνεργάτες του πρότυπου ελαιώνα της BASF «Αειφόρο Λιοστάσι», την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018, στη Σπάρτη, με βασικό μήνυμα «Επενδύουμε στη γνώση, σεβόμαστε την παράδοση». Περισσότεροι από 95 προσκεκλημένοι - γεωπόνοι, παραγωγοί, ερευνητές, πανεπιστημιακοί και άλλοι επαγγελματίες και φορείς – ενημερώθηκαν για τις καινοτομίες, την ψηφιακή τεχνολογία και τις αειφόρες πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη από το 2016.

Ο κ. Κώστας Τσιγκούνης, ο παραγωγός του πρότυπου ελαιώνα και μέλος της ομάδας παραγωγών Μολών Λαβέ, μίλησε για την εμπειρία των δύο τελευταίων ετών, τονίζοντας ότι στο Αειφόρο Λιοστάσι επιτεύχθηκε ορθολογική διαχείριση του νερού, στοχευμένες και αποτελεσματικές επεμβάσεις φυτοπροστασίας και θρέψης, μείωση του κόστους φυτοπροστασίας κα λίπανσης, αύξηση της παραγωγής ανά δέντρο και της παραγωγικότητας ανά στρέμμα και μείωση του εργατικού κόστους, καθώς και βελτίωση της ποιότητας του καρπού.

Πρότυπος ελαιώνας της BASF «Αειφόρο Λιοστάσι»

«Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι οι πρακτικές κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, δηλαδή προς τη διατήρηση της ισορροπίας του τοπικού οικοσυστήματος, την οικονομική βιωσιμότητα του παραγωγού και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Τάσος Κλειτσινάρης, υπεύθυνος του project και Συντονιστής Πειραματισμού της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ.

Ο κ. Andrew David Beadle, Υπεύθυνος Αειφόρου Γεωργίας του Τομέα Agricultural Solutions της BASF, ανέφερε ότι «το μέλλον της βιώσιμης γεωργίας βρίσκεται στη συνεργασία όλων όσων έχουν ενεργό ρόλο στον κλάδο αυτό. Κανείς ιδιώτης ή καμία εταιρεία μόνη της δεν μπορεί να έχει όλες τις απαντήσεις. Εμείς στη BASF εφαρμόζουμε την αειφορία στην πράξη πάντα από κοινού με τους συνεργάτες μας.»

Ο κ. Γιάννης Μανίκης, Γενικός Διευθυντής της MOLON LAVE AE τόνισε ότι «το Αειφόρο Λιοστάσι είναι ένα project τόσο καινοτομικό και τολμηρό που μας φέρνει όλους κοντά και επώνυμα. Το εξαγόμενο από ένα αειφόρο λιοστάσι προϊόν δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, αδιαμφισβήτητης ασφάλειας, ρεαλιστικής τιμής, που υπηρετεί τον τόπο που παράγεται και που κατάγεται. Αυτός ο σεβασμός στον τόπο παραγωγής και καταγωγής μας διατρέχει οριζόντια και κάθετα στην ομάδα παραγωγών MOLON LAVE.»

O κ. Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Robert Bosch A.E. επισήμανε ότι «στη BOSCH στηρίζουμε την αειφορία, εφαρμόζοντας τεχνολογίες για τη ζωή, προσφέροντας δηλαδή λύσεις που κάνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων ευκολότερη και είναι ταυτόχρονα φιλικές προς το περιβάλλον. Με την εγκατάσταση των αισθητήρων μας στο χωράφι, στοχεύουμε να κάνουμε την εργασία των καλλιεργητών καλύτερη, απλούστερη και πιο αποδοτική.»

Η κ. Μαρία Αποστόλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Netafim Ελλάς ΑΕ υπογράμμισε ότι «πάντα με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη, εγκαταστήσαμε στο Αειφόρο Λιοστάσι ένα επιφανειακό, σταλακτηφόρο και αυτορυθμιζόμενο αρδευτικό σύστημα, με το οποίο επιτύχαμε να ποτίσουμε μεγαλύτερη έκταση από όση πότιζε ο παραγωγός στο παρελθόν και συνεπώς να διαχειριστούμε τη διαθέσιμη ποσότητα νερού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Ο κ. Δημήτρης Σαρρής, Γεωπόνος και εκπρόσωπος της HAIFA Νοτιοανατολικής Ευρώπης ΜΕΠΕ δήλωσε ότι «η συνεισφορά της Haifa στο Αειφόρο Λιοστάσι είναι να προσφέρουμε μία εξειδικευμένη πρόταση θρέψης με λιπάσματα υψηλής τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά για το φυτό στη σωστή δοσολογία και τον κατάλληλο χρόνο.»

Ο κ. Απόστολος Θασίτης, Business Development Coordinator της Robert Bosch A.E. ανέφερε: «Τοποθετήσαμε στο Αειφόρο Λιοστάσι τους ψηφιακούς αισθητήρες της Bosch, οι οποίοι συνδέονται στο Internet και στέλνουν δεδομένα στο κινητό ανά πάσα στιγμή για την κατάσταση της καλλιέργειας. Η καινοτομία τους βασίζεται στο μοντέλο λειτουργίας τους, το οποίο είναι εύκολο και αξιόπιστο. Επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνολογία που είναι απλή και κατανοητή για τον αγρότη.»

Ο κ. Νίκος Τσιόπελας, Ερευνητής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ανέφερε: «Οι ελαιώνες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά οικοσυστήματα για την ορνιθοπανίδα της Ελλάδας. Το Αειφόρο Λιοστάσι μας δίνει την ευκαιρία να μελετήσουμε τις επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων καλλιεργητικών πρακτικών στην άγρια ζωή χρησιμοποιώντας τα πτηνά ως βιοδείκτες.»

Ο κ. Δημήτρης Κοντοδήμας, Πρόεδρος της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδας και τακτικός ερευνητής στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο τόνισε: «Παρατηρούμε εδώ και δύο χρόνια την παρουσία των εντόμων στο Αειφόρο Λιοστάσι και παρακολουθούμε με παγίδες τους πληθυσμούς τους. Εφαρμόζουμε ήδη τεχνικές και θα εισάγουμε και άλλες στον μέλλον με στόχο τη βελτίωση της βιολογικής ισορροπίας μεταξύ ωφέλιμων και βλαβερών εντόμων.»

Το Αειφόρο Λιοστάσι, είναι μία πρωτοβουλία αειφόρου γεωργίας της BASF, της κορυφαίας εταιρίας στον τομέα της φυτοπροστασίας και των σπόρων και υλοποιείται σε συνεργασία με την ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, την πρότυπη ομάδα πιστοποιημένων ελαιοπαραγωγών, τη BOSCH, ηγέτη στην τεχνολογία αισθητήρων, τη HAIFA, πρωτοπόρο σε προϊόντα θρέψης, τη NETAFIM, ειδικό στα ολοκληρωμένα αρδευτικά συστήματα και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση με αντικείμενο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιότοπών τους στην Ελλάδα. Το έργο εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνεργασιών για την Αειφορία, Farm Network της BASF.

SHARE: