Ζείτε κοντά σε θάλασσα; Επιστήμονες έχουν ανησυχητικά νέα

Ζείτε κοντά σε θάλασσα; Επιστήμονες έχουν ανησυχητικά νέα
To υλικό που βοηθούσε τα παγόβουνα και τις παγονησίδες να 'επιδιορθώνουν' τα ρήγματα που προέκυπταν αρχίζει να λιώνει και αυτό μπορεί να έχει τρομακτικά αποτελέσματα για εκαντοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. AP Photo/Rodrigo Jana

Επιστήμονες μελέτησαν τους λόγους που αποκολλήθηκε παγόβουνο, διαστάσεων τέσσερις φορές μεγαλύτερου του Λονδίνου, το 2017. Τα ευρήματα τους είναι άκρως ανησυχητικά, σε ό,τι αφορά την αύξηση στη στάθμη της θάλασσας.

Eπειδή δεν είχαμε άλλους λόγους για να αγχωνόμαστε με όσα μας ξημερώνουν, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μελέτης που έκαναν επιστήμονες από το University of California και της NASA, σχετική με την αποκόλληση παγόβουνου που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο του Λονδίνου, στην Ανταρκτική.

Το Α-68 -όπως ονόμασαν το παγόβουνο οι επιστήμονες- του οποίου η έκταση φτάνει στα 5801 χιλιόμετρα, “απομονώθηκε” το 2017 και. Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της National Academy of Sciences εξηγήθηκαν οι λόγοι της αποκόλλησης.

Είχαν να κάνουν με την αραίωση του μείγματος πάγου (ice mélange). Πρόκειται για το μείγμα παγωμένου νερού της θάλασσας, χιονιού που έχει φέρει ο αέρας και συντριμμιών παγόβουνου, που συνήθως λειτουργούν ως ‘κόλλα’ στις σχισμές των παγονησίδων. Επηρεάζει πολλές από τις διαδικασίες της γης, όπως τη γέννηση των παγετώνων, τη δημιουργία και τη συχνότητα των ωκεάνιων κυμάτων, τη δημιουργία σεισμικών κυμάτων και την αλληλεπίδραση της ατμόσφαιρας και των ωκεανών.

Στην περίπτωση του Α-68, η αραίωση αυτού του μείγματος συνέβαλε στη διάσπαση και όχι στη συγκόλληση. Τι προκάλεσε την αραίωση του; Τα ζεστά νερά που κυκλοφορούσαν κάτω από την παγονησίδα, σε συνδυασμό με τις ζεστές θερμοκρασίες στην επιφάνεια. Ναι, αυτό που λέμε κλιματική αλλαγή. Όσο το ice mélange έμενε άθικτο τα παγόβουνα μπορούσαν να “επιδιορθωθούν” μόνα τους. Άπαξ άρχισε να λιώνει κι αυτό, οι σχισμές θα αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα.

Γιατί όμως, μας ενδιαφέρουν όλα αυτά: η ανακάλυψη αυτή μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες στις παράκτιες περιοχές του πλανήτη.

Τον Ιούλιο είχε γίνει γνωστό πως η άνοδος της στάθμης των ωκεανών και των θαλασσών (απόρροια της κλιματικής αλλαγής) θα απειλήσει έως το 2100 τους 267 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σήμερα σε εδάφη που είναι έως και δυο μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η απειλή ενδέχεται να προκύψει πιο σύντομα και το πιθανότερο είναι να γίνει με big bang -κατά το ρηθέν των επιστημόνων που τόνισαν ότι το λιώσιμο του ice mélange μπορεί να εξηγήσει μερικές από τις μεγαλύτερες αποσχίσεις κομματιών πάγου, τα τελευταία χρόνια. Όπως συνεχίζουν να αυξάνονται οι θερμοκρασίες, η Ανταρκτική θα μπορεί να βασίζεται όλο και λιγότερο στην “κόλλα” του πάγου, με συνέπεια οι παγονησίδες να είναι σε επισφαλή θέση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα