Εκλογές 2004: H NΔ ξανά στην εξουσία

Διαβάζεται σε 2'
Εκλογές 2004: H NΔ ξανά στην εξουσία

Η εκτόξευση του δικομματισμού και η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος αναλύει τις “εκλογές της μεγάλης συμμετοχής”.

O υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θοδωρής Λιβάνιος συζητά με τον Πέτρο Ιωαννίδη και τον Ηλία Τσαουσάκη για τις εκλογές του 2004.

Λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σε ένα κλίμα ευφορίας και γενικής αισιοδοξίας. Η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή επιστρέφει στην εξουσία και ο δικομματισμός φθάνει στα ύψη, ξεπερνώντας το 86%.

Το ΠΑΣΟΚ με νέο αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου δεν καταφέρνει μετά από 11 χρόνια παραμονής στην εξουσία να κερδίσει και πάλι.

Ο κ. Λιβάνιος περιγράφει το πολιτικό κλίμα της εποχής, την πορεία προς την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου τις στρατηγικές των κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ερμηνεύει το τελικό αποτέλεσμα αναλύοντας την εκλογική γεωγραφία της ψήφου.

Οι βουλευτικές εκλογές του 2004

Στιγμιότυπο από τις βουλευτικές εκλογές του 2004 EUROKINISSI

Οι Βουλευτικές εκλογές του 2004 ήταν πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στις 7 Μαρτίου.

Πρώτο κόμμα ήλθε η Νέα Δημοκρατία με 45,36% και 165 έδρες, δεύτερο κόμμα το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με 40,55% και 117 έδρες, τρίτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 5,90% και 12 έδρες, τέταρτο και τελευταίο κόμμα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 3,26% και 6 έδρες.

Η κατανομή των εδρών έγινε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990.

Οι Εκλογικές Αναμετρήσεις 1974-2019

Το NEWS24/7 σας καλεί σε ένα ηχητικό και συναρπαστικό ταξίδι στις εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης. Πέτρος Ιωαννίδης και Ηλίας Τσαουσάκης, ιχνηλατούν την εκλογική ιστορία, σε μια σειρά συναρπαστικών συζητήσεων με ακαδημαϊκούς, πολιτικούς επιστήμονες, εκλογικούς αναλυτές.

Η πολιτική κατάσταση της περιόδου, τα γεγονότα, οι πρωταγωνιστές της εποχής και τα αίτια που οδήγησαν στις νίκες ή τις ήττες της κάθε αναμέτρησης, με την επιστημονική επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Νικολακόπουλου.

*Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, έφυγε από τη ζωή λίγο πριν ολοκληρωθεί η σειρά των Podcast στο NEWS 24/7 για την ιστορία των εκλογών της Μεταπολίτευσης. Ήταν τιμή μας που είχε την επιστημονική επιμέλεια και η σειρά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.

 

Ακούστε όλα τα επεισόδια της σειράς σε Spotify, Apple Podcasts & Google Podcasts

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα