100 χρόνια ΚΚΕ: Το βιολί των μελλοθάνατων, το κλειδί του κελιού του Μπελογιάννη και ένας πίνακας του Μίμη Φωτόπουλου

100 χρόνια ΚΚΕ: Το βιολί των μελλοθάνατων, το κλειδί του κελιού του Μπελογιάννη και ένας πίνακας του Μίμη Φωτόπουλου
EUROKINISSI

Έκθεση με σπάνια ντοκουμέντα από το αρχείο του ΚΚΕ πραγματοποιείται στον Περισσό με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.

Έκθεση σπάνιων ντοκουμέντων από το αρχείο του ΚΚΕ πραγματοποιεί ο Περισσός με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ και περιλαμβάνει έργα τέχνης εμπνευσμένα από τη δράση του ΚΚΕ, έργα κομμουνιστών εικαστικών δημιουργών, καθώς και έργα αγωνιστών που δημιουργήθηκαν σε φυλακές και εξορίες, αλλά και ντοκουμέντα από το Αρχείο του Κόμματος.

Μεταξύ των αντικειμένων που εκτίθενται στον Περισσό είναι το κλειδί του κελιού του Μπελογιάννη, παπούτσια με κρύπτες μέσα στις οποίες οι συγγενείς των κρατούμενων τους μετέφεραν μηνύματα στις φυλακές, εφημερίδες που έγραφαν στο χέρι οι κρατούμενοι καθώς και κάρτες που έγραφαν από τα κελιά τους, όπλα του Δημοκρατικού Στρατού, τον πολύγραφο της ΚΝΕ από τα χρόνια της παρανομίας.

ADVERTISING

Περιλαμβάνει επίσης και ένα βιολί που είχαν κατασκευάσει μόνοι τους οι φυλακισμένοι αγωνιστές και με το οποίο έπαιζαν μουσική στους μελλοθάνατους συντρόφους τους, την παραμονή της εκτέλεσης τους, καθώς και έναν πίνακα του γνωστού ηθοποιού Μίμη Φωτόπουλου, ο οποίος ελλείψει χρωμάτων στη φυλακή είχε "ζωγραφίσει" με γραμματόσημα.

Το κλειδί του κελιού του Μπελογιάννη
Το κλειδί του κελιού του Μπελογιάννη EUROKINISSI
Βιολί που είχαν κατασκευάσει κρατούμενοι για να παίζουν μουσική πριν τις εκτελέσεις
Βιολί που είχαν κατασκευάσει κρατούμενοι για να παίζουν μουσική πριν τις εκτελέσεις EUROKINISSI
Όπλα του ΔΣΕ
Όπλα του ΔΣΕ EUROKINISSI

Την έκθεση εγκαινίασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε: "Το Κόμμα μας νοιώθει υπερήφανο για αυτή τη μεγάλη ηρωική, δύσκολη, πορεία των 100 χρόνων. Θεωρούμε απαραίτητο οι νέες γενιές, οι μελλοντικές γενιές, να γνωρίζουν αυτή την ιστορία. Η γνώση της ιστορίας είναι δύναμη, σε βοηθά να γνωρίζεις όχι απλά το παρελθόν, αλλά να κοιτάς σταθερά το παρόν και να χαράσσεις πολύ πιο σωστά και δημιουργικά το μέλλον. "

Άφησε επίσης αιχμές λέγοντας: "Αυτός είναι ο στόχος του ΚΚΕ μέσα από όλη αυτή την πορεία, την ηρωική, την θετική, με τα θετικά και τα αρνητικά, με τις αδυναμίες, με τα άλματα, με τις καμπές και τα πισωγυρίσματα. Αυτή την ιστορία δεν την απεμπολούμε, όπως έκαναν άλλοι. Tους έχουμε ονομάσει ριψάσπιδες, τέτοιοι είναι και βρίσκονται μάλιστα και στην κυβερνητική εξουσία, μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεργασία τους με τους ΑΝΕΛ. "

Πολύγραφος της ΚΝΕ από τα χρόνια της παρανομίας (1968-1974)
Πολύγραφος της ΚΝΕ από τα χρόνια της παρανομίας (1968-1974) EUROKINISSI
Εφημερίδες
Εφημερίδες EUROKINISSI
Αντικείμενα από τα παράνομα τυπογραφεία του ΚΚΕ
Αντικείμενα από τα παράνομα τυπογραφεία του ΚΚΕ EUROKINISSI
Πίνακας του Μίμη Φωτόπουλου από γραμματόσημα και ανώνυμου αγωνιστή από πλήκτρα γραφομηχανής
Πίνακας του Μίμη Φωτόπουλου από γραμματόσημα και ανώνυμου αγωνιστή από πλήκτρα γραφομηχανής EUROKINISSI
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κ.Κ.Ε
SHARE:

24Media Network