18/10/1981: Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έφερνε την Αλλαγή

18/10/1981: Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έφερνε την Αλλαγή
Ανδρέας Παπανδρέου EUROKINISSI

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ πριν ακριβώς 37 χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου του 1981, σηματοδότησε μία πολύ μεγάλη αλλαγή στην πολιτική και κοινωνική ιστορία της χώρας. Δείτε πλάνα από τις προγραμματικές δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και την ορκωμοσία.

Είτε συμπαθεί, είτε αντιπαθεί κανείς τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 18 Οκτωβρίου του 1981 σηματοδότησε μία πορεία αλλαγής για τη χώρα.

Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση κόμμα της Κεντροαριστεράς (με φουλ αριστερή συνθηματολογία) αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας και η Πρωθυπουργία πήγαινε στα χέρια του υιού του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος ήταν persona non grata για τους Αμερικανούς.

Ηταν η εκκίνηση της κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά και η αφετηρία συνεχών κυβερνητικών θητειών που έφτασαν μέχρι και το 2004 (με το διάλειμμα της περιόδου 1989-1993).

Στο video που ακολουθεί μπορεί να δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των προγραμματικών δηλώσεων του Ανδρέα Παπανδρέου μετά το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησής του όταν και έθεσε ως κυρίαρχο στόχο την κοινωνική απελευθέρωση.

Με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου προέκυψε και η ιστορική συγκατοίκηση του ηγέτη της κεντροαριστεράς με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος από το 1980 είχε μετακομίσει στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Δείτε πλάνο από την ορκωμοσία

Και πλάνα από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα