39 χρόνια ΠΑΣΟΚ – Εορτασμοί για την 3η του Σεπτέμβρη

39 χρόνια ΠΑΣΟΚ – Εορτασμοί για την 3η του Σεπτέμβρη
Ο Ανδρέας Παπανδρέου κρατά την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας

Πώς θα γίνουν οι εορτασμοί για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Ποιοι αρνήθηκαν την πρόταση-πρόσκληση

Με διήμερο πολιτικό και επιστημονικό συνέδριο, που θα έχει κύριο θέμα του την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το στοίχημα, θα γιορτάσει το άλλοτε κραταιό Κίνημα τα 39 χρόνια από την ίδρυση του, στις 3 Σεπτεμβρίου 1974.

Στο διήμερο συνέδριο που διεξάγεται στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”, θα συνυπάρξουν ιστορικά στελέχη του κόμματος και στελέχη της νεότερης γενιάς.

Είδηση από μόνη της αποτελεί το γεγονός ότι ο Κώστας Σημίτης θα βρεθεί μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου στο συνέδριο.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι ο δεύτερος διέγραψε τον πρώτο το 2008 διαμηνύοντας ότι δεν θα ανεχτεί άλλα μπαϊράκια, με αφορμή τη διαφωνία του κ. Σημίτη στην επιλογή Παπανδρέου να ζητήσει δημοψήφισμα επί της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Η συνύπαρξη των δύο πάντως, αναφέρουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, στέλνει μήνυμα για την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης και το μέλλον του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

“Καλούμε τους πάντες, εκπέμπουμε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της Δημοκρατικής Παράταξης”, περιέγραψε το στόχο του συμποσίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προσκάλεσε, με προσωπικές επαφές και επικοινωνίες, πολλά ιστορικά στελέχη του Κινήματος, που δεν είναι πλέον στην πρώτη γραμμή. Τα περισσότερα αποδέχθηκαν το κάλεσμα. Ανάμεσα σε αυτά είναι η Βάσω Παπανδρέου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Παρασκευάς   Αυγερινός, ο Δημήτρης  Ρέππας, ο Κώστας Καρτάλης και άλλοι.

Πρόκειται επίσης να μιλήσουν πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ όπως ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Σταύρος Μπενος, ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο τελευταίος μάλιστα θα παραβρεθεί παρότι έχει ιδρύσει δική του πολιτική κίνηση και βρίσκεται σε επαφές εδώ και καιρό με άλλους χώρους – αρχικά με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου και εσχάτως με τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη.

Από τη ΔΗΜΑΡ θα υπάρξουν και άλλες παρουσίες, όπως αυτή του Νίκου Μπίστη, που είναι ένθερμος οπαδός της σύγκλισης ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Αριστεράς.

Επίσης πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι και καθηγητές όπως ο Γιάννης Βούλγαρης, Γιάννης  Καλογήρου, Βασίλης Ράπανος, Αρ. Δοξιάδης, Γιώργος  Παγουλάτος,  Νίκος Μαραντζίδης, Γιάννης Κουκιάδης, Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Κώστας Μποτόπουλος, και άλλοι.

Ποιοι αρνήθηκαν την πρόταση-πρόσκληση:

H Μιλένα Αποστολάκη, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση από την τηλεόραση και τα δελτία ειδήσεων, ενώ ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος επέλεξε την 3η Σεπτεμβρίου για να εγκαινιάσει τα γραφεία του κόμματός του “Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα”.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ανέφερε: “Να κάνουμε μια δίκαιη αποτίμηση της παράταξης. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Κανείς δεν θεωρεί κάτι διαφορετικό”.

Επεσήμανε ακόμη: «Ο τόπος έχει τη φωνή της Κεντροαριστεράς ανάγκη. Πρέπει να παλέψουμε για να χτίσουμε μια νέα παράταξη. Τα χρόνια της μεταπολίτευσης είναι τα καλύτερα χρόνια του ελληνικού έθνους. Όμως, γίνανε και λάθη».

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ακόμη ότι: “Εάν καταλάβουμε ότι κίνητρο της πολιτικής σήμερα δεν είναι εξουσία, να μείνουμε αυτοί που πιστεύουμε ότι κίνητρο είναι οι αξίες και οι αρχές της παράταξης”.

Πάντως, ερωτώμενος για τα στελέχη που έβλαψαν τη χώρα, είπε: “Ένα πολύ μεγάλο μέρος των στελεχών που ανιδιοτελώς έχουν προσφέρει, είναι στην ψάθα” και πρόσθεσε: “Ένα τόσο μεγάλο κόμμα με πολύχρονη ιστορία, δυστυχώς έχει αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει να τα ξεπεράσουμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα