Αεροδρόμιο Μακεδονία: Ο τραυματισμός εργαζόμενου και η κόντρα Δένδια - Παππά

Αεροδρόμιο Μακεδονία: Ο τραυματισμός εργαζόμενου και η κόντρα Δένδια - Παππά
ΙΝΤΙΜΕ

Με ερώτησή τους στη Βουλή οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης κάνουν λόγο για τροχαίο ατύχημα στην πίστα του αεροδρομίου "Μακεδονία" με τραυματισμό εργαζομένου κατά την άφιξη του Νίκου Δένδια. Τι απαντούν πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ερώτηση στη Βουλή για τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό εργαζομένου που, όπως αναφέρουν, σημειώθηκε στην πίστα του αεροδρομίου "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη κατέθεσαν ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταφορών Χρήστος Γιαννούλης.

Στο κείμενο της ερώτησης, προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, σημειώνουν οτι το ατύχημα σημειώθηκε κατά την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Αναφέρουν ότι "κατά την άφιξη του αεροσκάφους, μετέβησαν δυο υπουργικές λιμουζίνες συνοδεία οχήματος Follow-Me του ιδιώτη διαχειριστή του αερολιμένα Fraport στη σκάλα του αεροσκάφους, εντός του πεδίου στάθμευσης αεροσκαφών, για να παραλάβουν τον υπουργό. Όταν σταμάτησε το όχημα Follow Me της Fraport, ο οδηγός του, υπάλληλος (airside supervisor) της Fraport-Greece  κατέβηκε από το όχημα και κατόπιν ο οδηγός της μιας λιμουζίνας, κατά την προσπάθειά του να πλησιάσει ακόμα περισσότερο τη σκάλα του αεροσκάφους, πιθανότατα από υπερβάλλοντα ζήλο, κινήθηκε αυτόβουλα και ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί και να εκτινάξει τον υπάλληλο (airside supervisor) της Fraport-Greece και να τον τραυματίσει σοβαρά".

Οι δύο βουλευτές καταγγέλλουν σειρά παρατυπιών τόσο κατά τη διαδικασία προσέγγισης του αεροσκάφους από τα υπουργικά οχήματα όσο και κατά την ενημέρωση που όφειλαν να παράσχουν στο Γραφείο Αερολιμενικού Ελέγχου αρμόδιοι φορείς.

"Έχουν περάσει αρκετές ημέρες από το συμβάν, χωρίς εκπρόσωποι της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) από την Αθήνα να έχουν βρεθεί στον χώρο του ατυχήματος, ενώ όπως είναι φυσικό τα εμπλεκόμενα οχήματα έχουν αποχωρήσει και προανακριτικό υλικό, όπως φωτογραφίες και αλλά, δεν φαίνεται να έχει συλλεγεί",τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών:

  1. Οι ενέργειες της Fraport, στη διαχείριση του συγκεκριμένου ατυχήματος ήταν σύμφωνες με τον Εθνικό Κανονισμό Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας;
  2. Είναι ασφαλισμένες οι λιμουζίνες για ατυχήματα εντός του ελεγχόμενου χώρου του αερολιμένα;
  3. Πώς επετράπη να κινούνται σε ελεγχόμενο χώρο δύο πολυτελείς λιμουζίνες;
  4. Ποια είναι η Κρατική Αρχή του αερολιμένα, που ελέγχει τυχόν αυθαιρεσίες και  επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα και σε τι ποσό ανέρχονται αυτά;
  5. Πώς μπορεί να διενεργηθεί ουσιαστική προανάκριση για το συμβάν χωρίς την άμεση συγκέντρωση προανακριτικού υλικού από τον τόπο του συμβάντος;
  6. Πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι μια προανακριτική διαδικασία από την Αθήνα, αφού τρεις ημέρες μετά το συμβάν, η προανακριτική αρχή δεν έχει παρουσία στον αερολιμένα της Θεσσαλονίκης;
  7. Ποια διαδικασία θα έπρεπε να ακολουθήσει ο φορέας λειτουργίας του αεροδρομίου στην περίπτωση αυτή;
  8. Έχουν ενημερωθεί τα αστυνομικά τμήματα αεροδρομίων, ότι προανάκριση για οποιοδήποτε συμβάν θα διενεργείται από την ΑΠΑ με έδρα την Αθήνα;
  9. Τι γίνεται με τα ατυχήματα που συμβαίνουν κατά την περίοδο γιορτών και διακοπών;
  10. Γνωρίζει η Fraport, ότι συνδρομή θα πρέπει να ζητείται μόνο από την ΑΠΑ; Άμεση ανάγκη αξιοποίησης του προσωπικού των Κινητών Μονάδων Υγείας.

Τι απαντούν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών

Σχετικά με την ερώτηση των δύο Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών διευκρινίζουν τα εξής:

"Κατά την άφιξη της πτήσης με την οποία μετέβη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ, το Σάββατο 10/9/2022, είχε προγραμματισθεί η μεταφορά του από υπηρεσιακό αυτοκίνητο το οποίο θα εισερχόταν στον χώρο της πίστας, όπως είχε ενημερωθεί η διοίκηση του Αεροδρομίου, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία".

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν οτι ¨ενώ το υπηρεσιακό αυτοκίνητο εκινείτο  προς τον χώρο προσγείωσης του αεροσκάφους, σύμφωνα με τις οδηγίες των υπαλλήλων της Fraport, σημειώθηκε ατύχημα, από το οποίο τραυματίσθηκε ελαφρά ο οδηγός του οχήματος “Follow me ” του αεροδρομίου. Ο οδηγός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, από το οποίο  εξήλθε αυθημερόν, μετά τη διάγνωση για θλάση στον ώμο, χωρίς να χρειαστεί η νοσηλεία του".      

"Με την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας,  ενημερώθηκε για το περιστατικό που είχε προηγηθεί. Έδωσε εντολή να μεταβεί άμεσα στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ο υπεύθυνος της προσωπικής του ασφάλειας και επικοινώνησε ο ίδιος με τον εργαζόμενο που τραυματίσθηκε, για να πληροφορηθεί την κατάσταση της υγεία του, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπάθειά του.  Ο εργαζόμενος τον ευχαρίστησε θερμά για το ενδιαφέρον του και τον ενημέρωσε ότι δεν τραυματίσθηκε σοβαρά" σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι και καταλήγουν:

"Συνεπώς, καλό είναι στον βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης να μη θυσιάζεται η αλήθεια, με τη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Παππάς, Χρήστος Γιαννούλης, Νίκος Δένδιας, Θεσσαλονίκη, Βουλή, ΔΕΘ, Τροχαία Ατυχήματα
SHARE:

24Media Network