Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Από πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ, υποψήφια πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Από πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ, υποψήφια πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Eurokinissi

Η 63χρονη δικαστής, πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ, είναι η υποψήφια του πρωθυπουργού για διάδοχος του Προκόπη Παυλόπουλου.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι και επίσημα από το απόγευμα της Τετάρτης, μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση που κατέχει από τον Οκτώβριο του 2018. Η κα Σακελλαροπούλου είναι έτοιμη να κατακτήσει άλλη μια πρωτιά. Να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κάτι που είναι βέβαιο, εφόσον προτάθηκε από την πλειοψηφία.

Η Αικ. Σακελλαροπούλου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).

Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

Ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ, από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα δύο συγγενικών του προσώπων.

Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001).

Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου “Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα