Αίτημα Ανδρουλάκη να δοθεί το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου σε χώρο του Ευρωκοινοβουλίου

Αίτημα Ανδρουλάκη να δοθεί το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου σε χώρο του Ευρωκοινοβουλίου
Ανδρέας Παπανδρέου Eurokinissi

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες τιμούν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αίτημα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σασσόλι. 

Ήταν 23 Ιουνίου 1996 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε την τελευταία του πνοή από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Ο θάνατός του προκάλεσε μεγάλο κύμα συγκίνησης σε όλο τον κόσμο και η κηδεία του έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, με χιλιάδες κόσμου να συγκεντρώνονται σε κάθε γωνιά της πομπής για να αποχαιρετίσουν τον μεγάλο ηγέτη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και η πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κα Ιράτσε Γκαρθία Πέρες κατέθεσαν σήμερα επίσημο αίτημα προς τον τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σασσόλι, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να δοθεί το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου σε μία αίθουσα ή χώρο στα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει:

“Σήμερα συμπληρώνονται 25 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου, έναν μεγάλο ηγέτη που συνέβαλε αποφασιστικά στην εδραίωση της Δημοκρατίας, αποκατέστησε αδικίες δεκαετιών, τερματίζοντας οριστικά τις εμφυλιοπολεμικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των Ελλήνων και θεμελίωσε το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας”, τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, εκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και συνεχίζει: “Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, βέβαια, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό. Με τις διεθνείς του πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό, μαζί με άλλους σημαντικούς ηγέτες όπως ο Ούλοφ Πάλμε, ανέδειξε τα αδιέξοδα ενός επικίνδυνου ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού. Με τις ιστορικές του διαπραγματεύσεις στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, άνοιξε τον δρόμο για τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και έδωσε αποφασιστική ώθηση για μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική συνοχής στην Ένωση.

Σε συνέχεια πρωτοβουλίας που είχα λάβει πριν την πανδημία, σήμερα, συνυπέγραψα μαζί με την Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κα Ιράτσε Γκαρθία Πέρες επισήμως το αίτημα  προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σασσόλι, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να δοθεί το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου σε μία αίθουσα ή χώρο στα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. 

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε το έργο ενός σπουδαίου πολιτικού, ενός πραγματικά ειρηνικού επαναστάτη, που αγωνίστηκε με θάρρος και συνέπεια για μια δημοκρατική Ελλάδα αλλά και για μια Ευρώπη αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής”. 

https://www.news247.gr/download/613//170000/epistoli.pdf

Δείτε ΕΔΩ από το Αρχείο της ΕΡΤ τη συνέντευξη του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε παραχωρήσει στον δημοσιογράφο Γιώργο Δουατζή τον Οκτώβριο του 1989, μια αυτοβιογραφική καταγραφή της πολιτικής και προσωπικής ζωής του πρώην πρωθυπουργού, η οποία εμπλουτίζεται με μαρτυρίες πολιτικών προσώπων και ανθρώπων του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα