Ανασχηματισμός: Σενάρια και διλήμματα στη σκιά του κορονοϊού 

Ανασχηματισμός: Σενάρια και διλήμματα στη σκιά του κορονοϊού 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Τις αποφάσεις του Κ. Μητσοτάκη για ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αναμένουν εναγωνίως στη ΝΔ. Περισσότεροι βουλευτές στην κυβέρνηση. Ποια υπουργεία είναι σε "μαύρη λίστα"

Αντίστροφα φέρεται να μετρά ο χρόνος για ανασχηματισμό επανεκκίνησης στο αποκορύφωμα του δεύτερου κύματος κορονοϊού και άπαντες στη Νέα Δημοκρατία αναμένουν άμεσα τις σχετικές αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σιβυλλική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα χθες για “νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα” αναζωπύρωσε τα σενάρια, ωστόσο οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ, που περίμεναν χθες πάνω από το τηλέφωνο τους, θα αναμείνουν λίγο ακόμη στο ακουστικό τους.

Ο κ. Μητσοτάκης σε ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης έχει κάνει ελάχιστες και επιμέρους κυρίως διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Την άνοιξη εξέτασε το ενδεχόμενο σαρωτικού και δομικού ανασχηματισμού, αλλά τελικά και ενώ η πανδημία είχε αρχίσει να επελαύνει στη χώρα, το καλοκαίρι επέλεξε ελάχιστες “χειρουργικές” κινήσεις, με τις οποίες ανέθεσε σε άτομα απολύτου εμπιστοσύνης του το συντονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και το ασφαλιστικό, ενώ υποβάθμισε διπλωματικά τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με τις κακές γαλάζιες γλώσσες, ένας από τους λόγους που ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε τότε σε πιο δραστικές αλλαγές άκουγε στο όνομα “Αντώνης Σαμαράς”, ο οποίος είχε παρέμβει υπέρ στελεχών με τα οποία διατηρεί πολιτικές σχέσεις, όπως ο Γιάννης Βρούτσης. Ενώ το φθινόπωρο, όποια σχέδια για ανασχηματισμό “σκόνταψαν” στη μομφή του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και στο Oruc Reis.

Πλέον όμως, πολλοί στην ΝΔ θεωρούν ότι ο κ.Μητσοτάκης θέλει και πρέπει να κάνει ορισμένες κινήσεις, καθώς πλέον η κυβέρνηση αντιμετωπίζει φθορά από διάφορα φάλτσα και προκειμένου να μην χρεωθεί το Μαξίμου αρρυθμίες σε διάφορους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα μεγάλα διλήμματα αφορούν στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, όπου όμως ενδέχεται να μην υπάρξουν αλλαγές τελικά, και τα περισσότερα σενάρια επικεντρώνουν στο Εργασίας και το Τουρισμού, αλλά και στο υπουργειο Εσωτερικών, ενώ συναφές ερώτημα αποτελεί η αλλαγή κυβερνητικού εκπροσώπου και εάν θα αναλάβει εξωκοινοβουλευτικός ή βουλευτής της ΝΔ την ηλεκτρική αυτή καρέκλα.

Οι αλλαγές σαφώς αναμένεται να είναι περισσότερες σε επίπεδο υφυπουργών και αναμένεται να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ, γεγονός που με τη σειρά του αναμένεται να αναζωπυρώσει σενάρια εκλογών μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, ο οποίος πάντως δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για επιτελικό μπάχαλο λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη των εμβολιασμών υγειονομικών.

Ποια πρόσωπα από την ΚΟ της ΝΔ φέρονται ως πιθανά προς αξιοποίηση σε σημαντικά πόστα: Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, παλιός “γνώριμος” των κυβερνήσεων Καραμανλή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός. Οι βουλευτές Κώστας Κατσαφάδος και Γιάννης Οικονόμου. Και ο καθηγητής και βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος έχει διατελέσει γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος της ΝΔ και είχε κεντρικό ρόλο στην επιμόρφωση των στελεχών της ΝΔ, στην “Πολιτική Ακαδημία Στελεχών” και ο οποιος φέρεται ως πιθανός επόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος εφόσον ο κ. Πέτσας μετακινηθεί σε άλλο πόστο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα