Το παζλ του ανασχηματισμού και η απόφαση Μητσοτάκη για επιστροφή σε σκληρό lockdown 

Το παζλ του ανασχηματισμού και η απόφαση Μητσοτάκη για επιστροφή σε σκληρό lockdown 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Το 2021 μπήκε με νέα αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού ώστε να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ τα σενάρια για ανασχηματισμό φουντώνουν και τα logistics του εμβολιασμού αποδεικνύονται δύσκολη υπόθεση 

Η πρώτη πολιτική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2021 ήταν η επιστροφή σε πιο αυστηρό lockdown με στόχο να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου, αλλά το ερώτημα που πλανάται στα υπουργικά γραφεία και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι εάν η δεύτερη κίνηση του πρωθυπουργού θα αφορά σε ανασχηματισμό.

Αλλαγές στο υπουργικό σχήμα θα είχαν ως στόχο την αντιμετώπιση αρρυθμιών στην κυβέρνηση, η οποία πλέον δέχεται επικοινωνιακή πίεση από “φάλτσα” στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, ενώ ταυτόχρονα θα μετέθεταν τη συζήτηση από τα logistics του εμβολιασμού, που αποδεικνύονται δύσκολη υπόθεση.

Από το Μαξίμου επιμένουν επισήμως ότι ο εμβολιασμός του 70% που απαιτείται για την ανοσία αγέλης θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού, γαλάζια στελέχη όμως παραδέχονται κατ ιδίαν πως αυτό είναι το ιδανικό σενάριο. Σε χώρες με εξαιρετική οργάνωση όπως η Γερμανία άλλωστε δεν προβλέπεται οι υγιείς κάτω των 55 ετών να εμβολιαστούν πριν το φθινόπωρο.

Εν τω μεταξύ, μετά τις καταγγελίες του γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολάου για αναβολή εμβολιασμών 470 υγειονομικών που είχαν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους διέψευσε ότι υπάρχει οργανωτικό πρόβλημα και δήλωσε ότι ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 4 έως 20 Ιανουαρίου σε 3 φάσεις, όπως έχει ανακοινωθεί.

Το σχέδιο εμβολιασμού μέχρι το καλοκαίρι συνδέεται και με το άνοιγμα του τουρισμού και αυτό με τη σειρά του με τον ανασχηματισμό, καθώς στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρείται δεδομένο πως προτού ξεκινήσει η τουριστική περίοδος την άνοιξη, θα έχει αντικατασταθεί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Φουντώνουν επίσης τα σενάρια αντικατάστασης του Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας, καθώς άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει “άδειασε” δημοσίως δις προσφάτως, για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων και για το θέμα με τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων και άλλη μία φορά την περασμένη άνοιξη για τη λεγόμενη υπόθεση “σκόιλ ελικικού”.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο στα ερωτήματα περί ανασχηματισμού είτε δημοσίως είτε κατ ιδίαν, γεγονός βέβαια που απλώς φουντώνει τα σενάρια και δημιουργεί το ερώτημα εάν θα γίνουν κινήσεις και πριν τα Φώτα.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις από το Στέλιο Πέτσα για επιστροφή στο καθεστώς lockdown που ίσχυε πριν τη μικρή χαλάρωση των εορτών, καθώς και η διαρροή του Μαξίμου πως τις αποφάσεις έλαβε ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων και όχι μόνο τα δημοτικά μετά τα Φώτα, δημιουργούν πάντως νέα ερωτηματικά για το παζλ του ανασχηματισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγη ώρα πριν τις ανακοινώσεις, που αφορούσαν στην αναστολή του click away, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έκανε δηλώσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ζώνες. Κυβερνητικά στελέχη πάντως έσπευδαν να καθησυχάσουν στη συνέχεια ότι το click away θα ξεκινήσει ξανά στις 11 Ιανουαρίου, οπότε θα ανοίξουν ξανά και κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και εκκλησίες.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός “πήρε πάνω του” το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων, για το οποίο είχε μία άκαρπη σύσκεψη με την επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και για το οποίο οι λοιμωξιολόγοι είχαν ενστάσεις ενώ γονείς και μαθητές το επιθυμούσαν καθώς είναι γεγονός ότι η τηλεκπαίδευση παρουσιάζει αντικειμενικά προβλήματα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα