Όλα του ανασχηματισμού δύσκολα, από τη μομφή κατά Σταϊκούρα μέχρι το Oruc Reis

Όλα του ανασχηματισμού δύσκολα, από τη μομφή κατά Σταϊκούρα μέχρι το Oruc Reis
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου Eurokinissi

Τα σχέδια Μητσοτάκη για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, το χρονοδιάγραμμα και τα εμπόδια. Ποιοι υπουργοί “κινδυνεύουν”

Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα έκανε πολλούς στη Νέα Δημοκρατία να ψιθυρίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να στείλει λουλούδια στον Αλέξη Τσίπρα γιατί γλύτωσε το κεφάλι του σε έναν επικείμενο ανασχηματισμό, ο οποίος πάντως έτσι κι αλλιώς “σκοντάφτει” σε πολλά εμπόδια, μεταξύ των οποίων το Oruc Reis.

Όπως είχε γράψει το News 24/7, το σενάριο του ανασχηματισμού βρισκόταν στο πρωθυπουργικό γραφείο ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου και δεν ήταν τυχαίο το αυστηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε υπουργούς που “κάρφωναν” ο ένας τον άλλο στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Στη συνέντευξη του δε στα Νέα ο πρωθυπουργός είχε ουσιαστικά αφήσει να διαφανεί ότι εξέταζε τον ανασχηματισμό, καθώς δεν τον απέκλεισε αλλά σχολίασε απλά πως προτιμά να βελτιώνει την απόδοση του στρατού παρά να κάνει αλλαγές.

Προφανώς όμως και υπάρχουν υπουργοί που έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου. Για παράδειγμα δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε να μετατρέψει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά Σταϊκούρα σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αφήνει έτσι τον πτωχευτικό κώδικα ουσιαστικά πάνω στον υπουργό Οικονομικών, τον οποίο όμως η κυβέρνηση και οι συνάδελφοι του αναγκάζονται τώρα εκ των πραγμάτων να υποστηρίξουν στην πράξη. Έτσι τα σενάρια για αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο με την είσοδο ενός “τεχνοκράτη”, προς το παρόν μπαίνουν στο συρτάρι.

Το σχέδιο για ανασχηματισμό μετά την 28η Οκτωβρίου χαλάει και η παράταση της NAVTEX για το Oruc Reis και η συνεχιζόμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά. Και αυτό καθώς επικοινωνιακά δεν θα έστεκε να ασχολείται με αλλαγές στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός την ώρα που η κατάσταση είναι κρίσιμη στα εθνικά θέματα. Εξυπακούεται δε ότι αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας είναι δύσκολο να γίνουν, ιδίως σε τέτοιες περιόδους.

Οι σχέσεις του Μαξίμου πάντως με το Νίκο Δένδια δεν είναι καθόλου καλές. Και έτσι παρότι δεν ήταν “άδειασμα” οι διευκρινίσεις που έδινε το πρωθυπουργικό γραφείο για την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών σχετικά με την τελωνειακή ένωση ΕΕ- Τουρκίας, είναι γεγονός ότι το Μαξίμου κατέβασε λίγο την ένταση της ρητορικής σε σχέση με το ΥΠΕΞ, ξεκαθαρίζοντας ότι σε πρώτη φάση η Ελλάδα ζητά να διερευνηθούν τυχόν παραβιάσεις από την πλευρά της Άγκυρας και σε δεύτερο στάδιο και αναλόγως, θα τεθεί το ζήτημα αναστολής της ένωσης. Σημειωτέον ότι το ενδεχόμενο ο κ.Δένδιας να επιχειρήσει να χτίσει “πατριωτικό” προφίλ, δεν ενθουσιάζει το Μαξίμου που θέλει χαμηλούς τόνους, πραγματισμό και ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο.

Στο στόχαστρο των βελών του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο είχε βρεθεί και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος όμως μάλλον δεν κινδυνεύει σε έναν ανασχηματισμό καθώς άλλωστε ουσιαστικά δεν έχει πλέον αρμοδιότητες, αφού το φιλέτο του υπουργείου ανέλαβε στις “διορθωτικές κινήσεις” ή μίνι ανασχηματισμό του καλοκαιριού ο αναπληρωτής έκτοτε υπουργός Νίκος Παπαθανάσης. Τότε δε, το Μαξίμου είχε επιλέξει την αναβάθμιση Παπαθανάση αντί του “σπασίματος” του υπουργείου, στο οποίο είχε αντιδράσει έντονα ο κ.Γεωργιάδης.

Πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης μπορεί αφενός να θεωρείται ότι εξυπηρετεί τη ΝΔ απευθυνόμενος σε ένα ακραία δεξιό ακροατήριο, από την άλλη χαλάει το κεντρώο προφίλ, που επιδιώκει να έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε μεγάλη ενόχληση για τις δηλώσεις με τις οποίες συνέδεσε τη διαδήλωση της ημέρας της δικαστικής απόφασης για τη ΧΑ με την άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η κόντρα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο για το θέμα με τις μάσκες στα σχολεία είχε ενοχλήσει το Μαξίμου. Ο δε κ. Θεοδωρικάκος γενικότερα έχει βρεθεί στο στόχαστρο.

Αντίθετα παρά τα συνεχόμενα “φάουλ” πλήρης είναι η κάλυψη μέχρι στιγμής στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον είχε καλύψει όταν “μέτρησε” 150 μολότωφ που δεν έπεσαν ποτέ έξω από το Εφετείο πριν η ΕΛΑΣ κάνει χρήση δακρυγόνων διαλύοντας τη συγκέντρωση κατά της ΧΑ, ενώ η ΝΔ ταυτίστηκε απόλυτα μαζί του τόσο στο θέμα των 14χρονων μαθητών που είχαν κρατηθεί στη ΓΑΔΑ όσο και στην “εξαφάνιση” του κατάδικου ναζί Χρήστου Παππά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα