Ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα 12 Ρώσοι διπλωμάτες

Ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα 12 Ρώσοι διπλωμάτες
Eurokinissi

Το υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε ανεπιθύμητα 12 μέλη των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ρωσίας.

Οι Ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

Οι διπλωμάτες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών.

Οι περιουσίες των Ρώσων που “παγώνουν” στην Ελλάδα

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Magazine, ένα 24ωρο μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, στο γραφειο της ελληνικής Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος στην Αθήνα διαβιβάστηκε ένα έγγραφο 48 σελίδων που περιελάμβανε τα ονόματα 670 Ρώσων, για τους οποίους το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούσε να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις.

Οι ελληνικές Αρχές στην Αθήνα είχαν να ελέγξουν πόσα από τα πρόσωπα ή τις εταιρείες της λίστας έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα. Το έργο ανέλαβε μια κλειστή ομάδα πέντε υπαλλήλων της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος στην Αθήνα. Κάποιοι από αυτούς διαθέτουν σχετική εμπειρία, καθώς είχαν εργαστεί στο θέμα των κυρώσεων από το 2014, όταν η ΕΕ εξέδωσε την πρώτη αντίστοιχη λίστα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ασφαλής πηγή είπε στο Magazine ότι δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία μικρού αριθμού Ρώσων στην Ελλάδα – «λιγότερων από πέντε», όπως σημειώθηκε – με ισάριθμες διατάξεις που εξέδωσε η Αρχή για το Ξέπλυμα.

Οι «λιγότεροι από πέντε» Ρώσοι, των οποίων περιουσιακά στοιχεία δεσμέυτηκαν περιγράφονται ως επιχειρηματίες που έκαναν δουλειές με το ρωσικό κράτος. Ασφαλής πηγή μετέφερε στο Magazine ότι δεν πρόκειται για γνωστά ονόματα ούτε πρόσωπα τα οποία φιγουράρουν σε δημοσιεύματα διεθνών Μέσων.

Εκτός από τραπεζικές καταθέσεις, οι ελληνικές Αρχές φέρεται να έχουν δεσμεύσει ακίνητα στα νότια προάστια της Αθήνας κι επίσης σε τουλάχιστον ένα ελληνικό νησί. Η ίδια πηγή δεν ήταν σε θέση να προσδιορίζει το συνολικό ύψος των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων που έχουν παγώσει στη χώρα μας.

Ρωσική πρεσβεία: Αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα

“Αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα” που δεν θα μείνει αναπάντητο, χαρακτηρίζει τις απελάσεις των διπλωματών η ρωσική πρεσβεία, σε ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα